Снимка: © Getty Images

От синдикат „Образование“ към КТ „Подкрепа“ ще изпратят официално писмо до Министерството на здравеопазването. В него ще призоват да не се прилагат санкции на директори и учители, ако ученик е без маска в училище. Според тях здравното ведомство не трябва да плаши с глоби, а да работи заедно с учебните заведения, за да се преодолее трудната нова година.

„Ние от Синдикат „Образование“ към КТ „Подкрепа“ сме шокирани от разразилия се скандал по вина на служители от министерство на здравеопазването, с техните закани, че учители и директори, работещи в образователни институции, ще бъдат глобявани, ако ученик е без маска в училище“, написа председателят на синдиката д-р Юлиян Петров във Facebook.

Според него - този подход на Министерство на здравеопазването към българските учители е неморален и дискриминационен.

„Уважаеми министър Ангелов, българските учители не очакват финансови санкции от Вашите служители, а партниране в името на нашите деца!“, обърна се Петров към здравния министър Костадин Ангелов. „Защото, ако бяхте следили работата и подготовката на българските училища, щяхте да забележите, че няма сфера или бранш в България, толкова добре планиран, организиран и подготвен, за да създаде възможно най-малко рисковата среда, както българските училища и детски градини! Българските учители и директори очакваха да чуят тези думи от Вас, г-н Ангелов, вместо заплахите за глоби от 5000 лева“.

Въпреки положителните проби: От МОН нямат намерение да променят присъствената форма на обучение

Всъщност 5000 лева ще е санкцията при повторно нарушение на мерките срещу Covid-19 в училищата, налагана на юридически лица, както съобщиха от столичния Регионален здравен инспекторат. При първо нарушение глобата ще е от 500 до 2000 лв. Неспазването на наложените мерки ще носи глоба на физическите лица от 300 до 1000 лв., а при повтаряне на нарушението – от 1000 до 2000 лв.

Ако ученик е без маска, ще се налагат санкции на директора на съответното училище. При повторно нарушение ще има санкции за самото учебно заведение. Децата трябва да носят маски в общите закрити помещения като коридори и фоайета, а в класните стаи не са задължителни. Учителите трябва да са с маска или шлем, ако преподават на повече от един клас - това не важи за началните учители, които имат една паралелка. В момента и в училища, и в детски градини текат проверки на БАБХ и РЗИ.

Според председателя на синдикат „Образование“ в системата работят най-отговорните служители, които „изпълняват стриктно, всеки ден и час, правилата за превенция от зарази“. Припомня обаче, че досега министерството не е издавало изрична заповед за спазване на правилата в учебните заведения. Съществуват само препоръки и насоки, които нямат административен ранг на заповед или наредба. „Липсва и алгоритъмът, по който експертите на РЗИ ще идват и ще проверяват с цел административни актове“.

Преди няколко дни здравният министър проведе онлайн среща с представителите на регионалните инспекторати в страната. Ангелов припомни на шефовете на РЗИ да спазват изпратените още преди седмици указания и да действат по общия алгоритъм при проверките, тъй като в едни училища деца се поставят под карантина, без да бъдат тествани, а в други се правят проби за Covid-19.

„През лятото всички ние гледахме отрасли, които спазват половинчато мерките за Covid в ресторанти, барове, хотели и др. Всички виждахме абсолютното отсъствие и безпомощност на служителите от РЗИ. Изведнъж сега, в тази трудна и взривоопасна обстановка, се появиха заплахи, закани за административна гилотина!“, пише д-р Юлиян Петров.

Той казва, че от синдикат „Образование“ няма да допуснат подобно „несправедливо отношение“ от административните служители на МЗ. Настояват Костадин Ангелов да „накара своите служители“ да партнират хармонично на работещите в образованието, без да „създават институционален дисонанс“.

„Уважаеми министър Ангелов, работещите в образователните институции, учениците и българските родители биха били по-спокойни и по-уверени в утрешния ден, ако Вие кажете истината за образователната система, че тя от всички останали е най-готова за предизвикателствата, свързани с болести и зарази. Нека всички кажем в унисон, че не планираме затваряне на училища, няма да обявяваме ново извънредно положение и българските деца и ученици ще получат качественото образование в редовна форма, дори и в тази сложна ситуация, което е поискано от 92% от българските родители“, пише Петров.

„Защото българското училище възпитава не със силата на инструментите и глобите, които и без това няма, то възпитава със силата на примера на учители и родители, с метода на съзнателното личностно израстване“, добави още председателят на „Образование“ към КТ „Подкрепа“. Точно преди седмица от синдикат „Образование“ предложиха да се въведе финансова санкция от 1000 лева за родител, който закъснее с повече от час да прибере от училище дете, проявяващо симптоми на Covid-19.

Директорът на столичното 51-во СУ „Елисавета Багряна“ Асен Александров сподели във Facebook, че също ще внесе писмо до здравното министерство относно недоволството от евентуални глоби за учители и директори.

Председателят на Съюза на работодателите в системата на народната просвета Диян Стаматов съобщи пред "Сега", че директори настояват за спешна среща с министерството на образованието заради глобите, на които подлежат те при неспазване на противоепидемичните мерки. "Необходима е, според мен, спешна, многостранна среща между: МОН, МЗ, РЗИ, Инспекцията по труда, директори на училища. Тя трябва да се състои във възможно най-кратък срок! Защото насоките не са основание за наказания, но са сериозен повод за противопоставяне на всички!", написа Стаматов във Facebook.


"Образование" предлага 1000 лв. глоба за закъснелите да приберат болното си дете от училище

Проф. Тодор Кантарджиев: Наблюдаваме слабо намаляване на разпространението на Covid-19 у нас


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Netflix ще прави нов сериал от вселената на Stranger Things

Стрийминг услугата ще опита да превърне сериала в развлекателен франчайз

Служителка на МВР е помогнала на Семерджиев да се укрие

Обвиненият за катастрофата при "Черни връх" е карал без книжка от 2005 г.

На "олимпийски" шопинг с Ивет Горанова

С какво се храни шампионката по карате и каква ще стане като порасне

ГЕРБ заплаши да бойкотира работата на НС до гласуването на нов кабинет

Атанасова каза, че няма смисъл да прави кворум на това "провалено и агонизиращо Народно събрание"

Името на Таки изплува и в случая с Георги Семерджиев, причинил катастрофата в София

Според БНТ обвиненият шофьор е част от групировката на наркотрафиканта в Студентски град

ИТН обвини Кирил Петков, че създава "корупционна среда" в МРРБ

Премиерът забранил МРРБ да прави плащания над 900 000 лв. без разрешение на кабинета

ЕС обмисля нови ограничения за Facebook и Google заради политическите реклами

Идеята е да бъде забранено показването на политически реклами въз основа на някои лични потребителски данни

Повторният избор на нов директор на БНТ се отложи заради жалба

СЕМ реши да не дава начало на нов конкурс, преди да се изясни казусът с жалбата

Въпреки санкциите: Продукти на Apple и скъпи стоки пробиват път към Русия

САЩ и ЕС наложиха санкции за износ на луксозни вещи, компании масово напуснаха Русия. Но върви паралелен внос