Новият бизнес на Леонардо ди Каприо: Луксозните часовници с еко-кауза

TAG Heuer с лабораторно-синтезирани диаманти, Panerai с рециклирана стомана, златен Chopard, създаден след "отговорен добив" на скъпия метал, Breitling с каишка от еко-найлонови нишки - пазарът на луксозни часовници вече се променя заради все по-високите очаквания на новото поколение потребители с интерес към опазването на околната среда.

Няма по-ясен знак за това от факта, че човек като Леонардо ди Каприо инвестира парите си в брандa за часовници ID Genève - първата швейцарска компания в луксозния сегмент със сертификат B Corp за социално и екологично "отговорно производство".

Ди Каприо е известен с благотворителните си кампании и застъпничество за природозащитни каузи, а ID Genève e известна с това, че използва само рециклирани материали и вторично употребени части в своите часовници.

Решението на актьора да подкрепи компанията през октомври привлече вниманието, защото се разминава с досегашната традиция - обикновено луксозните брандове плащат на звездите, за да рекламират техните аксесоари, а по-рядко хора от шоубизнеса влагат своите пари в тях.

Разбиването на традицията е и това, което стои зад основната идея на компанията - консервативна индустрия като тази на производителите на скъпи часовници като цяло изостава в прилагането на еко-устойчиви практики. Създателите на ID Genève се възползват от това и го превръщат в конкурентно предимство.

Компанията е основана в края на 2020 г. от трима млади швейцарци, като днес има само шестима служители и работи на печалба.

Интересът на Леонардо ди Каприо е най-големият им PR-удар. През октомври той се включва със свой дял при привличането на 2 млн. долара инвестиция. Целта на набирането на средствата е ID Geneve да открие своя лаборатория за иновации и разработване на материали и технологии за кръгово производство.

Малко след обявяването на инвестицията, Ди Каприо се появява на събитие в Ню Йорк с техния лимитиран модел CIRCULAR S - спортен часовник със 100% рециклирана стомана.

Корпусът на модела е създаден от отпадъчни суровини от часовникарската индустрия, които се претопяват в слънчева пещ. Рингът от карбон е от рециклирани материали от производството на турбини.

Механизмът е от обновени непродадени запаси на друг швейцарски производител. Каишките са от растителни отпадъци, събирани от парковете в Лондон, опаковките на продуктите са биоразградими.

Това не е единствената швейцарска марка, която променя стратегията си в посока на съобразяване с климатичните промени, пише Financial Times.

Breitling например поеха ангажимент да заменят златото си с напълно проследимо производство, отговарящо на стандартите за етичен добив, до март 2025. Panerai заменят тежките кутии за съхранение на часовници с по-леки опаковки, Oris обявиха програма за намаляване на въглеродния отпечатък.

Дали екологичният елемент би наклонил везните при избора на луксозен часовник - не е съвсем сигурно, коментира пред Hollywood Reporter Скот Мелър от представителя на серия известни марки в града на звездите Лос Анджелис.

"Хората все още избират и купуват часовници според традиционните причини - задвижване, функции, визията върху китката. Но в същото време са осъзнати и за ефектите върху околната среда и показват, че се интересуват и от това. Устойчивостта в един часовник добавя стойност, в това няма спор", казва той.

Rolex Новата покупка на Rolex, която може да преобърне индустрията на луксозните часовници

Фалшивите часовници стават все по-съвършени, а 50% от тях са на една конкретна марка


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Училище за русалки: Петя, която превръща приказката в реалност

Въпрос към момичетата: Колко от вас като деца са мечтали да станат русалки? 

18:30 - 28.04.2024
Важно днес

Петков: Пеевски държи влиянието в прокуратурата и службите, а Борисов - гласовете, за да няма реформа

Според Петков преговори след изборите са възможни само ако Борисов се "разкачи" от Пеевски

18:18 - 28.04.2024
галерия

Tenniscore - новата модна тенденция, вдъхновена от Зендея и "Challengers"

Външният вид на tenniscore включва смесица от традиционни тенис стилове с елементи от тихия лукс

17:45 - 28.04.2024
Технологии

Apple обмисля важно решение за следващия си iPhone: как да вкара изкуствен интелект

Технологичният гигант обаче вече има конкуренция на пазара по този въпрос

16:53 - 28.04.2024
Важно днес

Илхан Андай: Елена Йончева е ефектен трансфер за ДПС, но тя е бомба със закъснител

Според журналиста Илхан Андай номинацията на Йончева не е най-доброто, но е необходимото за ДПС

16:10 - 28.04.2024
Живот

Волейбол под Айфеловата кула и коне във Версай. Париж вече се подготвя за Олимпийските игри

Само на няколко метра от Айфеловата кула вече се строи временен стадион за плажен волейбол

14:45 - 28.04.2024
Важно днес

Борисов: Мои противници на тези избори не са ПП-ДБ, а "Възраждане" и БСП

Борисов е готов ГЕРБ да управлява, но с "наши премиери и министри"

12:20 - 28.04.2024
Важно днес

Журналисти са арестувани в Русия заради сътрудничество с екипа на Навални

Двамата журналисти са обвинени в "екстремизъм"

11:30 - 28.04.2024
Важно днес

Турция не отказа среща по темата "Боташ" и поиска сътрудничеството с "Булгаргаз" да продължи

Турция засега не показва готовност за прекратяване на споразумението с "Булгаргаз"

09:46 - 28.04.2024