Обещание от Гълъб Донев: Карловските села ще бъдат почистени до 3 седмици Снимка: © Булевард България

В срок до 3 седмици улиците, инфраструктурата, мостовете и деретата на реките в наводнените карловски села Богдан, Каравелово и Слатина ще бъдат почистени и възстановени. Обещанието дойде от служебния премиер Гълъб Донев.

В началото на правителственото заседание днес той съобщи, че от 15 септември в работата на терен ще се включат още 400 военнослужещи с техника, които ще помагат в разчистването в пострадалите села. Помощ ще окажат областни и общински служители от Пловдив и съседни региони.

Според оценки на екипите, работещи на място, разчистването на щетите от водното бедствие ще отнеме поне 2 два месеца, а за пълното възстановяване на селата ще е нужна поне 1 г.

"В пострадалите от наводненията села имат нужда от хора, които да им помогнат да започнат живота си на чисто и да не газят през кал, когато влизат в домовете си. За да ускорим възстановяването след потопа, правителството, заедно с областния управител на Пловдив и кметовете, продължаваме с повече техника и хора разчистването на наводнените села Каравелово, Богдан и Слатина", заяви Донев.

Премиерът благодари на доброволците от цялата страна, които са на място всеки ден от 2 септември насам, когато Карловско бе сполетяно от бедствието след проливен дъжд, скъсване на дига и преливане на река Стряма.

Правителството ще отпусне и 200 хил. литра вода от Държавния резерв за пострадалите села в Карловско. Към момента водата не само в трите засегнати села, но и в части от целия карловски регион не е годна за пиене, от РИОСВ на всекидневна база се взимат проби за качеството й.

Добрата новина е, че електрозахранването на хората в Каравелово, Богдан и Слатина вече е възстановено. Предстои това да се случи и с уличното осветление.

Преди ден кметът на Карлово Емил Кабаиванов съобщи, че към момента щетите от наводнението се изчисляват на стойност над 60 млн. лева. Но се очаква сметката да расте, защото част от пораженията все още са скрити под наносите кал.

Очакванията са около 30 семейства да имат нужда от настаняване във временни жилища, защото наводненията са унищожили домовете им и те са необитаеми. Министерството на отбраната има готовност да бъдат предоставени оборудвани за живеене фургони.

Вижте как можем да помогнем на селата в Карловско


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

"18 години стигат" - Футболни фенове организират голям протест навръх конгреса на БФС

Футболните запалянковци смятат, че въпреки подадената оставка на Борислав Михайлов, той продължава да е човекът, който "дърпа конците".

18:02 - 04.03.2024
Важно днес

Пускат движението по новия 13,6 км участък Макреш - Бела от пътя Видин – Ботевград

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Андрей Цеков ще направи инспекция на новоизградената отсечка

17:09 - 04.03.2024
Важно днес

Лавини, силни ветрове и свлачища: Екстремно опасно време в Италия и Франция

Рискът от лавини в Италия е от трето ниво, или "значителен", по европейската скала за лавинна опасност. 

16:04 - 04.03.2024
Спорт

Ще бъде ли 2024 последната година за Надал в тениса?

„Сезонът на клей може да е или да не е последен за мен, не съм решил на 100%"

15:50 - 04.03.2024
Европейски дневници

ЕК отпуска на България и Румъния 85 млн. евро за защита на границите

Двете държави ще могат да кандидатстват за допълнително финансиране за съществуващите системи за гранично наблюдение, за покупка на превозни средства и др.

14:38 - 04.03.2024
Живот

Щастливите двойки не се карат по-малко, а по правилния начин

Ключът не е, че щастливите двойки се карат за правилните неща, а че се карат по правилния начин

13:45 - 04.03.2024
Важно днес

Русия привика посланика на Германия заради изтекъл запис на германски военни

Германският министър на отбраната Борис Писториус обвини Русия, че води "информационна война" с цел да създаде разделение в страната

13:33 - 04.03.2024
Важно днес

Унгарският премиер Виктор Орбан ще се срещне с Тръмп

Преди седмици унгарският премиер официално подкрепи кандидатурата на Тръмп за президентския пост в САЩ на изборите през ноември.

12:26 - 04.03.2024
Технологии

Българският езиков модел BgGPT вече може да се ползва свободно

Какво може BgGPT и какъв е замисълът ѝ

12:25 - 04.03.2024