"Образование" към здравния министър: Не плашете с глоби от 5000 лв., а работете в името на нашите деца Снимка: © Getty Images

От синдикат „Образование“ към КТ „Подкрепа“ ще изпратят официално писмо до Министерството на здравеопазването. В него ще призоват да не се прилагат санкции на директори и учители, ако ученик е без маска в училище. Според тях здравното ведомство не трябва да плаши с глоби, а да работи заедно с учебните заведения, за да се преодолее трудната нова година.

„Ние от Синдикат „Образование“ към КТ „Подкрепа“ сме шокирани от разразилия се скандал по вина на служители от министерство на здравеопазването, с техните закани, че учители и директори, работещи в образователни институции, ще бъдат глобявани, ако ученик е без маска в училище“, написа председателят на синдиката д-р Юлиян Петров във Facebook.

Според него - този подход на Министерство на здравеопазването към българските учители е неморален и дискриминационен.

„Уважаеми министър Ангелов, българските учители не очакват финансови санкции от Вашите служители, а партниране в името на нашите деца!“, обърна се Петров към здравния министър Костадин Ангелов. „Защото, ако бяхте следили работата и подготовката на българските училища, щяхте да забележите, че няма сфера или бранш в България, толкова добре планиран, организиран и подготвен, за да създаде възможно най-малко рисковата среда, както българските училища и детски градини! Българските учители и директори очакваха да чуят тези думи от Вас, г-н Ангелов, вместо заплахите за глоби от 5000 лева“.

Въпреки положителните проби: От МОН нямат намерение да променят присъствената форма на обучение

Всъщност 5000 лева ще е санкцията при повторно нарушение на мерките срещу Covid-19 в училищата, налагана на юридически лица, както съобщиха от столичния Регионален здравен инспекторат. При първо нарушение глобата ще е от 500 до 2000 лв. Неспазването на наложените мерки ще носи глоба на физическите лица от 300 до 1000 лв., а при повтаряне на нарушението – от 1000 до 2000 лв.

Ако ученик е без маска, ще се налагат санкции на директора на съответното училище. При повторно нарушение ще има санкции за самото учебно заведение. Децата трябва да носят маски в общите закрити помещения като коридори и фоайета, а в класните стаи не са задължителни. Учителите трябва да са с маска или шлем, ако преподават на повече от един клас - това не важи за началните учители, които имат една паралелка. В момента и в училища, и в детски градини текат проверки на БАБХ и РЗИ.

Според председателя на синдикат „Образование“ в системата работят най-отговорните служители, които „изпълняват стриктно, всеки ден и час, правилата за превенция от зарази“. Припомня обаче, че досега министерството не е издавало изрична заповед за спазване на правилата в учебните заведения. Съществуват само препоръки и насоки, които нямат административен ранг на заповед или наредба. „Липсва и алгоритъмът, по който експертите на РЗИ ще идват и ще проверяват с цел административни актове“.

Преди няколко дни здравният министър проведе онлайн среща с представителите на регионалните инспекторати в страната. Ангелов припомни на шефовете на РЗИ да спазват изпратените още преди седмици указания и да действат по общия алгоритъм при проверките, тъй като в едни училища деца се поставят под карантина, без да бъдат тествани, а в други се правят проби за Covid-19.

„През лятото всички ние гледахме отрасли, които спазват половинчато мерките за Covid в ресторанти, барове, хотели и др. Всички виждахме абсолютното отсъствие и безпомощност на служителите от РЗИ. Изведнъж сега, в тази трудна и взривоопасна обстановка, се появиха заплахи, закани за административна гилотина!“, пише д-р Юлиян Петров.

Той казва, че от синдикат „Образование“ няма да допуснат подобно „несправедливо отношение“ от административните служители на МЗ. Настояват Костадин Ангелов да „накара своите служители“ да партнират хармонично на работещите в образованието, без да „създават институционален дисонанс“.

„Уважаеми министър Ангелов, работещите в образователните институции, учениците и българските родители биха били по-спокойни и по-уверени в утрешния ден, ако Вие кажете истината за образователната система, че тя от всички останали е най-готова за предизвикателствата, свързани с болести и зарази. Нека всички кажем в унисон, че не планираме затваряне на училища, няма да обявяваме ново извънредно положение и българските деца и ученици ще получат качественото образование в редовна форма, дори и в тази сложна ситуация, което е поискано от 92% от българските родители“, пише Петров.

„Защото българското училище възпитава не със силата на инструментите и глобите, които и без това няма, то възпитава със силата на примера на учители и родители, с метода на съзнателното личностно израстване“, добави още председателят на „Образование“ към КТ „Подкрепа“. Точно преди седмица от синдикат „Образование“ предложиха да се въведе финансова санкция от 1000 лева за родител, който закъснее с повече от час да прибере от училище дете, проявяващо симптоми на Covid-19.

Директорът на столичното 51-во СУ „Елисавета Багряна“ Асен Александров сподели във Facebook, че също ще внесе писмо до здравното министерство относно недоволството от евентуални глоби за учители и директори.

Председателят на Съюза на работодателите в системата на народната просвета Диян Стаматов съобщи пред "Сега", че директори настояват за спешна среща с министерството на образованието заради глобите, на които подлежат те при неспазване на противоепидемичните мерки. "Необходима е, според мен, спешна, многостранна среща между: МОН, МЗ, РЗИ, Инспекцията по труда, директори на училища. Тя трябва да се състои във възможно най-кратък срок! Защото насоките не са основание за наказания, но са сериозен повод за противопоставяне на всички!", написа Стаматов във Facebook.


"Образование" предлага 1000 лв. глоба за закъснелите да приберат болното си дете от училище

Проф. Тодор Кантарджиев: Наблюдаваме слабо намаляване на разпространението на Covid-19 у нас


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Неточен, досаден, но и феномен. Безсмислен ли е "Spotify Wrapped"

Защо не казва наистина коя точно е любимата ни музика, обяснява критикът Алексис Петредис

19:45 - 06.12.2023
Култура

Кармата е на страната на Тейлър Суифт

Поп иконата разказва за паденията, физическата подготовка за Eras Tour и възмездието пред TIME.

18:40 - 06.12.2023
Важно днес

Мъж от Раднево е отвлечен и пребит от служители на фирма за бързи кредити

Нападателите са криминално проявени и осъждани

18:11 - 06.12.2023
Технологии

Google пусна Gemini - най-мощния си AI-модел и конкурент на OpenAI

Google твърдят, че Gemini надминава конкурентите си в 30 от 32 показатели за сравнение

17:40 - 06.12.2023
Важно днес

Сидеров призна, че стажът на Кошлуков в "ТВ Алфа" е фиктивен, в услуга на Борисов и Пеевски

"Борисов ми казва, че Делян искал Кошлуков да стане шеф на БНТ. И аз му правя услуга"

16:38 - 06.12.2023
Важно днес

След "уроци" по български език и енергетика - НС ще разследва газовия договор с Турция

След повече от 2 часа упражнения по български език и енергетика, депутатите създадоха временна комисия, която да провери сделката с турската "Боташ".

16:08 - 06.12.2023
Важно днес

Задържаха един от най-опасните българи в Испания за рекет в размер на 500 хил. евро

Иво Българина, познат и като "Трошача на кости", изнудвал футболен шеф

15:18 - 06.12.2023
Живот

"Изнасилвани, разчленявани". BBC чу и видя как свидетели разказват за сексуални престъпления на "Хамас"

израелската полиция разследва предполагаеми сексуални престъпления от страна на „Хамас“, направени с особена жестокост.

15:16 - 06.12.2023