Новите санкционирани: Алина Кабаева и още 64 руснаци са в списъка на ЕС Снимка: © Getty Images

ЕС наложи санкции на бившата олимпийска гимнастичка Алина Кабаева, за която се твърди, че има близки лични отношения с руския президент Владимир Путин. Името ѝ попада в пакета от наказателни мерки заради войната в Украйна, който беше официално приет в петък.

Кабаева няма да може да пътува до ЕС, а всички активи, които има в блока, ще бъдат замразени. По-рано тя беше санкционирана и от Великобритания. За нея се твърди, че има връзка с Путин макар той да отрича това.

„Алина Кабаева е председател на борда на директорите на Националната медийна група (NMG) - холдинг, който притежава големи дялове в почти всички големи руски федерални медии, които възпроизвеждат пропагандата на руското правителство. Тя е бивша руска гимнастичка и бивш член на Държавната дума. Тя е тясно свързана с президента Владимир Путин“, се казва в официалния текст на ЕС.

Алина Кабаева попадна под санкции заради връзката си с Путин за първи път

В списъка попадат и руски военни командири, които са ръководили войски, замесени със зверствата в Буча и Мариупол. Сред посочените имена е Азатбек Омурбеков, за когото ЕС казва, че е ръководил руските войски, докато „убиваха, изнасилваха и измъчваха цивилни в Буча“, което му печели прякора „Бучанският касапин“.

Посочен е и генерал Михаил Мизинцев, който е ръководил обсадата и бомбардировките на Мариупол, при които загинаха хиляди. Руските удари по пристанищния град на Азовско море удариха родилен дом и театър, убивайки стотици деца.

Санкции са наложени и срещу Аркадий Волож, който незабавно се оттегли от поста на главен изпълнителен директор на Yandex - руския интернет гигант, в който държавни банки притежават дял. ЕС заяви, че Yandex популяризира държавни наративи и намалява видимостта на съдържание, критично към Кремъл, включително за войната в Украйна. Акциите на компанията паднаха с цели 10% след съобщението на ЕС, но по-късно се възстановиха до 6% загуба.

ЕС прие петролното ембарго срещу Русия, България получава временна отстъпка от него

Шестият кръг от санкции срещу Русия беше представен от председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен в началото на май, но одобрението бе задържано със седмици, главно поради опасенията на Унгария относно петролното ембарго, което бе в центъра на пакета .

Дори след като лидерите на ЕС се споразумяха за отстъпки, които ще позволят на Будапеща да продължи да внася руски петрол по тръбопровод, Унгария не беше доволна. Тя поиска лидерът на Руската православна църква патриарх Кирил да бъде изключен от списъка със санкции. Множество дипломати от ЕС бяха разочаровани от хода на Унгария в последния момент, но в желанието си пакетът да бъде одобрен окончателно, те приеха искането на Будапеща.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Две бебета са починали от коклюш в Кюстендил

Бебетата са били в предимунизационна възраст

12:22 - 19.04.2024
Важно днес

Даниел Митов се отказа да е външен министър

Разочарован е, че ПП-ДБ "не приеха нашата номинация"

11:32 - 19.04.2024
Важно днес

Украйна свали руски бомбардировач Ту-22М3

"Техническа неизправност" е причинила падането на самолета, според Русия

10:07 - 19.04.2024
Важно днес

Нинова обвини Желязков в цензура и му поиска оставката

Повод за това станах промени в правилника на НС

09:32 - 19.04.2024
Важно днес

Главчев не предложи нови кандидат-министри на Радев и обяви, че "няма новина" (Обновена)

Президентът не иска Даниел Митов от ГЕРБ да е външен министър

07:29 - 19.04.2024
Важно днес

CNN: Израел е нанесъл удар на територията на Иран

Тел Авив не коментира дали стои зад експлозии до Исфахан, централен Иран

07:17 - 19.04.2024