Общински съветник от ДПС във Варна е арестуван, иззети са почти 2,5 млн. лв.

Софийската градска прокуратура потвърди информацията, че общински съветник от ДПС във Варна е бил арестуван по разследване на Комисията за противодействие на корупцията.

Съобщението на СГП посочва само инициали, но то съвпада точно с неофициалните данни на сайта "Афера" за разследването срещу Сали Табаков.

Във вторник Табаков е бил изключен от партийната организация на ДПС-Варна.

В същия ден депутатката от варненския район Филиз Хюсменова изненадващо подаде оставка от Народното събрание.

Сали Табаков е обвинен като част от разследване за предполагаема неизгодна сделка за купуване на превозни средства от МОН между 2018 и 2023 г.

Той е обвинен както за съучастие в този случай, така и за пране на пари.

Общинският съветник е бил арестуван, а при претърсването му са иззети "общо 320 000 лева, 510 000 евро и 272 монети от жълт метал с приблизителна стойност от 1 146 100 лева" - или общо почти 2,5 млн. лв.

Заедно с него е разследван и З. О. - инициалите отговарят на Захир Османов, който е тъст на Табаков. От него също са иззети общо 547 000 евро и 50 000 лева. Той е с мярка за неотклонение "домашен арест".

Третият обвинен по случая е "длъжностно лице от МОН с инициали А.М." - неговата самоличност все още не е уточнена. Вероятно става дума за главния секретар на МОН Албена Михайлова, която е длъжностно лице по обществена поръчка на министерството, възложена на фирмата на Османов.

Акцията срещу Табаков и неговия тъст е проведена по досъдебно производство от 21 юни, но за нея се съобщава официално едва сега.

"Афера", които са и автори на сигнала срещу общинския съветник от ДПС, бяха единствените предварително информирани за операцията.

Софийски градски съд е постановил задържане под стража спрямо Табаков и домашен арест спрямо Османов.

Разследването по случая продължава.

Интересното е, че това е второто разследване за корупционно престъпление срещу фамилията на Сали Табаков. Неговият брат Мехмет Табаков - бивш депутат от ДПС и бивш кмет на Дулово - беше единственият ефективно осъден политик за корупция преди Десислава Иванчева.

Мехмет Табаков изкара около 2,5 години в затвора, след като беше осъден за нередности при обществени поръчки в община Дулово.

Какъв е сигналът, по който арестуват Сали Табаков?

Историята тръгва от публикация в "Афера" на Веселина Томова през 2023 г. за четири обществени поръчки на МОН за училищни автобуси.

Всички са сключени с фирмата "Джеми" ООД през 2021 и 2022 г., която доставя превозните средства срещу малко над 28 млн. лв.

Мажоритарният ѝ собственик е тъстът на Сали Табаков. Според информацията на сайта - "по сметките на турската фирма-доставчик", от която "Джеми" е придобила автобусите, "са постъпили 4 милиона евро".

След публикация по темата през октомври 2023 г. в "Афера" и други материали срещу Табаков Томова се беше оплакала, че е получила заплахи от негово име - съответно подава сигнали до всички служби и прокуратурата.

Томова публично признава, че има приятелски отношения с Ерджан Ебатин - бивш депутат от ДПС, който току-що е назначен за временно изпълняващ длъжността председател на Областния съвет на партията във Варна след ареста на Сали Табаков и отстраняването на неговия наследник Месут Рушид.

От "Афера" тръгва и предположението, че Филиз Хюсменова е отстранена от парламента заради близки връзки с Табаков.

Не е ясно дали разследването с него е провокирано от вътрешна война между крилата в ДПС - прави впечатление, че производството срещу него за неизгодни сделки е в по-широк период, още от 2018 г.

Прави впечатление и че КПК действа по случая едва след парламентарните избори на 9 юни, когато ДПС влоши резултата си в област Варна (формалното основание за оставката на Филиз Хюсменова). Прокуратурата в София се намесва едва след откриването на производството от антикорупционната комисия.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Всички очакват... новата книга на Малкълм Гладуел

Първата му книга "Повратна точка" се превърна в абсолютна сензация

18:37 - 28.09.2024
Важно днес

Има арестуван за стрелбата в бар в Халкидики

Смята се, че арестуваният е изиграл ключова роля в събитията от 16 август.

15:16 - 28.09.2024
Важно днес

Назарян обяви готовност да свика извънредно заседание, ако депутатите имат желание

Последното заседание на 50-ото Народно събрание приключи позорно

14:52 - 28.09.2024
Важно днес

Русия удари два пъти за минути болница в Суми. Има загинали и ранени

По време на атаката в болницата е имало 38 души медицински персонал и 86 пациенти

10:46 - 28.09.2024
Важно днес

Лидерът на "Хизбула" Хасан Насрала е ликвидиран (Обновена)

Израелските военни съобщават за ликвидирани двама високопоставени командири на "Хизбула"

09:54 - 28.09.2024