Новият командващ руските сили в Украйна призна за "напрегната" ситуация в Херсон Снимка: © Screenshot

Новият командващ на руските сили в Украйна призна, че те са подложени на натиск от страна на украинските офанзиви и определи ситуацията в южния град Херсон като "напрегната", съобщава BBC.

Генерал Сергей Суровикин, заяви пред руската държавна телевизия, че украинските войски използват ракети "Химар" и с тях нанасят удари по инфраструктурата и жилищните сгради в южния град.

"Руската армия ще осигури преди всичко безопасната евакуация на населението" на Херсон, каза той.

Признанието, че руските сили срещат проблеми, е рядкост за Кремъл. Твърдението беше подкрепено и от друг високопоставен местен служител. Назначеният от Москва регионален служител Кирил Стремусов предупреди жителите на Херсон, че "в най-близко бъдеще" украинските войски ще започнат атака срещу града.

"Моля, възприемайте думите ми сериозно - говоря за възможно най-бърза евакуация", написа той в своя канал в Telegram и посочи, че хората на западния бряг на река Днепър са сред най-застрашените.

Сергей Суровикин е назначен за главнокомандващ на руските сили Русия назначи нов главнокомандващ за руските войски в Украйна

Херсон беше първият голям град, който руснаци превзеха още през февруари. През последните няколко седмици обаче украинските сили непрекъснато си възвръщат територии в близост до него и навлязоха до 30 км на юг по поречието на Днепър, заплашвайки да хванат в капан руските войски.

"Като цяло ситуацията в зоната на специалната военна операция може да се опише като напрегната", заяви генерал Суровикин.

Той каза още, че украинските ракети са повредили Антоновския мост в Херсон и язовирната стена на водноелектрическата централа, блокирайки движението по тези ключови артерии. По думите му това е създало проблеми с доставките на основни услуги като храна, вода и електричество.

Руският командир призна също, че украинците извършват постоянни атаки на широк фронт - в районите на Купянск и Лиман, намиращи се на изток, а на юг - на фронта Николаев-Кривий Рих.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Култура

Новият албум на Били Айлиш и еволюцията на един аутсайдер в поп музиката

Ако в музикалната индустрия има някакви популярни течения, то Били Айлиш прави всичко възможно, за да ги избегне

11:54 - 18.05.2024
Важно днес

Откриха 6.5 млн. къса нелегални цигари, скрити в ел. табла на ГКПП "Кулата"

Агенция „Митници“ съобщава, че това е най-голямото количество нелегални цигари, задържани на "Кулата" за последните две години.

10:56 - 18.05.2024