Обвинената в руски шпионаж българка получила 10 хил. паунда от COVID помощи

Една от българките, обвинени от Великобритания в руски шпионаж, е получила безвъзмездна помощ от 10 хил. паунда от британското правителство по време на пандемията от COVID-19. Това съобщава таблоидното издание "Daily Mail".

29-годишната Ваня Габерова е управлявала салон за красота в Западен Лондон, наречен "Pretty Woman" (Хубава жена), и е живяла с приятеля си в апартамент в съседство.

Изданието цитира годишните отчети на нейното студио за красота, които показват, че тя е получила безвъзмездна помощ за лечение на коронавирус в размер на 10 000 паунда, а по-късно и заем от британското правителство в размер на още 10 хил. паунда.

Салонът "Pretty Woman" отваря врати през 2019 г. и има отлични отзвиви в Google, като някои от посетителите му твърдят, че той е най-добрият в Лондон.

Габерова представя себе си като "специалист по удължаване на мигли" и е "акредитиран преподавател по разкрасяване на мигли". Носител е на няколко награди по гримьорство във Великобритания, България и в Русия.

Тя е един от петимата български граждани, на които британската прокураутра повдигна обвинения в "заговор за събиране на информация, която би била полезна за враг, в периода между август 2020 г. и февруари 2023 г.". Освен тея пред съда ще се изправят Орлин Русев, Бисер Джамбазов, Катрин Иванова и Иван Стоянов.

Имената на първите трима заподозрени бяха обявени публично още преди месец, но едва тази седмица стана ясно за участието на Габерова и Стоянов в руския шпионаж. Твърди се, че групата е действала като шпионска клетка, под ръководството на Русев, като е събирала и предавала чувствителна информация на руските тайни служби.

Петима са вече българите, обвинени в руски шпионаж от Великобритания


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

ЦСКА отново победи "Левски"

18:29 - 27.04.2024
Важно днес

Шествия на агитките на "Левски" и ЦСКА ще затруднят движението в София

Очаква се кръстовището на Орлов мост да бъде затворено за кратко около 15:15 - 16:00 ч.

12:33 - 27.04.2024
Важно днес

Русия атакува украинската енергетика в три области

Ударени са четири топлоелектрически централи

11:06 - 27.04.2024
GEN Z дневници

Vol. 19: Кой изобщо слуша Тейлър Суифт, гълъб в парламента, сбогом "Ема Стоун"

Кои са 5-те новини от седмицата, направили впечатление на Gen Z поколението в "Булевард България"?

10:22 - 27.04.2024