Нови избори за Сливенски митрополит, Синодът назначи пълна финансова проверка в епархията Снимка: © Булевард България

Светият Синод няма да посочи "служебно" нов Сливенски митрополит, както възнамеряваше да направи.

Няма обаче да зачете и вота на епархийските избиратели от 18 февруари. Той остава касиран - въпреки недоволството на трима митрополити (Гавриил, Серафим и Даниил).

Решението на Синода: Варненският митрополит Йоан ще продължи да управлява (неизвестно докога) Сливенската епархия и ще организира нови избори.

Междувременно Синодът му възлага да проведе две мащабни проверки:

  • пълна финансово-административна ревизия на цялата Сливенска епархия, както и на имотното състояние на поделенията в епархията
  • пълна проверка на списъците с епархийски избиратели дали съответстват на изискванията в Устава.

Най-важното решение: единодушно митрополитите се отказват от скандалната си наредба от 24 февруари, с която отнемаха правото на епархийските избиратели да участват в избора на нови членове на Синода.

"Наредбата ... е неприложима към този момент. Св. Синод определя Наредбата за избор на епархийски митрополити да бъде препратена за разглеждане в следващия Църковен събор", се казва в решението. Кога ще се проведе този събор - не е ясно.

Кои са епархийските избиратели в Сливенската митрополия? Това са общо 42 души - свещеници и обикновени миряни.

Те имат определящ глас при избора на митрополит, след като получат списъка с кандидатите-епископи, предложен от Светия синод.

Епархийските избиратели определят двамата "финалисти", измежду които Синодът окончателно посочва избрания митрополит.

Това се случи и на 18 февруари, но се оказа, че мнозинството от членовете на Св. Синод са недоволни от излъчените кандидати - и така се стигна до касирането на избора.

Защо ще се прави ревизия на Сливенската митрополия? Заради обвиненията от няколко членове на епархийското събрание срещу досегашния фаворит за митрополит - Йеротей - в нарушения при управлението на църковните имоти, принадлежащи на Поморийския манастир (Йеротей е негов игумен).

В зависимост от изхода на тази проверка водещият кандидат за митрополит ще бъде официално обвинен или оправдан по твърденията на жалбоподателите срещу него. Такава пълна проверка не беше направена, преди Синодът да касира изборите.

Проверката за съответствие на епархийски избиратели с Устава, на свой ред, може да промени списъка с 42-мата души, които ще решат кой ще е бъдещият митрополит.

Решението на Синода беше взето след рядко срещан публичен протест на свещеници от Сливенската епархия срещу опита за отнемането на правото им на глас.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

ЦСКА отново победи "Левски"

18:29 - 27.04.2024
Важно днес

Шествия на агитките на "Левски" и ЦСКА ще затруднят движението в София

Очаква се кръстовището на Орлов мост да бъде затворено за кратко около 15:15 - 16:00 ч.

12:33 - 27.04.2024
Важно днес

Русия атакува украинската енергетика в три области

Ударени са четири топлоелектрически централи

11:06 - 27.04.2024
GEN Z дневници

Vol. 19: Кой изобщо слуша Тейлър Суифт, гълъб в парламента, сбогом "Ема Стоун"

Кои са 5-те новини от седмицата, направили впечатление на Gen Z поколението в "Булевард България"?

10:22 - 27.04.2024