Съдийката, блокирала ръководството на ББР, спря два пъти и вписването на борда на "Автомагистрали" Снимка: © Булевард България

Съдия Мария Вранеску от Софийски градски съд, която отказа да впише новото ръководство на Българската банка за развитие (ББР), е блокирала два пъти и предложения нов Управителен съвет на държавното дружество „Автомагистрали“.

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Виолета Комитова каза в „Неделя 150“ по БНР, че в понеделник ще внесе нови документи за вписване на временното ръководство на „Автомагистрали“. В новия борд на директорите са предложени Валентин Вълков, Иван Станчев и Десислава Христова, но от СГС не разрешават вписването в Търговския регистър вече два пъти заради това, че за постовете не бил проведен конкурс, а членовете в съвета трябва да са петима, не трима.

Последното решение на Мария Вранеску е взето на 25 юни, след като за втори път вписването е било обжалвано от освободения директор Стоян Беличев. Комитова заяви, че съдия Вранеску е спряла още вписването на ръководството на Александровска болница.

„Аз вече виждам четири намеси на Мария Вранеску, а Стоян Беличев е по-влиятелен от министъра на регионалното развитие към днешна дата“, каза тя. „Г-н Беличев и съдия Мария Вранеску много се тревожат, че аз искам за 15 дена (от 22 юни до 5 юли - бел. ред.) да сложа временно ръководство“.

Комитова обясни, че иска вписване на временен борд от трима души до провеждането на конкурс в началото на юли, който да доведе до избиране на 5-членен съвет.

Смяната в ръководството на държавното дружество се случи, след като стана ясно, че то е получило авансово 188 млн. лв. за укрепване на свлачища, срутища и пътни платна, но за около година и половина е завършена работата само по един от общо 84 обекта.

Освен това Комитова обяви, че договорите с около 50 фирми за ремонти на стойност 1,5 милиарда лева са били подписани без процедура по обществена поръчка. Освен концентрацията на средства и изплащането им преди свършената работа - строителните фирми са успявали да договорят цени за всяка услуга по своя оферта. Заради тези договори Комитова смени цялото ръководство на Агенция "Пътна инфраструктура".

Софийският градски съд и министърът на икономиката Кирил Петков също влязоха в конфронтация заради решение на съдия Вранеску. Петков я обвини в нарушение на закона отказа й да впише новите членове на Надзорния съвет на Българската банка за развитие. „Дълбокото вътрешно убеждение“ на съдията е базирано на „нещо различно от следването на закона“, каза той пред „Панорама“ в петък вечер. Изрази и съмнения, че делата в СГС не се разпределят на случаен принцип.

От СГС отвърнаха с критика към министъра, в която се посочва, че е „недопустимо вмешателство в работата на съда чрез неуместни политически изказвания". Молбите се разпределят на случаен принцип измежду дежурните съдии автоматично чрез ЕИСС, отговориха още от съда.


СГС обвини Кирил Петков в "недопустимо вмешателство", след като го бламира за ББРАко нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Шефът на "Пирогов" разиграва нов правен театър, докато бави делото за уволнението

Валентин Димитров е пуснал сигнал срещу човека, който плати таксата по делото му

17:15 - 28.02.2024
Важно днес

Телекомите да съхраняват данните от разговори и сърфиране в криптиран вид, предлагат ПП-ДБ

Целта е да не се допуска злоупотреба с данните, но да служат на съда при необходимост

17:01 - 28.02.2024
Европейски дневници

ЕК иска със замразените руски активи да купува оръжия за Украйна. Възможно ли е това

Предложението е най-новата идея за това как да се използват замразените от съюзниците от Г-7 руски държавни активи на стойност около 300 млрд. евро.

16:41 - 28.02.2024
Текстове от партньори

Vivacom подновява сертификацията за сателитна станция „Плана“ с най-високата степен Tier 4

В момента само 31 подобни съоръжения, включително наземната станцията „Плана“, притежават сертификат Tier 4 в света

16:22 - 28.02.2024
Текстове от партньори

Кампанията на Kaufland и DMS за Коледа е набрала 30 хил. лева за лечение на деца и възрастни

Кампанията „ДАРИ“ се проведе във всички 65 хипермаркета на веригата в страната

16:18 - 28.02.2024
Живот

Олимпийски неволи в Париж - как чанта с планове за сигурност изчезна от влак

Това не е сюжет от филм, а реално разиграла се ситуация 26 февруари - четири месеца преди началото на най-голямото спортно събитие в света.

15:03 - 28.02.2024
Технологии

Научно-фантастичното бъдеще идва с първия прозрачен лаптоп на Lenovo

Компанията представи концепция за лаптоп с прозрачен дисплей и с прозрачна клавиатура на Световния мобилен конгрес

13:56 - 28.02.2024
Живот

7-те дребни гряха, които можем да победим, по пътя към щастливия живот

Хората не са съвършени, понякога просто удоволствията им са преплетени с навици, които ги ограбват в дългосрочен план

13:50 - 28.02.2024