4 загуби, 2 равенства, нито една победа - това е трагичният баланс на България от квалификациите за Евро 2024.

Шансовете за класиране на футболните национали са пренебрежимо малки. "Лъвовете" не са играли на Европейско първенство от 19 години.

В 18 от тях Борислав Михайлов е несменяем президент на БФС. При това - расте в йерархията на УЕФА на фона на затъването на българския футбол.

Затова и феновете искат оставката на целия Изпълком и са готови за масов протест, който обединява враждуващите иначе агитки от всички големи отбори в страната.

Вместо оставка и признание за пълния провал на ръководството си БФС реши да изгони феновете от стадиона, като премести последното домакинство от квалификациите колкото може по-далеч от София.

Но и Пловдив, и Кърджали отказаха да съучастват в играта на Боби Михайлов, а мачът се върна в София - за срам на "стратезите" във футболния съюз.

Този път скандалът излезе извън границите на България. Стигна до намесата на УЕФА, жалба пред Арбитражния съд в Лозана и крайно недоволство от страна на футболната общност в Унгария.

Унгарската асоциация публично обяви поведението на БФС за "безпрецедентно, несериозно и неспортсменско".

Фиаското на Боби Михайлов вече не е само български проблем.

Ето как се стигна дотук:

Защо България е на последно място в група G?

  • България има само две точки (две равенства) от шест мача в квалификационната си група за Евро 2024.
  • На 14 октомври националите изгубиха дори домакинството си срещу Литва с 0:2 - единственият отбор в групата, който е с по-слаби показатели от България според класацията на ФИФА.
  • Заради унизителното представяне селекционерът Младен Кръстаич беше освободен.
  • Двата оставащи мача на националите са домакинството срещу Унгария и гостуване в Сърбия.

Изиграни

мачове

Победи Равенства Загуби Точки

1. Унгария

6 от 8 4 2 0 14

2. Сърбия

7 от 8 4 1 2 13

3. Черна гора

6 от 8 2 2 2 8

4. Литва

7 от 8 1 3 3 6
5. България

6 от 8

0 2 4 2

За Унгария мачът срещу България е важен, защото дори само равенство ѝ гарантира класиране на Европейското първенство.

За българските национали въпросът вече е само един - да завършат групата с поне малко чест.

Дори това усилие обаче беше помрачено от действията на Боби Михайлов и ръководството на БФС.

Защо мачът с Унгария трябваше да се мести извън София?

Заради страх от протеста срещу Боби Михайлов и Изпълкома, готвен от агитките на над 10 отбора и обявен предварително още в края на октомври.

Кой участва в подготовката:

  • ЦСКА София,
  • Левски,
  • Спартак (Варна),
  • Миньор (Перник),
  • Ботев (Пловдив),
  • Локомотив (Г. Оряховица),
  • Черно море (Варна),
  • Берое (Стара Загора),
  • Славия София,
  • Ботев (Враца),
  • Локомотив (София),
  • Локомотив (Пловдив) и др.

Намерението на агитките беше да се обединят на трибуните на Националния стадион "Васил Левски" и заедно да поискат оставката на Боби Михайлов и БФС по време на мача с Унгария на 16 ноември.

На 6 ноември (деня след кметските избори) обаче БФС изненадващо обяви, че ще премести двубоя извън столицата.

Вместо на националния стадион - на недовършения стадион "Христо Ботев" в Пловдив. Вместо феновете да подкрепят "лъвовете" в последното им домакинство - трибуните трябва да бъдат празни. Основанието е писмо на УЕФА от 3 ноември, с което се препоръчва промяна на стадиона.

БФС прехвърли отговорността за това върху Столичната дирекция на полицията и върху европейската централа.

  • От СДВР обаче казаха, че нямат нищо общо с решението за промяна на локацията и забраната за допускане на фенове. От обяснението на полицията стана ясно, че от БФС първи са ги потърсили с "опасения за провеждане на протестни мероприятия" още на 24 октомври.

В края на октомври от СДВР са изпратили писмен отговор до Изпълкома, че "е възможно и нарушение на обществения ред преди, по време и след приключването на мача" заради няколко организирани протестни мероприятия.

"Промените и последващата кореспонденция са единствено в компетентността на футболните централи на България, Унгария и УЕФА за окончателно решение", казват от СДВР.

  • УЕФА също обяснява, че решението срещата да се премести Пловдив и да се играе при закрити врата е взето след "анализ на информацията, получена от българските власти, свързана с повишен риск от нарушаване на обществения ред".

С други думи - БФС е използвал писмото от СДВР като основание да поиска смяна на мястото на срещата. УЕФА се съобразява, защото не иска да рискува скандал.

Защо кметът на Пловдив отказа да приеме мача?

  • Основният ремонт на стадиона на "Ботев" (т.нар. стадион "Колежа") още не е приключил и строителят твърди, че не може да гарантира безопасността.
  • БФС са изпратили сигнала до община Пловдив едва 3 дни след вече взетото решение в УЕФА, без да се съобразят, че съоръжението трябва да се подготви.
  • Пловдивската ОДМВР също е изразила притеснения, че има риск за сигурността на жителите на града и на хората, които "ще опитат да посетят мача". Протестиращите фенове вече бяха публикували нов план за "обсада" около стадиона в Пловдив в отговор на маневрата на Боби Михайлов.

Ремонтът на "Колежа" се изпълнява от консорциум около строителната и транспортна компания ПИМК. Още през април стадионът получи Акт 16, но монтажът на козирката над две от трибуните още не е приключил.

Строителите и общината твърдят, че стадионът се ползва по стриктен график според програмата на "Ботев", защото монтажните дейности са "изключително сложен и планиран със седмици напред процес".

Най-ранното следващо спортно събитие по тази програма е чак на 25 ноември.

Защо мачът не се премести в Разград?

Стадионът на "Лудогорец" и без това се ползваше като база за домакинските мачове на националния отбор в продължение на една година.

БФС обаче вече е в цайтнот и в риск да предизвика огромен скандал с УЕФА и Унгарската футболна асоциация.

По план отборът от Будапеща ще пристигне в София на 15 ноември. След преместването на мача - унгарският тим трябваше да добави и още едно пътуване със самолет от София до Пловдив, и то в деня на мача.

Унгарците вече бяха принудени веднъж да променят плановете си за двубоя с България, да анулират резервации на фенове и да възстановяват парите за билетите, които няма да могат да използват заради забраната за публиката.

Евентуално трето преместване до другия край на България - и то в последния момент - вече би било прието като пълна подигравка.

Вярно ли е, че БФС си позволява да заплашва кмета и футболната общност в Пловдив?

Така поне твърди собственикът на ПИМК Илиян Филипов, който е пряк участник в преговорите за освобождаването на "Колежа" от строителната техника.

  • На 9 ноември (7 дни преди мача с Унгария) от ПИМК изпращат отрицателно становище до общината и полицията за провеждането на двубоя България - Унгария.
  • На 10 ноември (6 дни преди мача) в община Пловдив се провежда среща между новоизбрания кмет Костадин Димитров, председателя на ОбС Атанас Узунов (известен бивш футболен съдия), собственика на ПИМК Илиян Филипов и Георги Иванов-Гонзо като представител на БФС.
  • Филипов твърди, че Гонзо е заплашил местните власти, че ако Пловдив не приеме България - Унгария, местните тимове "Ботев" и "Локомотив" ще бъдат наказани да играят в Стара Загора и Кърджали, защото "стадионите няма да получат лиценз". Георги Иванов отрича да е отправял заплахи.
  • На 12 ноември отново Филипов (ПИМК) публикува през БНТ свой телефонен запис със зам.-изпълнителния директор на БФС Христо Запрянов, който намеква, че "Ботев" и "Локо" Пловдив могат да загубят правото да ползват стадионите си за неопределено време.
  • На 13 ноември (три дни преди мача) кметът на Пловдив окончателно отказа да разреши ползването на стадиона.

Версията на БФС е, че от ПИМК са виновни, защото забавили отговора си в продължение на три дни - между 6 и 8 ноември, с което са скъсили и без това краткия срок за подготовка.

Изпълнителният директор на съюза Борислав Попов твърди и че щом стадионът в Пловдив има разрешение за ползване от Държавната приемателна комисия на МРРБ, той трябва да е годен за ползване. Попов казва и че от администрацията на община Пловдив му обещавали на 11 ноември, че "няма проблем" да се издаде заповед за ползването на стадиона. Крайното решение на кмета обаче беше отрицателно.

Вярно ли е, че УЕФА може да изключи българския футбол при провал на квалификацията?

Това са странни интерпретации на Боби Михайлов върху устава на УЕФА.

  • В него се казва, че "членството на асоциация (в УЕФА) може да бъде временно замразено, ако държавните власти се намесят в нейните дейности по толкова сериозен начин, че (b) тя вече не е в позиция да изпълнява уставните си задължения по подходящ начин".

Михайлов обаче не е "жертва" на държавните власти, а е жертва на резултатите от собственото си слабо ръководство, грешно планиране и паника.

Евентуално изключване на България заради един провален мач би било абсурд.

То ще доведе до международен скандал и пълно разбъркване на позициите в Група G от квалификациите за Евро 2024, защото всеки отбор ще загуби точките си от победите и равенствата срещу "лъвовете".

Лично Михайлов би бил държан отговорен за това, доколкото той е човекът с най-"топлите" връзки в УЕФА като член на Изпълнителната ѝ комисия от 2011 г. насам, председател на Комисията по развитие и техническо подпомагане, и зам.-председател на Футболната комисия в централата.

Спортният адвокат Георги Градев (който оспори местенето на мача пред Арбитражния съд в Лозана и е част от групата около Димитър Бербатов) твърди, че единственото наказание при отпадане на квалификацията може да е само служебна загуба с 0:3.

Това може да се избегне, ако БФС поиска от УЕФА да разреши връщане на мача обратно в София, както и трябваше да се случи по план.

Вместо това Изпълкомът е предложил 3 различни опции - изиграване на срещата в Кърджали (където стадионът на "Арда" има 3 звезди от УЕФА), Велико Търново или Стара Загора.

Единственият от "спасителните" варианти, в които не управлява кмет на ГЕРБ, е Кърджали. Късно вечерта в понеделник обаче Ерол Мюмюн обяви, че няма да приеме мача България-Унгария, ако трябва да се провежда без публика.

  • До април 2021 г. собственик и спонсор на "Арда" беше Румен Гайтански-Вълка, а юридически консултант - кантората на бившия към днешна дата спортен министър, бивш депутат от ИТН и ПП-ДБ, а днес независим народен представител Радостин Василев.
  • След една смяна на собствеността, новият главен акционер в тима от октомври 2023 е Яшар Дурмушев, собственик на местна фирма за преработка на соапщок (отпаден продукт, получен при процеса на неутрализацията на растителните масла).

Два дни преди мача - УЕФА реши да върне домакинството обратно в София, при закрити врата, а унгарската страна разсипа БФС от критики.

Оттук нататък решението е на УЕФА. Щетата е за българския футбол. Но срамът е изцяло за действащото ръководство на БФС.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

За първи път Делян Пеевски ще води листата на ДПС в Кърджали

Джевдет Чакъров може да води листата за евродепутати на Движението

12:04 - 06.05.2024