Новите билети за градския транспорт в София от 1 януари: Какво се променя и колко ще струват? Снимка: © Getty Images

От 1 януари 2023 г. хората в София ще могат да пътуват с нови билети за градския транспорт, които за първи път ще отчитат не само цената, но и периода на превоз.

Въвеждат се два нови типа тарифи:

 • билет 30+
  • цена: 1,60 лв.
  • услуга: в рамките на 30 минути човек ще може да се прекачва неограничено от едно на друго превозно средство от Градския транспорт
  • пътникът може да довърши маршрута си след изтичането на 30-та минута с последния използван автобус / тролей / трамвай / влак на метрото.
 • билет 60+
  • цена: 2,20 лв.
  • услуга: в рамките на 60 минути може да се прекачвате на всички средства на градския транспорт
  • пътникът може да довърши маршрута си след изтичането на 60-та минута с последния използван автобус / тролей / трамвай / влак на метрото.

Новите билети ще се зареждат в пластмасови карти, вместо с досегашните хартиени отрязъци.

Купуването на билетите 30+ и 60+ ще може да се прави и през дебитна, кредитна карта или смарт устройство с опция за разплащания.

Пластиките, които заменят хартиените билети, ще са два вида - по-скъпата и по-устойчива карта ще се купува еднократно с цена от 3 лева, а по-евтината ще е 80 стотинки, отново еднократно.

 • В картата ще може да се заредят едновременно до 10 билета, които да се ползват при необходимост. Ще може да се зареди и карта за 24 или 72 часа ползване на градския транспорт.
 • Старите хартиени билети за наземния транспорт ще излязат от употреба след 1 март 2023 г., когато ще се демонтират и традиционните перфоратори.
 • Хартиените билети ще се запазят само в метрото за хората, които ги предпочитат - но те няма да дават същите възможности като електронните билети 30+ и 60+. Шофьорите в наземния транспорт също ще могат да продават еднократни билети на пътници без други документи, но с по-висока цена от 2 лева.
 • В преходния тримесечен период старите хартиени билетчета ще продължават да са валидни за ползване в градския транспорт на София.

От 1 януари 2023 г. вече ще е задължително валидирането на всеки документ за превоз в градския транспорт - включително месечните или годишната абонаментна карта.

 • Санкцията при пропусната валидация ще е 3 лева, но в първите седмици и месеци контрольорите на ЦГМ "ще проявяват толерантност" и само ще напомнят на пътниците за новото им задължение.
 • От Центъра за градска мобилност обясняват, че това се налага по две причини:
  • Валидирането е застраховката на пътника при евентуален инцидент в градския транспорт.
  • Това ще позволи да се събере много по-голяма и подробна информация за навиците за пътуване на хората в София, което би трябвало да подобри организацията на транспорта.

От Нова година ще спрат да се продават и месечните карти за една линия от наземния транспорт (23/28 лв) и месечните карти за метрото (35/42 лв. според това дали е персонална или анонимна).

От общината обясняват тази промяна, която беше критикувана от доста хора след гласуването ѝ през лятото, с нуждата да се балансират разходите на градския транспорт след въвеждането на срочните билети.

Алтернативата на картата за една линия е месечен абонамент за всички превозни средства, която обаче е двойно по-скъпа. Оправданието на Столична община е, че цената ѝ не е променяна в последните 12 години и стимулира хората да използват всички възможности на градския транспорт.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Джордж Клуни снима адаптация на френския шпионски сериал "Le Bureau des légendes"

Един от най-добрите френски сериали започва нов живот

17:07 - 07.02.2023

Джон Малкович като Мерелин Монро и Салвадор Дали в "Квадрат 500"

„Малкович, Малкович, Малкович: Почит към майсторите на фотографията“ ще краси софийската галерия съвсем скоро

16:45 - 07.02.2023

Украйна назначи нов вътрешен министър и нов ръководител на СБУ

Кадровите смени в правителството на Украйна продължават

16:00 - 07.02.2023

Властта се изненада, че храните поскъпват с до 30% между склада и витрината

Служебният кабинет ще наблюдава, но няма да се меси в ценообразуването

15:43 - 07.02.2023

8 подаръка за Свети Валентин

Облечени в любов. Към себе си.

15:14 - 07.02.2023

Руска пропаганда във варненско училище? По следите на "научна" конференция с Митрофанова

Ученици е трябвало да присъстват на конференция с участието на Митрофанова. Малко след което събитието потъва в мистерия.

14:40 - 07.02.2023