Софийският градски съд за пореден път спря вписването на промените в Надзорния и Управителния съвет на Българската банка за развитие.

Съдебното определение от 29 юни е на съдия Валерия Братоева, която се е произнесла по искане на един от предишните членове на ръководството Николай Димитров. Той е поискал блокиране на промените, инициирани от министъра на икономиката Кирил Петков.

Петков предлага Васил Щонов и Валентин Михов (за Надзора), Цанко Арабаджиев, Крум Георгиев и Владимир Георгиев (за УС). Преди няколко дни съдия Мария Вранеску от СГС блокира промените в ръководството на банката, която раздаде около 1 млрд. лв. само на 8 фирми, свързани с Домусчиеви, Пеевски и други бизнесмени.

Тогава между СГС и Петков настъпи конфликт. Министърът я обвини в нарушение на закона и изрази съмнение, че делата в съда не се разпределят на случаен принцип. От СГС отговориха с критика към Петков, в която се посочва, че е „недопустимо вмешателство в работата на съда чрез неуместни политически изказвания".

Министърът не обжалва блокирането на ръководството на ББР, а внесе ново заявление за смяна на УС и НС.

Съдийката, блокирала ръководството на ББР, спря два пъти и вписването на борда на "Автомагистрали"

Според новото решение на съдия Братоева - за да бъде спряно едно вписване, е достатъчно да има висящо регистърно производство и висящо дело, от изхода на което зависи вписването. Съдията смята, че като разглежда искането за спиране, тя не може да преценява дали делото по същество е допустимо. Със заявлението за вписване министърът е представил обяснителни бележки, че съдът няма как да го спре,тъй като вписването се основава на акт на БНБ. СГС обаче подчертава, че нито едно от обстоятелствата, които Петков иска да бъдат вписани, не се основава на акт на БНБ, тъй като кандидатите са избрани с решение на самото търговско дружество.

Съдът, който гледа делото за спирането на вписването не може да обсъжда дали предяваването на исковете от Николай Димитров е злоупотреба с права. Този въпрос е по съществото на делото, което ще се гледа от друг съдия. За това Димитров би могъл да понесе отговорност за причинени вреди, е решението на СГС.Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Спецпрокуратурата образува дело за корупционно престъпление в община Варна

След проверката на КПКОНПИ е образувано дело срещу служител на общината, чието име не се споменава

Никола Минчев от "Продължаваме промяната" е председателят на 47-ия парламент

Минчев е завършил право в СУ "Св. Климент Охридски" и е корпоративен адвокат

Наследникът на Курц се оттегля като канцлер на Австрия след само няколко месеца на поста

Александър Шаленберг обяви, че лидерът на партията и канцлерът трябва да са един и същ човек

Корнелия Нинова: Коалиционното споразумение трябва да е факт до неделя

Министерствата може да не са разпределени на принципа 8-4-3-2

114 души с Covid са починали за ден, оздравелите са с над 1300 повече от инфектираните

Над 20 хиляди дози от ваксините са поставени за денонощие

Д-р Силви Кирилов от Има такъв народ откри заседанието на 47 Народно събрание

Силви Кирилов (ИТН) ще открие заседанието като най-възрастен народен представител

Адвокатурата няма да иска наказание за Петър Илиев заради плагиатството

Софийският адвокатски съвет отказа дисциплинарно дело срещу юриста