След БСП, и "Възраждане" нахлуха със заплахи в областната администрация в София

След БСП - и "Възраждане" поискаха да се спре демонтажа на Паметника на съветската армия в София със своеобразен флашмоб в сградата на областната управа.

Активистите на партията бяха водени от общинския съветник и доскорошен депутат Деян Николов.

Подобно на депутатите от БСП в четвъртък, Николов също опита да влезе в сградата без покана, за да се срещне с областния управител Вяра Тодева.

А заместник-председателят на Народното събрание Цончо Ганев публикува видео, на което се вижда как лидерът на партията Костадин Костадинов също е в сградата и написа:

"Отидохме при областната управителка на София Вяра Тодева, но тя, въпреки уговорената ни среща, избяга."

Депутатът от ПП-ДБ Ивайло Мирчев осъди действията на опозиционните депутати и ги обвини в това, че "се изживяват все едно сме в края на 40-те години на XX в".

Мирчев съобщава, че е изпратил въпроси към министъра на вътрешните работи Калин Стоянов за взетите мерки, във връзка с действията на БСП и "Възраждане".

"Каквито и несъгласия да има, каквито и спорове да съществуват, не може да бъде оправдано разбиването на врати и влизането с взлом от депутати", казва той.

След несъстоялата се среща Николов заяви, че поддръжниците му ще дойдат отново, когато пред сградата няма полиция, за да " не правят провокации".

"Другия път ще дойдем 500 души и ще стане лошо, ще изпотрошим всичко тук," закани се неуспелият кандидат за кмет на София от "Възраждане".

Тази сутрин в студиото на БНТ Деян Николов обясни, че е подаден сигнал до прокуратурата с искане както да спре демонтажа, така и да се провери дали длъжностни лица злоупотребяват със служебното си положение и увреждат държавно имущество в особено големи размери.

Той твърди още, че няма заповед за събарянето на монумента и че се спекулирало с това, че е опасен. Всъщност няколко експертизи на фигуралната композиция показаха, че има конструктивни проблеми заради сцепването на метала в основата ѝ и липсата на каквато и да е поддръжка от 70 години насам.

"Има анонимен заместник- кмет на район "Средец", който е сметнал, че това не е паметник на културата", заяви Николов.

В четвъртък шестима от депутатите на БСП също буквално нахлуха в сградата на областната администрация на София, а един от пр-ите на партията успя да счупи и една от вратите.

БСП "на оръжие", депутати нахлуха в областната управа да търсят документите на ПСА

Тогава от БСП обявиха, че са готови да блокират работата на парламента и в петък. След проваленото пленарно заседание заради липса на кворум обаче лидерът на партията Корнелия Нинова се оплака, че всъщност партията ѝ е искала заседание да има.

"Банкетът победи бюджета, днес няма заседание по причина на управляващите, които празнуват. Ние сме тук, защото искаме да се приеме бюджетът и хората да не останат без пари," каза Нинова.

Според съпредседателя на “Продължаваме промяната-Демократична България” Кирил Петков от “Възраждане” са поставили условие, за да работите парламентът - да се спре демонтажът на Паметника на съветската армия.

Затова решението е било да се свикат извънредни заседания на Народното събрание в понеделник и вторник.

На тях депутатите ще трябва да продължат с второто четене на бюджета и разглеждането на промените в Конституцията.

Падналата глава на войника от Паметника на съветската армия "Войникът" от Паметника на съветската армия всъщност е репресиран от комунистите българин


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Политика

Година по-късно - какво (не) се промени след масовите протести в Сърбия

Опозицията поведе битка срещу управляващите, но се разпадна само няколко месеца по-късно

14:39 - 03.05.2024
Живот

Супер лесни мини козуначени венци с бакпулвер

Приготвят се бързо и лесно, само с бакпулвер, а вкусът им е все толкова неустоим

11:53 - 03.05.2024
Важно днес

България се придвижи до топ 60 на класацията за свобода на медиите

Със сериозни критики към редакционната независимост

09:43 - 03.05.2024