Областната администрация предостави документите за демонтажа в Княжеската градина Снимка: © BoulevardBulgaria.bg

Всички документи, свързани с демонтажа, съхранението и реставрацията на Паметника на Съветската армия, вече са публични и ще бъдат предоставени на Административния съд в София, съобщиха от областната администрация на София.

"Областната администрация предоставя информация и на всички лица, подали заявления по Закона за достъп до обществена информация в законоустановените срокове," уточняват от институцията.

Дотук се стигна след като в четвъртък Административният съд в София поиска от областната управа до края на деня да предостави основанията за действията по "демонтиране и нарязване на бронзовите фигури на Паметника на съветската армия" след заведено дело от “Изправи се. БГ".

Документите бяха поискани от политици, сред които депутатите от БСП и от "Възраждане", които успяха да нахлуят в сградата на областната администрация, за да изиската документацията.

Деян Николов След БСП, и "Възраждане" нахлуха със заплахи в областната администрация в София

По този повод от Областната администрация заявиха, че категорично се противопоставят на "опитите на политически лица да въвеждат в заблуждение българските граждани, като разпространяват невярна информация, нарушават закона и упражняват натиск върху изпълнителите на дейностите по преместване на бронзовите фигури и барелефи от Паметника на Съветската армия."

Част от публикуваните документи и експертно становище за състоянието на паметника, в което е описано:

  • Бронзовите скулптури и барелефи са пострадали от времето и имат забележими дефекти. Тези дефекти, освен че водят до изкривено представяне на оригиналното произведение, което засяга не само неговата художествена и историческа стойност, но и представлява много сериозна заплаха за сигурността и здравето на наблюдаващите или случайно преминаващи хора.

  • Цялостната композиция е изложена близо 70 години на множество натоварвания. и изпитания във времето, които са довели до видими разрушения във външния ѝ вид.

  • Металната конструкция на всички барелефи е корозирала и де факто не изпълнява предназначението си.

  • Липсват части от бронзовите композиции вследствие на вандалски прояви.

Посочени са и конкретни препоръки как да бъдат демонтирани барелефите и какво да се случи с тях след реставрацията им.

  • Да се изготви част “Технологична” към ПБЗ за демонтаж на бронзовите композиции. Технологията да бъде съгласувана със специалист /скулптор/. Да се извърши последователен демонтаж на отделните части на фигурите

  • При демонтажа да се спазват препоръките на скулптора за точките на захващане на фигурите

  • Демонтираните фигури да се сортират и надпишат.

  • Демонтираните фигури да се положат в специални сандъци, укрепени с подходящ материал против счупване при транспортирането им.

  • Да се извърши реставрация на бронзовите барелефи.

  • Реставрираните композиции да се изложат на подходящо място.

Междувременно, демонтирането на фигурите в Княжеската градина продължава.

В петък беше отрязана и свалена част и от третата основна фигура - тази на българския работник. Сваленият фрагмент беше поставен до вече демонтираните части от скулптурите.

Така за четири дни на плочките край постамента на паметника вече се намират автоматът, главата на руския войник, торсът му, фигурата на майка с дете и останалите елементи.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Политика

Година по-късно - какво (не) се промени след масовите протести в Сърбия

Опозицията поведе битка срещу управляващите, но се разпадна само няколко месеца по-късно

14:39 - 03.05.2024
Живот

Супер лесни мини козуначени венци с бакпулвер

Приготвят се бързо и лесно, само с бакпулвер, а вкусът им е все толкова неустоим

11:53 - 03.05.2024
Важно днес

България се придвижи до топ 60 на класацията за свобода на медиите

Със сериозни критики към редакционната независимост

09:43 - 03.05.2024