Снимка: © Булевард България

Съдия Мария Вранеску от Софийски градски съд, която отказа да впише новото ръководство на Българската банка за развитие (ББР), е блокирала два пъти и предложения нов Управителен съвет на държавното дружество „Автомагистрали“.

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Виолета Комитова каза в „Неделя 150“ по БНР, че в понеделник ще внесе нови документи за вписване на временното ръководство на „Автомагистрали“. В новия борд на директорите са предложени Валентин Вълков, Иван Станчев и Десислава Христова, но от СГС не разрешават вписването в Търговския регистър вече два пъти заради това, че за постовете не бил проведен конкурс, а членовете в съвета трябва да са петима, не трима.

Последното решение на Мария Вранеску е взето на 25 юни, след като за втори път вписването е било обжалвано от освободения директор Стоян Беличев. Комитова заяви, че съдия Вранеску е спряла още вписването на ръководството на Александровска болница.

„Аз вече виждам четири намеси на Мария Вранеску, а Стоян Беличев е по-влиятелен от министъра на регионалното развитие към днешна дата“, каза тя. „Г-н Беличев и съдия Мария Вранеску много се тревожат, че аз искам за 15 дена (от 22 юни до 5 юли - бел. ред.) да сложа временно ръководство“.

Комитова обясни, че иска вписване на временен борд от трима души до провеждането на конкурс в началото на юли, който да доведе до избиране на 5-членен съвет.

Смяната в ръководството на държавното дружество се случи, след като стана ясно, че то е получило авансово 188 млн. лв. за укрепване на свлачища, срутища и пътни платна, но за около година и половина е завършена работата само по един от общо 84 обекта.

Освен това Комитова обяви, че договорите с около 50 фирми за ремонти на стойност 1,5 милиарда лева са били подписани без процедура по обществена поръчка. Освен концентрацията на средства и изплащането им преди свършената работа - строителните фирми са успявали да договорят цени за всяка услуга по своя оферта. Заради тези договори Комитова смени цялото ръководство на Агенция "Пътна инфраструктура".

Софийският градски съд и министърът на икономиката Кирил Петков също влязоха в конфронтация заради решение на съдия Вранеску. Петков я обвини в нарушение на закона отказа й да впише новите членове на Надзорния съвет на Българската банка за развитие. „Дълбокото вътрешно убеждение“ на съдията е базирано на „нещо различно от следването на закона“, каза той пред „Панорама“ в петък вечер. Изрази и съмнения, че делата в СГС не се разпределят на случаен принцип.

От СГС отвърнаха с критика към министъра, в която се посочва, че е „недопустимо вмешателство в работата на съда чрез неуместни политически изказвания". Молбите се разпределят на случаен принцип измежду дежурните съдии автоматично чрез ЕИСС, отговориха още от съда.


СГС обвини Кирил Петков в "недопустимо вмешателство", след като го бламира за ББРАко нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

21 офиса на Еконт в страната ще работят и в неделните дни

В рамките на 24 часа, всеки потребител на Еконт в районите на тези 21 офиса, ще има възможност да вземе пратката си.

Дагестан отказва на Кремъл да изпраща мъжете си като пушечно месо в Украйна

Втори ден на протести в Махачкала срещу войната

Kaufland изгради парк с над 300 нови дървета в кв. „Горубляне“

Избрани са видове, които пречистват повече въздуха

Урсула фон дер Лайен идва в България за откриването на интерконектора с Гърция

Това е второто посещение в България на председателя на ЕК за тази година

Русия изпрати въоръжена охрана на границата с Грузия заради бягащите резервисти

Почти 5000 автомобила чакат на пункта "Верхний Ларс", за да напуснат Русия

Шофьорът, предизвикал катастрофата на Околовръстното, е бил дрогиран и пиян

В кръвта на 39-годишния шофьор са открити кокаин и 1,7 промила алкохол

32-годишната жена на Берлускони стана депутат от Сицилия, без да e стъпвала на острова

Коя е Марта Фашина - най-новата любов на Силвио Берлускони и депутат от "Forza Italia"

Риана ще е звездата на музикалното шоу за Супербоул през 2023 г.

Поп иконата Риана ще е част от музикалното шоу на най-гледаното телевизионно събитие в САЩ