Новите емоджита - отражение на модерната психика

Има толкова много емоджита, че човек понякога се чуди защо се правят още и още. Кой е в състояние да използва всички и най-вече да е наясно какво точно значат? Всяко едно обаче идва със своята прагматична символика, а екипите, които ги разработват, ги замислят и анализират с месеци.

Новите 37 емоджита включват модерните нюанси на психиката през 2022, сформирани от масовата дигитализация, бума на социалните мрежи и пост-пандемичната ера.

Сред нововъведенията са разтапящо се лице (символ на сарказъм, чувство за срам или жега), козируващо човече, човече в депресия (прозрачното лице, чиито контур е от прекъсната линия), засрамено човече и няколко варианта на жестове с ръка.

Новите емотикони на iOS 15.4 - нови емоджита

Пакетът също така идва с мулти-расовото емоджи за ръкостискане и две нови полово-неутрални емоджита в лицето на бременния мъж и бременния безполов човек.

Бременните човечета (включително бременната жена) понякога се използват, за да изразят преяждането с храна.

бременни емоджита

Последният ъпдейт включва и с 7 нови жеста за ръце – сочещият пръст означаващ "На теб говоря"/ "Ти", ръка със събран палец и показалец, така че двата пръста да образуват малка форма на сърце (на втория ред - последното емоджи). Този жест става популярен покрай южнокорейските знаменитости, включително актьори, K-pop звезди и комици. Същият жест може да се използва в контекста на пари и богатство, за да опише лукс или скъп предмет, липса на пари или искане за плащане на пари.

Пързалката, която се използва когато се говори за деца или игра, също така идва в употреба когато искате да изразите гладко движение или плъзване в нечии съобщения, за целта на флиртуването.

Чашата с лееща се течност може да представя буквалното действие на изсипване. Може също да се използва като израз на ритуални възлияния или за почит към мъртвите чрез изливане на напитка в паметта на човек.

Хамза (синя ръка с око в центъра на дланта) е древен, символ важен за множество религии, включително исляма, юдаизма, будизма и християнството. Той е символ на късмет, защита, напътствие, женска сила и вяра, наред с други значения.

Други интересни емоджита включват корал (символ на климатичните промени), лотус, диско топка, празна батерия с кръв (нещо като "свършиха ми батериите"), автомобилна гума, гнездо и други.

Емоджитата възникват в края на 90-те в Япония. Ако имате обаче чувството, че не са от толкова отдавна, то е защото пикът им е през 2012, когато Apple пускат подновената си операционна система IOS 6 и потребителите на IPhone се влюбват в паралелната емоджи клавиатура. С космическата популярност, която набира, бързо се превръщат в масов инструмент за комуникация из Facebook, Instagram и Twitter.

Популярността на емоджитата води до включването им в Оксфордския английски речник през 2013. През 2015 Белият Дом издава икономически доклад, илюстриран с емоджи. Дори има версия на книгата Моби Дик, написана изцяло от емоджита, озаглавена Емоджи Дик (Emoji Dick). Индустрията им няма край, като излиза много извън мобилните устройства и се разпростира до мода, храна, татуировки и какво ли още не.

Официалното възникване на емоджитата започва с нещо просто и привидно скучно за някои – пунктуацията. Емотиконите – изражения на лицето, направени от пунктуационни знаци – се появяват за пръв път през 1881 в американско списание. Около 100 години по-късно (през 1982), емотиконите са включени в компютърния език и стават по-масови след началото на хилядолетието.

история на емоджитата/емотиконите

В началото нещата са малко объркани. Спомняте ли си когато, получавахте съобщение от някого, ползващ различно устройство и виждахте само празни кутийки. Или когато вие пращахте съобщението и човека, ползващ друга операционна система, нямаше гаранция, че ще види същото като вас.

За щастие Google започват да използват и включват кодови точки, които гарантират, че на всички устройства потребителите получават едни и същи емоджита, макар и с много леки промени в дизайна, в зависимост от платформата, на която се пращат.

За много хора все още, емоджитата могат да бъдат труден комуникационен инструмент.

Едно емоджи е визуализиран дигитален знак на емоция, предмет или състояние. Практичното идва от там, че конкретна експресия няма нужда да бъде обяснявана с много думи. Както всеки визуален символ, мозъкът разчита емоджитата за по-малко от секунда и вече е готов с изводите си. Проблемът понякога идва с интерпретацията им и/или контекста, в който се ползват.От години насам, компанията отговорна за проектирането им се нарича Unicode Consortium.

Наскоро те представиха и новата партида емоджита за IOS 15.4, която ви представихме.

IOS 15.4 е все още в beta версията си и се очаква да излезе през втората половина на април. Разполагате с предостатъчно време до пролетта да планирате по какъв начин ще ползвате новите емоджита в комуникацията си.

В допълнения към новата партида операционният ъпдейт идва с подновена Face ID функция, която ще отчита лицата с маски; Universal control (инструмент, който позволява всички Apple устройства да бъдат управлявани от една и съща мишка и клавиатура); както и обслужване за ваксинационни паспорти на територията на ЕС.

Общо взето, смартфонът ви е на път да стане много по-функционален, а чат историята ви - по-шантава.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Пазаруването “на живо” не е това, което беше. Добре дошли в ерата на стрийминга

Добре дошли в ерата на пазаруването в реално време или в империята на live shopping-а.

14:30 - 21.07.2024
Важно днес

Хамид Хамид: Случва се баща и син да се скарат, но после се сдобряват

Депутатът от ДПС определи активът на ДПС-Доган като "вандали"

13:08 - 21.07.2024
Спорт

Никола Цолов вече е в топ 8 на Формула 3 след нова победа

Никола Цолов спечели своята трета победа във Формула 3 и първа такава в основно състезание

12:16 - 21.07.2024
Живот

Борбата за "по-малко туризъм, повече живот" в Испания продължава с протести

Голям протест срещу масовия туризъм отново е планиран в Майорка

11:30 - 21.07.2024
Важно днес

Пожар в Гърция приближава българската граница

Силен пожар в Гърция вече се намира на километър от границата с България

09:55 - 21.07.2024
Важно днес

Израел удари пристанище в Йемен и рани десетки

Атаката е в отговор на нападението на йеменските хути срещу Тел Авив в петък

09:18 - 21.07.2024
Важно днес

Високи температури и обилни валежи над страната в неделя

Максималните температури ще са между 31° и 36°

09:01 - 21.07.2024
Живот

Adidas отстрани Бела Хадид от своя рекламна кампания след призиви за бойкот

Много потребители в социалните мрежи се разгневиха на промотираната маратонка и подчертаха, че производителят на спортни стоки е трябвало да обърне повече внимание на препратката към 1972 г.

17:33 - 20.07.2024
Важно днес

Още един конгресмен призова за оттеглянето на Байдън, след като президентът не го разпозна на събитие

Моултън беше един от първите демократи, които призоваха Байдън да се откаже от надпреварата малко след дебата срещу републиканеца Доналд Тръмп през юни.

15:30 - 20.07.2024