Съдът отново блокира промените в ББР, този път не чрез Мария Вранеску

Софийският градски съд за пореден път спря вписването на промените в Надзорния и Управителния съвет на Българската банка за развитие.

Съдебното определение от 29 юни е на съдия Валерия Братоева, която се е произнесла по искане на един от предишните членове на ръководството Николай Димитров. Той е поискал блокиране на промените, инициирани от министъра на икономиката Кирил Петков.

Петков предлага Васил Щонов и Валентин Михов (за Надзора), Цанко Арабаджиев, Крум Георгиев и Владимир Георгиев (за УС). Преди няколко дни съдия Мария Вранеску от СГС блокира промените в ръководството на банката, която раздаде около 1 млрд. лв. само на 8 фирми, свързани с Домусчиеви, Пеевски и други бизнесмени.

Тогава между СГС и Петков настъпи конфликт. Министърът я обвини в нарушение на закона и изрази съмнение, че делата в съда не се разпределят на случаен принцип. От СГС отговориха с критика към Петков, в която се посочва, че е „недопустимо вмешателство в работата на съда чрез неуместни политически изказвания".

Министърът не обжалва блокирането на ръководството на ББР, а внесе ново заявление за смяна на УС и НС.

Съдийката, блокирала ръководството на ББР, спря два пъти и вписването на борда на "Автомагистрали"

Според новото решение на съдия Братоева - за да бъде спряно едно вписване, е достатъчно да има висящо регистърно производство и висящо дело, от изхода на което зависи вписването. Съдията смята, че като разглежда искането за спиране, тя не може да преценява дали делото по същество е допустимо. Със заявлението за вписване министърът е представил обяснителни бележки, че съдът няма как да го спре,тъй като вписването се основава на акт на БНБ. СГС обаче подчертава, че нито едно от обстоятелствата, които Петков иска да бъдат вписани, не се основава на акт на БНБ, тъй като кандидатите са избрани с решение на самото търговско дружество.

Съдът, който гледа делото за спирането на вписването не може да обсъжда дали предяваването на исковете от Николай Димитров е злоупотреба с права. Този въпрос е по съществото на делото, което ще се гледа от друг съдия. За това Димитров би могъл да понесе отговорност за причинени вреди, е решението на СГС.



Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

НС направи важни крачки към приемане на еврото и взе решение за ускоряване на процеса

Парламентът постави като цел 1 юли 2025 г. за приемане на еврото у нас

17:56 - 26.07.2024
Технологии

Vivacom навлиза ударно в света на гейминга с турнира „Game ON“

Популярни геймъри, техните фенове и специални гост-звезди влизат заедно в епичен сблъсък за награда от 15 000 лева

17:46 - 26.07.2024
Важно днес

Русия арестува бивш зам.-министър на отбраната и го обвини в корупция

Офицерът е един от най-дълго служилите служители в областта на руската отбраната.

17:25 - 26.07.2024
Важно днес

МОН предлага две по-дълги ваканции за учениците

МОН с предложение за ваканциите и неучебните дни през учебната 2024/25 г.

15:28 - 26.07.2024