Проф. Тодор Кантарджиев: Наблюдаваме слабо намаляване на разпространението на Covid-19 у нас Снимка: © Getty Images

В България се наблюдава тенденция към слабо намаляване на разпространението на Covid-19 в последните 14 дни. Това обяви директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. д-р Тодор Кантарджиев.

В интервю за „Тази сутрин“ по bTV той сравни положителните проби на 100 хиляди души от населението от този месец с изминалите няколко и каза, че „ако държим тази тенденция да е равна и слабо да намалява, това значи, че държавните органи вършат работа“. Според него ключов момент в развитието на епидемията е бил през юни, когато „избързахме при спадаща тенденция на новите случаи“ и отворихме нощни заведение, позволихме балове и събиране на хора на спортни мероприятия.

„Лично аз очаквам увеличение на новите случаи“, каза проф. Кантарджиев в контекста на отварянето на училища за началото на учебната година. „Колкото и интелигентни да са мерките, колкото и да се стараят хората, ще има увеличение. Да се надяваме, че ще е слабо“.

Измина едва седмица от 15 септември, а вече над 500 ученици в страната са поставени под карантина. „Да, към днешна дата това, което става в училищата и детските градини, са случаи, които не са на хора, заболели и заразили се в училищата. От тази седмица очакваме увеличаване на случаите при контакт на учениците. Но мисля, че МОН направи много и това, че се даде възможност по места да се решават проблемите, според мен, е най-добрият ход. Всеки регион е различен. Зависи от опита, сърцето но директора какви мерки ще предприеме. Ние даваме съвети, а на места хората правят това, което смятат за разумно за децата и близките си“, каза проф. Кантарджиев.

Смъртността от Covid-19 в Европа (инфографика)

Той каза, че в момента правим по-малко тестове от развитите богати държави като Нидерландия, Франция и Германия, но малко повече от балканските страни. „Но това количество е добро. Правим го не самоцелно, не за проценти, но за да изолираме контактите на всеки нов, открит случай“, обясни директорът на НЦЗПЗ. „В момента нашата референтна лаборатория, където изследваме тестове от София и още 15 области, имаме по-малко от 15% или 10% положителни проби на ден“, добави той.

Вчера стана ясно, че началникът на реанимацията в МБАЛ-Гоце Делчев – д-р Милан Първанов, е поредният лекар, починал от коронавирус. Проф. Кантарджиев казва, че се прави всичко възможно да се запази живота на медиците, но тяхната работа ги поставя под огромен риск. „Най-лошото е, че лекарите поставяме под риск живота на семействата си“.

Началникът на реанимацията в МБАЛ-Гоце Делчев почина от Covid-19

Той се противопостави на всички лекари, които казват, че маските не помагат. „Никъде не се намери научна статия, която да е против маските, и такава, която казва, че маските не помагат. Не предпазват на 100 процента, но имат значение. Royal Society направи математически модели, в които се вижда, че ако има индекс на разпространение на вируса 1 към 2, носят ли се маски, индексът става около 1. Намалява се броят на заразените“, обяви проф. Кантарджиев.

Според него - краткото носене на маски в коридорите от страна на учениците е плюс особено в случаите, където на закрито се събират много деца. Освен това не смята, че училищата ще бъдат затворени през есента, защото „децата и родителите са разумни“.

„Ако беше по-малко противоречивото говорене на лекари, щеше да е по-добре. Директорът на CDC Atlanta – най-голямата институция за контрол на заболяванията в света – д-р Робърт Редфийлд, каза пред Сената: „Маските са толкова важни, че тяхното значение е почти равно на ваксината, която още не е въведена“. И българската публика казва: „Кой е той?“. Как кой, това е човекът с най-добрата експертиза в света“, каза проф. Кантарджиев.

Той добави, че очаква извънредната епидемична обстановка да продължи до края на ноември, както предложи главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев. „Да се надяваме, че дотогава ще удържим положението да няма рязко увеличаване на случаите. Защото изолацията, затварянето са прекалени. Надявам се да не се стигне дотам. В Мадрид сега има ограничения, които в нашата страна никога не сме ги правили“, каза той.

„Изолациите и носенето на маски ликвидира морбилите през пролетта, което е голям успех на нашето здравеопазване. Всичко, което предпазва от коронавирус, предпазва и от грип. До средата на октомври ще имаме малко по-голям внос на ваксини за грип, но търсенето е по-голямо от предлагането“, добави още той.

„В момента имаме и тест, който ти казва дали температурата ти е от коронавирус или от грип. Много трудно разграничаваме симптомите – единствената разлика е, че коронавирусът се развива бавно, за няколко дни. При грипа всичко става за два часа – прибираш се от работа, имаш болка в гърлото, започва да те боли глава. Това е грипът“, каза проф. д-р Тодор Кантарджиев.


Прочетете още:

Covid-19 се връща в Европа, но този път е по-различен (инфографика)

Въпреки положителните проби: От МОН нямат намерение да променят присъствената форма на обучение

"Маските убиват децата" и други глупости


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Служебният кабинет смени Вяра Тодева и още пет областни управители

Част от новите са от банката кадри на ГЕРБ

18:08 - 26.04.2024
Важно днес

Мащабни промени в движението в центъра на София предложиха от ПП-ДБ и "Спаси София"

Планира се ул. „Фритьоф Нансен“ да стане двупосочна

14:32 - 26.04.2024