Има толкова много емоджита, че човек понякога се чуди защо се правят още и още. Кой е в състояние да използва всички и най-вече да е наясно какво точно значат? Всяко едно обаче идва със своята прагматична символика, а екипите, които ги разработват, ги замислят и анализират с месеци. 

Новите 37 емоджита включват модерните нюанси на психиката през 2022, сформирани от масовата дигитализация, бума на социалните мрежи и пост-пандемичната ера. 

Сред нововъведенията са разтапящо се лице (символ на сарказъм, чувство за срам или жега), козируващо човече, човече в депресия (прозрачното лице, чиито контур е от прекъсната линия), засрамено човече и няколко варианта на жестове с ръка. 

Пакетът също така идва с мулти-расовото емоджи за ръкостискане и две нови полово-неутрални емоджита в лицето на бременния мъж и бременния безполов човек. 

Бременните човечета (включително бременната жена) понякога се използват, за да изразят преяждането с храна.

Последният ъпдейт включва и с 7 нови жеста за ръце – сочещият пръст означаващ "На теб говоря"/ "Ти", ръка със събран палец и показалец, така че двата пръста да образуват малка форма на сърце (на втория ред - последното емоджи). Този жест става популярен покрай южнокорейските знаменитости, включително актьори, K-pop звезди и комици. Същият жест може да се използва в контекста на пари и богатство, за да опише лукс или скъп предмет, липса на пари или искане за плащане на пари.

Пързалката, която се използва когато се говори за деца или игра, също така идва в употреба когато искате да изразите гладко движение или плъзване в нечии съобщения, за целта на флиртуването.

Чашата с лееща се течност може да представя буквалното действие на изсипване. Може също да се използва като израз на ритуални възлияния или за почит към мъртвите чрез изливане на напитка в паметта на човек.

Хамза (синя ръка с око в центъра на дланта) е древен, символ важен за множество религии, включително исляма, юдаизма, будизма и християнството. Той е символ на късмет, защита, напътствие, женска сила и вяра, наред с други значения.  

Други интересни емоджита включват корал (символ на климатичните промени), лотус, диско топка, празна батерия с кръв (нещо като "свършиха ми батериите"), автомобилна гума, гнездо и други.

Емоджитата възникват в края на 90-те в Япония. Ако имате обаче чувството, че не са от толкова отдавна, то е защото пикът им е през 2012, когато Apple пускат подновената си операционна система IOS 6 и потребителите на IPhone се влюбват в паралелната емоджи клавиатура. С космическата популярност, която набира, бързо се превръщат в масов инструмент за комуникация из Facebook, Instagram и Twitter. 

Популярността на емоджитата води до включването им в Оксфордския английски речник през 2013. През 2015 Белият Дом издава икономически доклад, илюстриран с емоджи. Дори има версия на книгата Моби Дик, написана изцяло от емоджита, озаглавена Емоджи Дик (Emoji Dick). Индустрията им няма край, като излиза много извън мобилните устройства и се разпростира до мода, храна, татуировки и какво ли още не.

Официалното възникване на емоджитата започва с нещо просто и привидно скучно за някои – пунктуацията. Емотиконите – изражения на лицето, направени от пунктуационни знаци – се появяват за пръв път през 1881 в американско списание. Около 100 години по-късно (през 1982), емотиконите са включени в компютърния език и стават по-масови след началото на хилядолетието. 

В началото нещата са малко объркани. Спомняте ли си когато, получавахте съобщение от някого, ползващ различно устройство и виждахте само празни кутийки. Или когато вие пращахте съобщението и човека, ползващ друга операционна система, нямаше гаранция, че ще види същото като вас.

За щастие Google започват да използват и включват кодови точки, които гарантират, че на всички устройства потребителите получават едни и същи емоджита, макар и с много леки промени в дизайна, в зависимост от платформата, на която се пращат.

За много хора все още, емоджитата могат да бъдат труден комуникационен инструмент.

Едно емоджи е визуализиран дигитален знак на емоция, предмет или състояние. Практичното идва от там, че конкретна експресия няма нужда да бъде обяснявана с много думи. Както всеки визуален символ, мозъкът разчита емоджитата за по-малко от секунда и вече е готов с изводите си. Проблемът понякога идва с интерпретацията им и/или контекста, в който се ползват.От години насам, компанията отговорна за проектирането им се нарича Unicode Consortium. 

Наскоро те представиха и новата партида емоджита за IOS 15.4, която ви представихме. 

IOS 15.4 е все още в beta версията си и се очаква да излезе през втората половина на април. Разполагате с предостатъчно време до пролетта да планирате по какъв начин ще ползвате новите емоджита в комуникацията си.

В допълнения към новата партида операционният ъпдейт идва с подновена Face ID функция, която ще отчита лицата с маски; Universal control (инструмент, който позволява всички Apple устройства да бъдат управлявани от една и съща мишка и клавиатура); както и обслужване за ваксинационни паспорти на територията на ЕС.

Общо взето, смартфонът ви е на път да стане много по-функционален, а чат историята ви - по-шантава.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Карнавалът в Габрово осмя политици и се изгаври с Костадин Костадинов

Тази година фестивалът е под мотото "Кот доди, гад доди"

Морган Фрийман и покойният Джон Маккейн получиха забрана да влизат в Русия

МВнР на Русия публикува странен санкционен списък

"Мариуполис 2": Филмът за трагедията на обсадения град, чийто създател загина във войната

Фестивалът в Кан показа последния филм на Мантас Кведаравичюс

Йотова критикува Петков - "има нещо недоизказано" в призива за свикване на КСНС

Румен Радев все още не е отговорил на предложението на премиера за Северна Македония

Нов спор между Германия и Полша заради танковете за Украйна

Берлин не може да достави исканите танкове Leopard от най-ново поколение за Варшава

Новата схема на Анна Сорокин: Колекция с рисунки от затвора за $500 000

Измамницата, на която Netflix посвети сериал, се преквалифицира в художничка

Осем души в килия за психично болни и кръв по стените: Тревър Рийд за престоя в руски затвор

Американският ветеран беше върнат от Русия в САЩ след почти 3 години зад решетките

"Космическото такси" на Boeing най-после се скачи с МКС

Трудният път на Starliner до орбитата на станцията