Петима са вече българите, обвинени в руски шпионаж от Великобритания

Британската прокуратура повдига обвинения срещу петима българи, заподозрени в шпионаж в полза на Русия.

Орлин Русев, Бисер Джамбазов, Катрин Иванова, Иван Стоянов и Ваня Габерова са обвинени в "заговор за събиране на информация, която би била полезна за враг, в периода между август 2020 г. и февруари 2023 г.".

Имената на първите трима заподозрени бяха обявени публично още преди месец, а сега става ясно, че Стоянов и Габерова също ще бъдат привлечени под наказателна отговорност във Великобритания.

Твърди се, че те са работили в оперативна шпионска клетка за руските служби за сигурност и че тази работа е включвала наблюдение на определени цели. Тримата мъже и двете жени са работили по активни операции и са събирали и предавали информация за руската държава.

Твърди се, че 45-годишният Русев е ръководил операциите от Великобритания и е действал като връзка с лицата, които са получавали разузнавателна информация.

Властите са открили предполагаемо фалшиви паспорти и официални документи за самоличност на лицата за редица страни, включително България, Франция, Италия, Испания, Хърватия, Словения, Гърция и Чехия. Предположенията са, че Русев сам е направил фалшификатите.

И петимата обвиняеми трябва да се явят пред Уестминстърския магистратски съд на 26 септември.

Обвинените за руски шпионаж българи са в затвора в Англия (Обновена)


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

За първи път Делян Пеевски ще води листата на ДПС в Кърджали

Джевдет Чакъров може да води листата за евродепутати на Движението

12:04 - 06.05.2024