Няма да има "гъвкавост" в изискванията пред България за членство в Еврозоната Снимка: © Getty Images

България се стреми да въведе еврото от 1 януари 2025 година.

Единственият критерии, които страната ни не покрива към момента е инфлацията. Въпреки че постепенно пада, тя остава твърде висока, спрямо изискванията за въвеждане на еврото.

Според тях, инфлацията трябва да е не повече от 1,5% по-висока спрямо нивата в трите държави от еврозоната с най-ниска инфлация,

Управляващите се надяват България да да получи изключение от изискванията по този критерии, каквото беше направено за Хърватия, тъй като поскъпването на живота е резултат от външни фактори като войната в Украйна и пандемията от COVID преди това.

От интервю на БНР с еврокомисаря по икономиката Паоло Джентилони обаче става ясно, че такава отстъпка по-скоро няма да има.

„Не смятам, че има необходимост от "специална гъвкавост". Съществуващите критерии трябва да бъдат изпълнени. Това ще даде гаранция на всички държави, които вече членуват в еврозоната, че присъединяването на България е било по правилата. Съвсем скоро това ще бъде гаранция и за България,“ казва Джентолиони и допълва „Мисля, че нещата вървят точно в правилната посока. Инфлацията намалява. Дали спадът ще бъде достатъчен, че България да изпълни критерия до април-май - ще видим," заяви още еврокомисарят с ресор икономика.

Той подчерта, че спазването на всички правила е в интерес на абсолютно всички участници в преговорите, включително и на България.

Според него въпросът не е „дали“ страната ще се присъедини към Еврозоната, а „кога“ и това ще стане ясно през пролетта.

„Процесът се основава на правила. Има четири критерия, които трябва да бъдат изпълнени, за да се въведе еврото. Три от тях вече са изпълнени от България. През април ще видим дали и последният критерий, който е свързан с инфлацията, ще бъде покрит. Струва ми се, че той е предизвикателство, защото инфлацията беше много висока, но вече се усеща успокояването й. Нека видим какво ще ни кажат резултатите от проверката през април-май. Това ще ни даде отговора", каза Джентолиони.

В края на ноември рейтинговата компания S&P определи шансовете на България за членство в Еврозоната в следващите 24 месеца в съотношение поне 1:3, като отчете като основен риск именно поскъпването на живота.

Ако срокът, заложен за началото на 2025 г. да не бъде изпълнен, от S&P Global Ratings смятат, че въвеждането на еврото в България може да бъде отложено за 1 януари 2026 г.

Според Джентолиони България е готова за влизане в Шенген.

„ Мисля, че очакванията за присъединяване към Шенгенското пространство са оправдани. България е готова. Има основателни причини да се очаква положително решение. Във всеки случай Европейската комисия подкрепя напълно тази молба,“ каза Джентолиони.

Той допълни, че вижда много силeн ангажимент от страна на европейската комисия да работи в посока за присъединяването на страната ни към Шенген.

"Наистина се надявам, че през следващите седмици тази перспектива може да се превърне в реалност. Все още не се намираме на този етап. В същото време разбирам, че българските власти полагат всички усилия, за да убедят тези, които все още се противопоставят, в това, че България напълно изпълнява изискванията за членство в Шенген," каза Джентолиони.

Именно членството в Шенген и въвеждането на еврото са основните политически цели на ПП-ДБ и ГЕРБ. Освен инфлацията, България покрива всички останали критерии за членство в еврозоната. БНБ дори одобри и дизайна на българското евро.

България очаква положителен отговор за членството в Еврозоната


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Русия обяви Зеленски за международно издирване

Украинският президент се издирва по неуточнено обвинение

18:24 - 04.05.2024
Живот

Мъжете и депресията – защо е толкова трудно да се разпознае

Възможно ли е голяма част от депресиите при мъжете просто да не се разпознават?

16:47 - 04.05.2024
Важно днес

Пребиха водача на листата за ЕП на социалистите в Германия

Матиас Еке е бил нападнат и пребит от четирима души

14:27 - 04.05.2024
Култура

Защо масовата култура е станала толкова скучна

Какво стана с големите културни пробиви и как специфичното знание спря да е ценно

13:10 - 04.05.2024