Снимка: © Булевард България

Съдия Мария Вранеску от Софийски градски съд, която отказа да впише новото ръководство на Българската банка за развитие (ББР), е блокирала два пъти и предложения нов Управителен съвет на държавното дружество „Автомагистрали“.

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Виолета Комитова каза в „Неделя 150“ по БНР, че в понеделник ще внесе нови документи за вписване на временното ръководство на „Автомагистрали“. В новия борд на директорите са предложени Валентин Вълков, Иван Станчев и Десислава Христова, но от СГС не разрешават вписването в Търговския регистър вече два пъти заради това, че за постовете не бил проведен конкурс, а членовете в съвета трябва да са петима, не трима.

Последното решение на Мария Вранеску е взето на 25 юни, след като за втори път вписването е било обжалвано от освободения директор Стоян Беличев. Комитова заяви, че съдия Вранеску е спряла още вписването на ръководството на Александровска болница.

„Аз вече виждам четири намеси на Мария Вранеску, а Стоян Беличев е по-влиятелен от министъра на регионалното развитие към днешна дата“, каза тя. „Г-н Беличев и съдия Мария Вранеску много се тревожат, че аз искам за 15 дена (от 22 юни до 5 юли - бел. ред.) да сложа временно ръководство“.

Комитова обясни, че иска вписване на временен борд от трима души до провеждането на конкурс в началото на юли, който да доведе до избиране на 5-членен съвет.

Смяната в ръководството на държавното дружество се случи, след като стана ясно, че то е получило авансово 188 млн. лв. за укрепване на свлачища, срутища и пътни платна, но за около година и половина е завършена работата само по един от общо 84 обекта.

Освен това Комитова обяви, че договорите с около 50 фирми за ремонти на стойност 1,5 милиарда лева са били подписани без процедура по обществена поръчка. Освен концентрацията на средства и изплащането им преди свършената работа - строителните фирми са успявали да договорят цени за всяка услуга по своя оферта. Заради тези договори Комитова смени цялото ръководство на Агенция "Пътна инфраструктура".

Софийският градски съд и министърът на икономиката Кирил Петков също влязоха в конфронтация заради решение на съдия Вранеску. Петков я обвини в нарушение на закона отказа й да впише новите членове на Надзорния съвет на Българската банка за развитие. „Дълбокото вътрешно убеждение“ на съдията е базирано на „нещо различно от следването на закона“, каза той пред „Панорама“ в петък вечер. Изрази и съмнения, че делата в СГС не се разпределят на случаен принцип.

От СГС отвърнаха с критика към министъра, в която се посочва, че е „недопустимо вмешателство в работата на съда чрез неуместни политически изказвания". Молбите се разпределят на случаен принцип измежду дежурните съдии автоматично чрез ЕИСС, отговориха още от съда.


СГС обвини Кирил Петков в "недопустимо вмешателство", след като го бламира за ББРАко нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Адвокатурата няма да иска наказание за Петър Илиев заради плагиатството

Софийският адвокатски съвет отказа дисциплинарно дело срещу юриста

МОН опроверга Кацаров: Тестовете за Covid-19 не достигат дори за една седмица

Около 150 хил. тестове не стигат за връщане в клас на всички ученици

Платформата за билети за Arctic Monkeys била атакувана от "вторичния пазар"

Мениджмънтът на бандата отказал преместване на концерта на друго място в Бургас, което щяло да увеличи капацитета двойно

Нинова: Не сме се договаряли нито да съм първи председател на НС, нито да има ротация

"Нито едно от имената, които се спрягат за министри от БСП, не отговаря на истината"

Фаворитите за най-добър филм на "Оскари" 2022

10 предложения, които могат да попаднат сред номинираните

Бог е високо, МВР - далеко, а юмручното право отнема живот

Престъпленията стават компенсация на липсващия ред и правосъдие

Всички ученици ще могат да се върнат в клас от 6 декември

Стойчо Кацаров ще издаде нова заповед