„Бродуей“ преустанови своята дейност поради пандемията Covid-19, но любителите на театъра ще могат да гледат хитовия мюзикъл Hamilton на своите екрани у дома. Филмовата продукция, която представлява заснетата постановка, беше пусната официално в платформата Disney+ на 3 юли.

Години наред билетите за спектакъла са едни от най-желаните артикули в света на културата. Филмовата продукция трябваше да бъде пусната на 15 октомври 2021 от Walt Disney, но след това датата се промени на 3 юли, защото пандемията постави театралните представления на пауза.

Друга от причините бе филмът да се излъчва в Disney+ точно преди Деня на независимостта на САЩ – 4 юли. В продукцията се разгръща историята на един от бащите-основатели на американската нация Александър Хамилтън, който се издига от имигрант до един от най-доверените хора на първия президент Джордж Вашингтон.

Филмовата версия на Hamilton представлява заснета постановка от юни 2016 в театър „Ричард Роджърс“ на „Бродуей“. Сценичният режисьор Томас Кайл се зае със задачата да заснеме и филма, спазвайки желанието на създателя Лин-Мануел Миранда зрителите да получат „най-доброто място в залата“.

Постановката е снимана от различни позиции в публиката, но предлага близки планове, разгръща сцената от „птичи поглед“, отвежда ни и зад кулисите. Първият път, в който Крал Джордж, изигран от Джонатан Гроф, излиза на сцената, камерата го следва отзад и представя кадри, които публиката в театъра няма възможността да види. Филмът продължава 2:40 ч. – толкова, колкото актьорите играят на сцената.

Музикалната драма е вдъхновена от биографията на Александър Хамилтън, написана от Рон Чернов и публикувана през 2004 г. Хамилтън е една от най-запомнящите се исторически фигури на САЩ, тъй като е един от групата американски лидери, обединили 13-те колонии, водили войната за независимост от Британската империя и изградили законовите рамки в страната по републиканските принципи.

Александър Хамилтън е роден или през 1755, или две години по-късно на карибския остров Невис. Баща му Джеймс е шотландски търговец и не е бил женен за майка му Рейчъл Лавийн. Скоро след раждането на сина си бащата изоставя семейството, а майката на Хамилтън умира. Самият той става счетоводител в търговска компания и събира пари за обучение в Ню Йорк.

Там учи в King’s College и започва да пише памфлети, като в най-известния си защитава предложението на Конгреса да наложи ембарго върху търговията с британците. Когато войната започва, води артилерийска рота в континенталната армия и се бие храбро в битките в Трентън и Принстън.

Така, през 1777, той попада под вниманието на командващия армията генерал Джордж Вашингтон, който го назначава под свое ръководство. Хамилтън побеждава британския генерал Чарлс Корнуолис в обсадата на Йорктаун три години по-късно.

„В дните на Хамилтън, показването на кураж на бойното поле е било един от само няколко начина за напълно непознат човек да получи слава“, казва историкът Майкъл Нютън, който е автор на книга за имигранта.

След войната Хамилтън завършва право и става един от тримата делегати от Ню Йорк, поканени да преразгледат Устава на конфедерацията. Тогава той става известен с шестчасова реч относно своя план за силно централизирано правителство, което го изправя срещу критики, че иска да създаде монархия.

Макар Александър Хамилтън да няма много влияние върху оформянето на Конституцията на САЩ, той играе важна роля за нейната ратификация. Заедно с Джеймс Мадисън и Джон Джей пишат серия от 85 есета, в които защитават документа пред американските граждани.

През 1789 г. Джордж Вашингтон е избран единодушно за първи президент на САЩ и назначава Хамилтън за първи секретар на Министерството на финансите. Той оспорва важността на националната банкова система и на системата за щатските дългове, като основната му опозиция е Томас Джеферсън. Впоследствие двамата започват да оформят основните политически партии.

Историята на Александър Хамилтън, която показва как имигрант става една от най-влиятелните фигури в историята на една нация, все още е актуална стотици години по-късно. Тя е безспорен хит на театралната сцена, а на големия екран също носи дивиденти на създателите на продукцията. Престижната платформа Rotten Tomatoes засега отчита 99% одобрение на филма на Томас Кайл.

„Развълнуван съм, че този филм е едно различно преживяване от това да бъдеш в театъра. Това е една нова версия на шоуто“, казва Алекс Лакамоар, който е режисьор на музиката и оркестрацията.

Филмът е актуален и заради проблемите на САЩ в днешните времена, свързани с расизма, неравенството и насилието. Именно това подчертава режисьорът на хореографията Анди Бланкенбюлер.

„Когато продължите да гледате шоуто във времена на несправедливост, в които се намираме сега, ако сте родител и имате дете, ще видите шоуто през различни погледи“, смята той.

Главната роля играе самият създател Лин-Мануел Миранда, Джордж Вашингтон е изигран от Кристофър Нийл Джаксън, Давид Дигс играе Маркис Лафайет, в ролята на Аарън Бър влиза Лесли Одъм-джуниър, а Елиза Хамилтън е Филипа Соу.

"Всеки от актьорите имаше вече около 300 или 400 участия в различни представления", отбелязва режисьорът Томас Кайл относно заснемането на филма. "Знаеха кои са тези персонажи и всичко се получи естествено. Така че не трябваше да казвам на никого да прави повече или по-малко. Просто им казах да направят шоу".


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Байдън: САЩ са готови да защитят Тайван с военна сила

Според Байдън няма опасност подобно събитие скоро да се случи

Кирил Петков ще търси подкрепа и от опозицията по въпроса за Северна Македония

"Бъдещето на нашата съседка е толкова важен въпрос, че дори коалицията няма право сама да го направи", каза Петков

Доживотен затвор: Украински съд осъди първи руски войник за убийство на цивилен гражданин

Присъдата е по първото дело за военни престъпления, извършени от руски бойци от началото на войната на Русия в Украйна

Радев иска да чуе какво мисли Петков за Северна Македония преди да свика КСНС

Държавният глава се обърна към хората в Северна Македония и ги призова "по-бързо да се освободят от идеологическите окови на тоталитарното югославско минало"

Проф. Цочо Бояджиев получи орден "Стара планина"

Президентът удостои с държавни отличия още петима изтъкнати български учени

От WeWork до WeCrashed: Джаред Лето влиза в обувките на бизнесмена Адам Нойман

Историята за възхода и падението на предприемача е в центъра на нов сериал

Пандемията на богатите: Нов милиардер на всеки 30 часа от началото на 2020 г. до днес

В същото време расте броят на хората, достигащи до крайна бедност

Кирил Петков за подаръка си към папата: Искахме да занесем нещо духовно

Българската делегация ще подари изработена от вълна сцена на Рождество Христово

"Пътят към освобождението е дълъг": Беларуските доброволци, които се бият в помощ на Украйна

"Невъзможно е да освободим Беларус, без да изгоним фашистките войски на Путин от Украйна“, казва един от бойците