Обвинените в руски шпионаж българи остават в британския арест (Обновена)

Новината е обновена на 26 септември 2023 г. в 14:10 ч.


Петимата българи, обвинени в шпионаж в полза на Русия, остават в ареста. Това реши британският съд, който днес гледа мярката им за задържане.

Орлин Русев, Бисер Джамбазов, Катрин Иванова, Иван Стоянов и Ваня Габерова се явиха пред съда в Уестминстър чрез видеовръзка от четири различни затвора. Те не направиха изявления и запазиха мълчание по време на делото.

Петимата български граждани са обвинени в заговор за събиране на информация, която може да е била полезна на враг на Великобритания и вредна за безопасността и интересите на държавата.

Твърди се, че те са работили в оперативна шпионска клетка за руските служби за сигурност и тяхната дейност е включвала наблюдение на определени цели. Тримата мъже и двете жени са работили по активни операции и са събирали и предавали информация за руската държава.

45-годишният Русев е сочен за ръководител на операциите. Той е действал като връзка с лицата, които са получавали разузнавателна информация, обясни прокурорът по делото Катрин Селби.

Властите са открили предполагаемо фалшиви паспорти и официални документи за самоличност на обвиняемите за редица страни, включително България, Франция, Италия, Испания, Хърватия, Словения, Гърция и Чехия. Предположенията са, че Русев сам е направил фалшификатите.

Пред британския съд петимата ще трябва да отговарят и по обвинение за фалшификатите, за което може да получат до 10 години затвор. Обвинението за шпионаж предвижда до 14 години лишаване от свобода, ако бъат признати за виновни.

Обвинената в руски шпионаж българка Ваня Габерова Обвинената в руски шпионаж българка получила 10 хил. паунда от COVID помощи


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

За първи път Делян Пеевски ще води листата на ДПС в Кърджали

Джевдет Чакъров може да води листата за евродепутати на Движението

12:04 - 06.05.2024
Живот

Рап битката между Дрейк и Кендрик Ламар - обиди, педофилия и тайни деца

Музикалните издания Billboard и Rolling Stone я обявиха за Гражданската война на рапа

10:16 - 06.05.2024