Гняв и хаос в САЩ заради убийството на Джордж Флойд Виж снимките Снимка: © getty images

Ситуацията с протестите в САЩ, провокирани от смъртта на Джордж Флойд в резултат на полицейска агресия, става все по-сериозна. Първоначално те бяха концентрирани в Минеаполис, но в момента размирни са цели 23 щата.

В Оукланд насилието ескалира, стреляно е по двама полицаи, от които единият е починал от раните си. В Детройт загина 19-годишен младеж, след като е улучен от изстрели, дошли от преминаваща кола. Убиецът на тийнейджъра все още не е известен.

В Атланта протестиращите нападнаха централата на CNN. Хора по улиците има още в Ню Йорк, Лос Анджелис и Далас. На места има барикади.

Лос Анджелис, Денвър, Филаделфия - това са само част от няколко американски града, в които Лос Анджелис, Денвър и още големи градове в САЩ въведоха комендантски час . Това се случи още в в Синсинати, Милуоки, Атланта, Питсбърг и Кливланд.

Във Филаделфия недоволни атакуваха статуята на бивш кмет, като я вързаха с въжета и запалиха огън в основата й. Според местна телевизия в града са подпалени множество автомобили.

Три коли на тайните служби, паркирани в Близост до Белия дом във Вашингтон, бяха надраскани със спрей и потрошени. Атаки и палежи на автомобили имаше в Лос Анджелис и Сиатъл.

Губернаторът на Минесота Тим Уолц обяви "пълна мобилизация" на националната гвардия в отговор протестите.

Националната гвардия е резервна армейска организация в САЩ, която има 54 отделни подразделения - 50-те щата плюс Гуам, Вирджинските острови, Пуерто Рико и Окръг Колумбия. Гвардията се подчинява едновременно на губернаторите, и на федералното правителство.

На пресконференция в събота Уолц каза, че решението му е „действие, което няма прецедент в 164-годишната история на националната гвардия на Минесота“. Според него тук вече не става въпрос за "смъртта на Джордж, а за хаос"

Протестиращите искат присъди на четиримата полицаи, които са участвали в ареста, довел до смъртта на 46-годишния Джордж Флойд.

До фаталния инцидент с Флойд се стига, след като той, след употреба на алкохол, е опитал да се разплати с фалшиви банкноти в квартален магазин. Продавачът е подал сигнал. Когато полицаите пристигат на мястото, Флойд се намира в автомобил, паркиран пред магазина, заедно със свои приятели. Записи от инцидента показват, че Флойд не е оказвал съпротива и не е бил въоръжен.

В ареста му са участвали общо четирима полицаи. Докато го отвеждат към полицейския автомобил, Флойд пада, а трима офицери го затискат на земята - един от тях е сложил коляното си върху шията му. Мъжът неколкократно предупреждава "Не мога да дишам, не мога да дишам", преди да изгуби съзнание.

Полицаят, коленичил на шията му в продължение на няколко минути и причинил задушаване, е обвинен в убийство.

Дерек Шовин е арестуван в петък и ще бъде съден за убийство трета степен, което предполага настъпване на смъртта, след като първоначалното намерение на причинителя е било да навреди на жертвата. Шовин е обвинен и за съзнателно поемане на ненужен риск, който може да доведе до смърт или тежка телесна повреда на друг човек.

При делото предвид ще бъдат взети кадрите, заснети от свидетели, техните показания и кадри от камерата на униформата на Шовин. Срещу другите офицери, участвали в случая, към момента няма обвинения.

Срещу Шовин и един от другите полицаи - Ту Тао, са подавани над 18 жалби от пострадали лица. Шовин никога не е наказван дисциплинарно, въпреки серията от сигнали за нарушения. Тао е съден заради брутален побой на арестант с белезници на ръцете. Делото приключва със споразумение, полицаят не е уволнен.

Този път до уволнения се стига бързо, но това не е достатъчно за местното население. Последните думи на Флойд се превърнаха в надслов на серията от протести срещу полицейското насилие в Минеаполис, които доведоха до безредици и сблъсъци между цивилни и полицаи.


ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ:

"НЕ МОГА ДА ДИШАМ": АРЕСТЪТ, КОЙТО ЗАПАЛИ МИНЕАПОЛИС


Въпреки че обвинението в убийство на Шовин бе прието добре от протестиращите, те настояват за такива и срещу останалите трима полицаи , които взеха участие в ареста. Съдия Майк Фрийман съобщи, цитиран от BBC, че в момента се обсъждат обвинения и срещу тях, но не даде повече детайли.

Междувременно военните използват димни гранати и сълзотворен газ срещу протестиращите. Обсъжда се на Минеаполис да бъде изпратена още военна помощ от съседния Сейнт Пол. В момента над 1700 души са ангажирани с охраната на града.

Тръмп е предупредил Пентагона да организират военни части, които да са в готовност в случай на нужда. Той определи насилието в Минеаполис, което започна вследствие на случая, като работа на "мародери, нарушители на обществения ред и анархисти".

„Точно сега Америка се нуждае от съзидание, не от разрушение, от сътрудничество, а не от противопоставяне, от сигурност, а не анархия и анархия няма да има. Ние не можем и няма да позволим на малка група престъпници и вандали да нападат нашите градове и да опустошават общностите и трябва да защитим правата на всеки гражданин да живее без насилие, предразсъдъци или страх", каза президентът на САЩ.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Опозиционната ВМРО-ДПМНЕ поведе на първия тур на президентските избори в Северна Македония

Първите резултатите сочат около 100 хил. гласа разлика между първите двама

22:24 - 24.04.2024
Важно днес

Ивет Лалова стана майка на момче

Със съпруга и Симоне са избрали името Тиаго за първото си дете

21:58 - 24.04.2024
Технологии

OPPO влиза официално на българския пазар

Продуктите на OPPO ще се предлагат официално в А1 и Технополис

21:09 - 24.04.2024