Новите емоджита - отражение на модерната психика

Има толкова много емоджита, че човек понякога се чуди защо се правят още и още. Кой е в състояние да използва всички и най-вече да е наясно какво точно значат? Всяко едно обаче идва със своята прагматична символика, а екипите, които ги разработват, ги замислят и анализират с месеци.

Новите 37 емоджита включват модерните нюанси на психиката през 2022, сформирани от масовата дигитализация, бума на социалните мрежи и пост-пандемичната ера.

Сред нововъведенията са разтапящо се лице (символ на сарказъм, чувство за срам или жега), козируващо човече, човече в депресия (прозрачното лице, чиито контур е от прекъсната линия), засрамено човече и няколко варианта на жестове с ръка.

Новите емотикони на iOS 15.4 - нови емоджита

Пакетът също така идва с мулти-расовото емоджи за ръкостискане и две нови полово-неутрални емоджита в лицето на бременния мъж и бременния безполов човек.

Бременните човечета (включително бременната жена) понякога се използват, за да изразят преяждането с храна.

бременни емоджита

Последният ъпдейт включва и с 7 нови жеста за ръце – сочещият пръст означаващ "На теб говоря"/ "Ти", ръка със събран палец и показалец, така че двата пръста да образуват малка форма на сърце (на втория ред - последното емоджи). Този жест става популярен покрай южнокорейските знаменитости, включително актьори, K-pop звезди и комици. Същият жест може да се използва в контекста на пари и богатство, за да опише лукс или скъп предмет, липса на пари или искане за плащане на пари.

Пързалката, която се използва когато се говори за деца или игра, също така идва в употреба когато искате да изразите гладко движение или плъзване в нечии съобщения, за целта на флиртуването.

Чашата с лееща се течност може да представя буквалното действие на изсипване. Може също да се използва като израз на ритуални възлияния или за почит към мъртвите чрез изливане на напитка в паметта на човек.

Хамза (синя ръка с око в центъра на дланта) е древен, символ важен за множество религии, включително исляма, юдаизма, будизма и християнството. Той е символ на късмет, защита, напътствие, женска сила и вяра, наред с други значения.

Други интересни емоджита включват корал (символ на климатичните промени), лотус, диско топка, празна батерия с кръв (нещо като "свършиха ми батериите"), автомобилна гума, гнездо и други.

Емоджитата възникват в края на 90-те в Япония. Ако имате обаче чувството, че не са от толкова отдавна, то е защото пикът им е през 2012, когато Apple пускат подновената си операционна система IOS 6 и потребителите на IPhone се влюбват в паралелната емоджи клавиатура. С космическата популярност, която набира, бързо се превръщат в масов инструмент за комуникация из Facebook, Instagram и Twitter.

Популярността на емоджитата води до включването им в Оксфордския английски речник през 2013. През 2015 Белият Дом издава икономически доклад, илюстриран с емоджи. Дори има версия на книгата Моби Дик, написана изцяло от емоджита, озаглавена Емоджи Дик (Emoji Dick). Индустрията им няма край, като излиза много извън мобилните устройства и се разпростира до мода, храна, татуировки и какво ли още не.

Официалното възникване на емоджитата започва с нещо просто и привидно скучно за някои – пунктуацията. Емотиконите – изражения на лицето, направени от пунктуационни знаци – се появяват за пръв път през 1881 в американско списание. Около 100 години по-късно (през 1982), емотиконите са включени в компютърния език и стават по-масови след началото на хилядолетието.

история на емоджитата/емотиконите

В началото нещата са малко объркани. Спомняте ли си когато, получавахте съобщение от някого, ползващ различно устройство и виждахте само празни кутийки. Или когато вие пращахте съобщението и човека, ползващ друга операционна система, нямаше гаранция, че ще види същото като вас.

За щастие Google започват да използват и включват кодови точки, които гарантират, че на всички устройства потребителите получават едни и същи емоджита, макар и с много леки промени в дизайна, в зависимост от платформата, на която се пращат.

За много хора все още, емоджитата могат да бъдат труден комуникационен инструмент.

Едно емоджи е визуализиран дигитален знак на емоция, предмет или състояние. Практичното идва от там, че конкретна експресия няма нужда да бъде обяснявана с много думи. Както всеки визуален символ, мозъкът разчита емоджитата за по-малко от секунда и вече е готов с изводите си. Проблемът понякога идва с интерпретацията им и/или контекста, в който се ползват.От години насам, компанията отговорна за проектирането им се нарича Unicode Consortium.

Наскоро те представиха и новата партида емоджита за IOS 15.4, която ви представихме.

IOS 15.4 е все още в beta версията си и се очаква да излезе през втората половина на април. Разполагате с предостатъчно време до пролетта да планирате по какъв начин ще ползвате новите емоджита в комуникацията си.

В допълнения към новата партида операционният ъпдейт идва с подновена Face ID функция, която ще отчита лицата с маски; Universal control (инструмент, който позволява всички Apple устройства да бъдат управлявани от една и съща мишка и клавиатура); както и обслужване за ваксинационни паспорти на територията на ЕС.

Общо взето, смартфонът ви е на път да стане много по-функционален, а чат историята ви - по-шантава.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Култура

Филмът "Анатомия на едно падане" триумфира на "френските Оскари"

Сандра Хюлер грабна приза за най-добра актриса

18:09 - 24.02.2024
Важно днес

Съдът пусна на свобода актьора Христо Шопов. Заплашил съседката си не с пистолет, а с ключове

Христо Шопов излиза от ареста срещу подписка

17:12 - 24.02.2024
Политика

България е все по-близо до еврозоната. Василев очаква и последният критерий да бъде изпълнен тази година

Финансовият министър вярва, че и еврозоната, и ротацията ще се случат

15:55 - 24.02.2024
Европейски дневници

Сухопътният Шенген и други български мечти. Илхан Кючюк отговаря на Gen Z

Евродепутатът Илхан Кючюк за полурадостта от Шенген

15:07 - 24.02.2024
Важно днес

Европейските лидери са в Киев. Обещаха подкрепа за Украйна, докато тя не стане "окончателно свободна"

Зеленски вярва, че Украйна е 730 дни по-близо до победата

15:06 - 24.02.2024
Важно днес

Протоколът от срещата в "Пирогов" е подправен, махнати са скандалните реплики срещу близките на Даная

Официалният документ описва срещата от скандалния запис в "Пирогов", но изпуска важни детайли

14:03 - 24.02.2024
Важно днес

Борисов видя Петков като "брилянтен стратег" и поиска властта да се подели 50:50

Той иска равно представителство в министерствата и останалите агенции

11:31 - 24.02.2024
Важно днес

Радев с нови критики към управляващите: "Ту се обичат, ту се изобличават взаимно"

Радев продължава с нападките си към управляващото мнозинство

10:26 - 24.02.2024
GEN Z дневници

Vol.10: Никой не гледа "Ергенът", от Disney до Харвард, истината за Tinder

И тази година никой не гледа "Ергенът" - но всички говорят за него

10:00 - 24.02.2024