Новият кабинет: 5 вицепремиери и разделяне на ресорите Икономика и Иновации

Подписването на коалиционното споразумение между четирите партии "Продължаваме промяната", БСП, Има такъв народ и "Демократична България" може да стане факт до края на 10 декември, ако пленумът на БСП одобри споразумението.

В четвъртък сутрин прогнозите за бързото съставяне на нов кабинет бяха поставени под въпрос, след като БСП внезапно поиска допълнителни преговори в частта за социалната политика, която би трябвало да влезе в сферата на влияние на партията на Корнелия Нинова.

Около 11 ч. стана ясно, че вече е постигнато съгласие на лидерско ниво, а в петък от 13 ч. Националният съвет на БСП трябва да даде мандат на Нинова за подписването на договора.

Коалиционното споразумение е готово, БСП ще го одобри в петък

Късно снощи Националният съвет на "Да, България" (част от ДБ) даде мандат на Христо Иванов да подпише финалния вариант на споразумението. Одобрение има и в "Зелено движение" и ДСБ, като по информация на "Дневник" само един човек в ръководството на ДСБ е гласувал "въздържал се" - Цецка Бачкова.

Ива Митева от ИТН също даде сигнал, че партията вече е постигнала съгласие по предложените текстове, след като са "изчистени формулировките" по някои спорни въпроси - вкл. по назначенията и конкурсите, които ще се провеждат в определени министерства.

Социалистите отложиха предварително насрочения си пленум от 7 декември, тъй като споразумението все още не беше готово. Корнелия Нинова даде заявка, че ще поиска лична среща с Кирил Петков и Асен Василев, за да обсъдят последния вариант на текста, а "предложенията за имена ще се разберат, след като бъде финализирант писмения документ".

Междувременно, в медиите изтече поредният "предпоследен" вариант на споразумението, в което се описва новата структура на Министерски съвет.

В нея се съдържат пет позиции за вицепремиери (двама ще са от ПП, а останалите трима ще се определят от по-малките коалиционни партньори).

Към министър-председателя ще се прехвърлят две от досегашните структури на Министерството на земеделието - Българска агенция по безопасност на храните и Изпълнителната агенция по горите. Номинацията на ПП за премиер е Кирил Петков.

Към вицепремиера и министър на финансите ще се прехвърлят дирекция "Централно координационно звено" и ИА "Сертификационен одит на средствата от Европейските земеделски фондове". Тази позиция се очаква да се поеме от Асен Василев.

Към вицепремиера по "ефективно управление" ще преминат общо 8 структури - от административни дирекции в Министерски съвет, ГРАО и Агенцията по вписванията до "Български пощи", която досега беше част от Министерството на транспорта. Тази позиция се очаква да се поеме от Калина Константинова (ПП).

Към вицепремиера и министър на икономиката и индустрията, който ще се определи от БСП, преминават "Терем холдинг" (досега в Министерство на отбраната" и "Транспортно строителство и възстановяване" (досега в Министерството на транспорта). "Държавната петролна компания" ще бъде закрита. Тази позиция ще бъде определена от БСП, като все още не е ясно дали ще бъде заета от Корнелия Нинова - досега тя отричаше, че е обсъждано създаването на ресор за държавните предприятия.

Вицепремиер според този вариант би трябвало да бъде и следващият министър на външните работи (той ще бъде в квотата на "Има такъв народ"). В неговия ресор ще премине Държавната агенция за българите в чужбина. Досега за този пост се спрягаше Димитър Гърдев. В друга неофициална версия за бъдещото разпределение на вицепремиерските постове, като от ИТН се лансираше името на Гроздан Караджов като евентуален регионален министър в новия кабинет.

Вицепремиерът и министър на околната среда ще се определи от "Демократична България".

Промяна в структурата е и решението всички държавни болници да преминат под шапката на Министерството на здравеопазването.

Към земеделското министерство ще се прехвърли ДП "Управление и стопанисване на язовири", което досега беше част от Министерството на икономиката.

Отделно се формира Министерство на растежа и иновациите, в което ще влязат ББР, София тех парк, Фондът на фондовете, Българската агенция за инвестиции, агенцията за насърчаване на малки и средни предприятия и още няколко структури от досегашното общо Министерство на икономиката.

Новото Министерство на електронното управление ще обедини Държавната агенция за електронно управление, дирекция "Информационни технологии" от МТИТС и "Информационно обслужване".

В тази версия на споразумението няма забележка за евентуално преместване на Агенция Пътна инфраструктура от МРРБ към Министерство на транспорта, каквито заявки имаше по-рано.

Според разпределението по ресори, "Продължаваме промяната" ще предложи премиерът, двама вицепремиери по финансите и ефектвното управление, както и министрите на образованието и науката, здравеопазването, вътрешните работи, отбраната, транспорта, растежа и иновациите, и културата.

"БСП за България" ще предложи вицепремиер и министър по икономиката и индустрията, както и министрите на труда и социалната политика, земеделието и туризма.

"Има такъв народ" ще предложи министрите на енергетиката, външните работи (със статут на вицепремиер), регионалното развитие и спорта.

"Демократична България" ще предложи вицепремиер и министър на околната среда и водите, министрите на правосъдието и на електронното управление.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Новият чешки президент иска военната помощ за Украйна да е неограничена

Според Петр Павел, западните съюзници трябва да дадат на Украйна всички видове оръжия с изключение на ядрените.

09:05 - 03.02.2023

Китайски шпионски балон е забелязан да лети над САЩ

Пентагонът проследява шпионски балон на Китай, забелязан да лети над САЩ. Канада също забеляза подобен обект

08:04 - 03.02.2023

Путин сравни войната в Украйна с борбата срещу нацистка Германия: "Отново ни заплашват танкове Leopard"

Руският президент отбеляза 80-годишнината от битката при Сталинград с познатата за Кремъл пропаганда

07:34 - 03.02.2023

КС да тълкува понятието "независимост на съдебната власт", поиска ГЕРБ

ГЕРБ е сериала КС с искане той да тълкува понятието "независимост на съдебната власт" на фона на предложената в парламента съдебна реформа

20:48 - 02.02.2023

ДАНС сезира прокуратурата заради меморандума с Gemcorp, ПП приветстваха проверката

Следва прокуратурата да назначи проверка и да прецени дали има доказателства за евентуално извършено престъпление.

20:13 - 02.02.2023

ДПС потвърди, че Хамид Хамид е в САЩ. Но пропусна да спомене, че е там с Гешев

Депутатът от ДПС Хамид Хамид е заедно с Гешев в САЩ

19:11 - 02.02.2023

Måneskin: Историята на успеха на 4-ма млади италианци и най-голямата рок група от години насам

Måneskin не е обичайна рок група, която пробива в света на музиката. Най-необичайното в нея е, че тя е от Италия - страна, която едва ли се слави като огнище на международни рок звезди.

19:00 - 02.02.2023

ЕС ще разследва “престъпления срещу мира“, извършени в Украйна

Центърът ще бъде установен в Хага и ще има за цел да "координира събирането на доказателства" за престъпления на агресия

16:42 - 02.02.2023