Снимка: © Булевард България

След два неуспешни опита и 8 изминали седмици без резултат по въпроса, най-накрая Надзорният и Управителният съвет на Българската банка за развитие (ББР) бяха вписани в Търговския регистър.

„Оттук нататък, бих казал, тази банка наистина ще бъде за малките и средните предприятия“, каза министърът на икономиката Кирил Петков, който инициира промените, след като стана ясно, че банката е раздала близо 1 млрд. лв. на 8 фирми, свързани с Делян Пеевски, братя Домусчиеви, Румен Гайтански и още бизнесмени.

„Всички препятствия бяха преминати успешно. Новият надзор е много професионален, фокусиран върху целите, които трябва да се случат“, добави Петков.

В Надзорния съвет влизат Васил Щонов и Валентин Михов, а в УС – Цанко Арабаджиев, Крум Георгиев и Владимир Георгиев.

В края на юни Софийският градски съд блокира смяната на борда чрез съдия Мария Вранеску, което вкара СГС в пряка словесна престрелка с Петков. Няколко дни след това съдът спря вписването за втори път – чрез съдия Валерия Братоева. И двата пъти блокирането ставаше след жалби на един от предишните членове на ръководството Николай Димитров. 

Третото заявление за вписване в Търговския регистър не е било обжалвано. Петков няма да съди бившето ръководство на ББР, както заяви по-рано. „Радвам се, че и те решиха да не влизат в конфликти", каза той.

Заплатите на управителите на банката стигали до 60 хиляди лева в някои месеци (с включени бонуси), добави Петков след получени данни от новия Надзор.

"Част от компенсациите и заплатите в ББР са с размери, които и мен ме накараха да ахна. Който иска такива заплати, да ходи в частния сектор, а не да се възползва от нашите данъци“, заяви той и каза, че предстоят промени, които да не позволят изплащането на подобни суми на директори.

ББР вече ще работи само с малките и средните предприятия – със заеми от под 5 милиона лева, а Програмата за възстановяване ще бъде подпомогната от ликвидността в банката, обяви министърът.

Той добави, че ще има пренасочване на 106 млн. лв. от React-EU към схемата за подпомагане на малки компании с оборот над 500 хиляди лв. - чрез безвъзмездно финансиране с до 50 000 лв. Първоначалният бюджет на тази мярка беше 78 млн. лв., но интересът е голям и извън класирането останаха много фирми.

"Сега се осигурява ресурс за тях, няма да има ново кандидатстване", каза Петков. Ресурсът ще стигне за 3694 предприятия, твърдят от Министерството на икономиката.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Нинова нарече министерския си пост "спекулация" и отложи пленума на БСП

Оказва се, че коалиционното споразумение не било напълно готово

Даниел Лорер: Никой не искаше здравното министерство, ПП ще поеме битката срещу Covid

Той не отрече, че Нинова ще е един от двамата министри на икономиката

"Смъртта на Върджил Абло е травмираща, но това не е смъртта на Louis Vuitton"

Марката отдаде почит на починалия творчески директор с три негови цитата пред магазина в Берлин

ЕК няма да препоръча задължителна ваксинация срещу Covid

Въпреки изявленията на Урсула фон дер Лайен за обмисляне на задължителната имунизация в ЕС

Супер зелен сертификат - новото оръжие на Италия срещу Covid-19

Хората без ваксина и без доказателство за преболедуване се изправят пред нови ограничения

БСП: Имаме бележки по коалиционното споразумение, до довечера ще ги изчистим

Румен Радев отреди на БСП ролята на "силен социален вектор"

Министърът на икономиката освободи тримата назначени от ГЕРБ в борда на ДКК

Рая Каназирева, Радостин Вазов и Диляна Софиянска са освободени след скандала с Караганева

Иван Гешев нямало да позволи на "шепа богоизбрани" да живеят като в Древния Рим

Главният прокурор сравни Кирил Петков със Себастиан Курц