УЕФА връща мача България-Унгария в София, но на празни трибуни. Будапеща засипа БФС с критики. Снимка: © Getty Images

Скандалът около мача България-Унгария завърши там, откъдето започна - БФС са поискали срещата все пак да се състои в София, на националния стадион "Васил Левски", а УЕФА е разрешила провеждането ѝ без публика.

Новината беше съобщена не от българската футболна централа, а от Унгария, чийто национален тим беше разиграван цяла седмица заради неспособността на БФС да осигури терен за мача.

"УЕФА информира Унгарската федерация тази сутрин, че по молба на БФС, квалификационният мач за Европейското първенство в четвъртък ще се проведе в София, при закрити врата. Срещата ще започне в 18 ч. (унгарско време). Според Унгарската федерация, поведението на БФС е безпрецедентно, несериозно и неспортсменско", се казва в позиция, разпространена от Будапеща.

Унгарската футболна федерация засипва БФС и УЕФА с още критики за хаоса, който беше допуснат с неколкократната смяна на условията за квалификацията.

"Предизвикателството за изключително важния за унгарския национален отбор мач с България доведе до безпрецедентна ситуация в международния фубтол. По искане на българската асоциация УЕФА смени мястото на мача първо миналата седмица, а после и днес, като разпореди двубоят да се проведе при закрити врата", се казва в декларацията.

Унгарците подчертават, че не са имали право да се намесят в решението на УЕФА, защото са гостуваща страна - и затова са се въздържали от протест срещу случващото се, въпреки че не са били съгласни с действията на европейската футболна централа.

"Сега обаче, когато няколко дни преди мача настъпи пълен хаос по отношение на мястото, трябва да се каже ясно: това, което организаторите направиха през последните седмици, е безпрецедентно, напълно неправдано и крайно неспортсменско. Не можете да организирате дори семейна почивка по този начин - какво остава за футболен мач на международно ниво с висок залог, който засяга много хора и интересува милиони", казват унгарците.

От асоциацията дават да се разбере, че са обмисляли да се откажат от квалификацията в знак на протест, но са се отказали от тази опция, защото щяха да загубят мача, без да са играли - а това "е неприемливо за всички обичащи футбола унгарци".

"Затоа асоциацията се адаптира къ решението, унгарският отбор ще пътува за София утре, а в четвъртък с подкрепата на феновете, която може да се усети отдалеч, ще направи всичко, за да се пребори за място на Европейското първенство", се казва в декларацията.

Обяснено: Скандалът около мача с Унгария, или как провалът на Боби Михайлов стана проблем на Европа


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Войната между TikTok и UMG приключи. Музиката на Адел, Дрейк и други артисти се връща в платформата

Музиката на най-големите изпълнители в света се завръщат в TikTok

17:35 - 02.05.2024
Важно днес

Макрон не изключи изпращане на войски в Украйна, ако Русия пробие фронтовите линии

Пред изданието "Economist" френският президент отново подкрепя идеята, че трябва да се обмисли изпращането на сухопътни войски в Украйна

15:10 - 02.05.2024
Важно днес

Без възражения и въпроси е било взето спорното решение за строеж на частна детска болница

Решението на кабинета беше оттеглено след обществен натиск

14:50 - 02.05.2024
Живот

Елиникон: проектът за най-голям "умен" град в Европа, който набира все по-голяма скорост в Гърция

Амбициозният проект цели да превърне бившето летище в най-големия "умен" град в Европа

13:56 - 02.05.2024
Важно днес

След пауза от няколко месеца в ИСУЛ отново се правят костно-мозъчни трансплантации на деца

5-годишно дете е било оперирано и вече е изписано от болницата

13:17 - 02.05.2024