„Няма да съдействам“: Хора на Нетаняху искат замразяване на спорната съдебна реформа Снимка: © Getty Images

Вътрешнопартийният натиск за спиране на „ремонта“ на съдебната система в Израел се задълбочава и дава надежда на протестиращите в страната, че министър-председателят ще замрази спорните промени. Високопоставен депутат от „Ликуд“, политическата сила на Бенямин Нетаняху, повтори призивите на министъра на отбраната за стопиране на промените.

Надигналите се критични гласове в собствената партия на премиера дадоха повод за съмнения в устойчивостта на парламентарното мнозинство.

Несъгласието на собствената партия на премиера и на кабинета само задълбочава продължаващите повече от месец безпрецедентни масови протести на израелци, които се опасяват, че пакетът от реформи може да застраши независимостта на съда. И да подкопае сериозно демокрацията.

Israel Handamid Защо все повече протестиращи жени в Израел се обличат като в „Историята на прислужницата“?

Нетаняху, който е подсъдим по обвинения в подкуп, твърди, че ремонтът ще балансира лостовете на властта.

Ключовият законопроект обаче на практика дава на религиозно-националистическата му коалиция по-голям контрол върху назначаването на съдии. Критиците казват, че реформата застрашава разделението на властите и това може да превърне Израел в диктатура.

Промените, лансирани скоро след встъпването в длъжност на новия кабинет на Нетаняху, изкараха рекорден брой израелци по улиците на редица градове. Въпреки невижданите досега протести законодателството се придвижи напред и до дни предстои внасянето му за ратификация в Кнесета – мнозинството на управляващите и техните съюзници е крехко, 64 от общо 120 места.

Как и дали изобщо ще се проведе гласуването сега изглежда под въпрос, след като от „Ликуд“ публично заговориха за несъгласието си.

Министърът на отбраната Йоав Галант първи разбуни духовете в събота, като публично призова Нетаняху да спре приемането на законодателството за един месец. Той заяви, че протестите в цялата страна срещу „ремонта“, в които се включиха все повече военни резервисти, подкопават националната сигурност.

„Няма да съдействам за това“, заяви Галант в телевизионните си изявления, като намекна, че ако все пак гласуването за ратификация се проведе тази седмица, той може да се въздържи.

В неделя Юли Еделщайн, депутат от „Ликуд“, който оглавява Комисията по външни работи и отбрана на Кнесета, също призова за спиране на ремонта, за да се даде възможност за обсъждане и преразглеждане.

Запитан в интервю дали в противен случай ще се въздържи или ще гласува против предстоящия законопроект, той не отговори директно, но направи препратка към скорошното си отсъствие от заседание на Кнесета.

„Трябва да ви напомня, че когато в „Ликуд“ не ме слушаха и пренебрегнаха призива ми за диалог, аз не бях на първото четене на тези законопроекти“, каза Еделщайн пред израелското радио „Армия“.

„Не искаме да погребваме реформите“, добави той, но „внасянето им за гласуване, преди да е ясно, че има подкрепа за тях, би било авантюризъм, който е най-добре да се избягва“.

Изявлението на Галант бе приветствано от високопоставения депутат от „Ликуд“ Давид Битан. Миналата седмица млад депутат от „Ликуд“, Ели Далал, също се изказа в подкрепа на спирането на законодателството. Не става ясно обаче дали те или други членове на „Ликуд“ биха се въздържали при гласуването на ратификацията.

Нетаняху, който се завърна рано в неделя от посещение в Лондон, не коментира веднага несъгласието в партията си. Но един от депутатите на „Ликуд“, който подкрепя реформите, Тали Готлив, не изглеждаше притеснен.

„Имаме 62 („за“) и дори някой друг да не се появи, ще имаме 61. Гласуването ще се състои тази седмица“, каза тя пред радиостанция 103 FM в Тел Авив.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Министърът на отбраната Тодор Тагарев се срещна с посланика на Украйна

България предлага помощ след рухването на стената на язовир "Нова Каховка"

18:43 - 09.06.2023

Прокуратурата твърди, че Борисов е дал парите за къщата в Барселона

Делото е стояло 2 години "на трупчета", преди СГП да се разработи по него

17:40 - 09.06.2023

Патриотичната мечта за най-високо българско знаме започна...с изкоп в Родопите

За проекта все така се търсят още пари за реализацията - сумата сега е 200 хил. лв.

16:00 - 09.06.2023

Ново земетресение е регистрирано край Пловдив

То е с магнитуд 3,1 по скалата на Рихтер.

15:28 - 09.06.2023

13 на 4: Денков и Габриел си разделиха надзора над ведомствата. Премиерът взе службите за сигурност

Премиерът Николай Денков си подели функциите по координация на ведомствата с Габриел - макар и не поравно

15:08 - 09.06.2023