Снимка: © Булевард България

Националният статистически институт уточни, че хората, които са се включили и са завършили онлайн преброяването не подлежат на глоба, дори да не успеят да предадат кода си на преброител. Много хора още не са били посетени от преброител, което буди притеснения, че може да не успеят да предадат кода, който се издава в края на онлайн преброяването.

От НСИ съобщават, че близо 2.2 млн. души са се преброили електронно. Срокът за онлайн преброяването беше удължен до 30 септември, като цялата кампания по преброяването ще приключи на 3 октомври, неделя.

В 15-цифрения код, който се издава в края на електронното преброяване не се съдържат никакви лични данни, обясняват от НСИ. Тази комбинация съдържа служебна информация за общината, контролния и преброителния участък, в който се намира домакинството. Поради тази причина хората не трябва да се притесняват, че може да има злоупотреби с кода от трети лица.

Преброителите също така имат различни практики за събиране на кодовете, като част от тях обикалят от врата на врата, докато други оставят свои контакти на листчета, залепени на входа. Срещата с преброителя не е задължителна, като може да предадете кода си и по други начини.

Преброяване 2021: Как да се регистрираме и да попълним анкетата онлайн

Дори да не успеете да го направите, след като онлайн преброяването е завършено, то е валидно и няма да бъдете глобени. Това повдига въпроса защо е нужно въобще да се предава код на преброител, след като така или иначе данните са събрани, но той остава без отговор.

От НСИ правят важното уточнение, че преброителите нямат право да изискват лични документи като лична карта, шофьорска книжка или паспорт, без значение дали те попълват анкетната карта или сте се преброили онлайн. Единствените лични данни, които са им необходими са имената и ЕГН, които се попълват в преброителната карта.

Ако някой настоява за вашите документи или да подпишете какъвто и да е документ, трябва да подадете сигнал до районното управление на МВР. От НСИ предупреждават, че този човек няма общо с преброяването, а преброителите трябва да се легитимират с карта със снимка, три имена и идентификационен номер.

Те също така носят сини предпазни маски с надпис “Преброяване 2021”. Можете да направите проверка дали човекът, който е на врата ви, е преброител на телефони *2021 или 02/9078 430, уточнява НСИ.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Бивш ръководител на ЦРУ: Ако Путин използва ядрено оръжие, ще унищожим руските войски

Според Дейвид Петреъс използването на ядрени оръжия ще "трябва да има отговор"

"Всичко тепърва предстои" за Слави Трифонов, след като ИТН изпадна под 4%

Нито дума за крайния резултат от изборите, провокирани от ходовете на ИТН

Кейт Бланшет се устремява към трети "Оскар" с новия си филм

Изглежда, че Бланшет има всички шансове да вземе трета статуетка с ролята си в „Tár“

Иван Костов: Никой няма да посмее да управлява, Борисов се страхува, че ще падне до една година

"Щом ГЕРБ, ДПС и Възраждане свалиха кабинета, нека сега да управляват. Вярно е, че това може да е "коалиция от ада", но това е казал българският избирател"

БСП отказва коалиция с ГЕРБ и ДПС в 48 Народно събрание

"Категорично оставки няма да подаваме"

Жълтите павета стигнаха и до прокуратурата след видео как се троши паве с чук

"Трейс Груп Холд" получава глоба от 100 000 лв. за увреждане на керамичната настилка

Мая Манолова ще получава държавна субсидия с 1.01% от гласовете

"Възраждане" ще разполага с 2 млн. лв. годишна субсидия

Тежките критики на Кадиров към Кремъл нанесоха удар по пропагандата в Русия

Загубата в Лиман подтикна чеченския лидер да заговори и за ядрено оръжие