Подписването на коалиционното споразумение между четирите партии "Продължаваме промяната", БСП, Има такъв народ и "Демократична България" може да стане факт до края на 10 декември, ако пленумът на БСП одобри споразумението.

В четвъртък сутрин прогнозите за бързото съставяне на нов кабинет бяха поставени под въпрос, след като БСП внезапно поиска допълнителни преговори в частта за социалната политика, която би трябвало да влезе в сферата на влияние на партията на Корнелия Нинова. 

Около 11 ч. стана ясно, че вече е постигнато съгласие на лидерско ниво, а в петък от 13 ч. Националният съвет на БСП трябва да даде мандат на Нинова за подписването на договора. 

Коалиционното споразумение е готово, БСП ще го одобри в петък

Късно снощи Националният съвет на "Да, България" (част от ДБ) даде мандат на Христо Иванов да подпише финалния вариант на споразумението. Одобрение има и в "Зелено движение" и ДСБ, като по информация на "Дневник" само един човек в ръководството на ДСБ е гласувал "въздържал се" - Цецка Бачкова.

Ива Митева от ИТН също даде сигнал, че партията вече е постигнала съгласие  по предложените текстове, след като са "изчистени формулировките" по някои спорни въпроси - вкл. по назначенията и конкурсите, които ще се провеждат в определени министерства.

Социалистите отложиха предварително насрочения си пленум от 7 декември, тъй като споразумението все още не беше готово. Корнелия Нинова даде заявка, че ще поиска лична среща с Кирил Петков и Асен Василев, за да обсъдят последния вариант на текста, а "предложенията за имена ще се разберат, след като бъде финализирант писмения документ". 

Междувременно, в медиите изтече поредният "предпоследен" вариант на споразумението, в което се описва новата структура на Министерски съвет. 

В нея се съдържат пет позиции за вицепремиери (двама ще са от ПП, а останалите трима ще се определят от по-малките коалиционни партньори). 

Към министър-председателя ще се прехвърлят две от досегашните структури на Министерството на земеделието - Българска агенция по безопасност на храните и Изпълнителната агенция по горите. Номинацията на ПП за премиер е Кирил Петков. 

Към вицепремиера и министър на финансите ще се прехвърлят дирекция "Централно координационно звено" и ИА "Сертификационен одит на средствата от Европейските земеделски фондове". Тази позиция се очаква да се поеме от Асен Василев.   

Към вицепремиера по "ефективно управление" ще преминат общо 8 структури - от административни дирекции в Министерски съвет, ГРАО и Агенцията по вписванията до "Български пощи", която досега беше част от Министерството на транспорта. Тази позиция се очаква да се поеме от Калина Константинова (ПП). 

Към вицепремиера и министър на икономиката и индустрията, който ще се определи от БСП, преминават "Терем холдинг" (досега в Министерство на отбраната" и "Транспортно строителство и възстановяване" (досега в Министерството на транспорта). "Държавната петролна компания" ще бъде закрита. Тази позиция ще бъде определена от БСП, като все още не е ясно дали ще бъде заета от Корнелия Нинова - досега тя отричаше, че е обсъждано създаването на ресор за държавните предприятия. 

Вицепремиер според този вариант би трябвало да бъде и следващият министър на външните работи (той ще бъде в квотата на "Има такъв народ"). В неговия ресор ще премине Държавната агенция за българите в чужбина. Досега за този пост се спрягаше Димитър Гърдев. В друга неофициална версия за бъдещото разпределение на вицепремиерските постове, като от ИТН се лансираше името на Гроздан Караджов като евентуален регионален министър в новия кабинет. 

Вицепремиерът и министър на околната среда ще се определи от "Демократична България". 

Промяна в структурата е и решението всички държавни болници да преминат под шапката на Министерството на здравеопазването. 

Към земеделското министерство ще се прехвърли ДП "Управление и стопанисване на язовири", което досега беше част от Министерството на икономиката. 

Отделно се формира Министерство на растежа и иновациите, в което ще влязат ББР, София тех парк, Фондът на фондовете, Българската агенция за инвестиции, агенцията за насърчаване на малки и средни предприятия и още няколко структури от досегашното общо Министерство на икономиката. 

Новото Министерство на електронното управление ще обедини Държавната агенция за електронно управление, дирекция "Информационни технологии" от МТИТС и "Информационно обслужване". 

В тази версия на споразумението няма забележка за евентуално преместване на Агенция Пътна инфраструктура от МРРБ към Министерство на транспорта, каквито заявки имаше по-рано. 

Според разпределението по ресори, "Продължаваме промяната" ще предложи премиерът, двама вицепремиери по финансите и ефектвното управление, както и министрите на образованието и науката, здравеопазването, вътрешните работи, отбраната, транспорта, растежа и иновациите, и културата. 

"БСП за България" ще предложи вицепремиер и министър по икономиката и индустрията, както и министрите на труда и социалната политика, земеделието и туризма. 

"Има такъв народ" ще предложи министрите на енергетиката, външните работи (със статут на вицепремиер), регионалното развитие и спорта. 

"Демократична България" ще предложи вицепремиер и министър на околната среда и водите, министрите на правосъдието и на електронното управление.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Шеф Андре Токев влиза в затвора за 7 месеца

Готвачът е сключил споразумение с прокуратурата по делото за шофиране в нетрезво състояние

"Булсатком" пуска BBC Еarth за първи път в България

За всеки активиран ТВ пакет ГЛОБУС компанията ще дарява средства за Фондация "Заедно в час"

Цацаров се връща във Върховната касационна прокуратура, която го проверява

ВКП вече извършва проверка срещу него, изискала е информация от ДАНС

7 души са били подслушвани незаконно у нас през 2021 г.

141 от проверките са свързани с протестите, не е ясно дали подслушваните са сред тях

Над 43% от изследваните тестове на Центъра по заразни болести са с "Омикрон"

Това е поредната серия от данни, показваща 227 нови случая на щама, който вече е в 18 области

"Изгубената дъщеря": Долу митът за перфектната майка

Дебютът на Маги Джиленхол е с невероятната Оливия Колман в главната роля

Стоян Денчев и "брандът България" - от павилиона на Експо 2020 в Дубай до Летище София

Бившият ректор на УниБИТ започва да навлиза и в управлението на туризма

Видеоигрите могат да бъдат полезни: EndeavorRX е официално лекарство, тества се и срещу "Covid-мъгла"

Играта е помогнала на стотици деца, страдащи от синдром на дефицит на вниманието и хиперактивност

Теленор вдига цените на договорите с 3,3% от февруари

А1 още не са обявили дали ще правят индексация само за 2021 г.