В приятелската ми група се нареждам в дъното на класацията за това кой прави най-хубави снимки. Ключът към първото място всъщност се оказват не са само личните умения на човека зад камерата - това е и технически въпрос. Коя е по-по-най-добрата камера? Как се улавя светлината в кадъра? И разбира се - доколко далеч можеш да зуумнеш без да излизаш на "снежинки".

Не говоря за специализирана и тежка фото техника, а тази, която нося в джоба си и с която мога да уловя всеки случаен (или неслучаен) миг. Ако не сте се досетили - говоря за камерата, която вече е неразделна част от всеки смартфон.

Подходих с особен интерес към тестването на новия Xiaomi 14 - основния модел във флагманска линия смартфони на китайския технологичен гигант. Камерата му отново е разработена с технология на едно от най-известните имена в областта на фотографията - германската компания Leica.

Сензорите са три - широк, ултраширок и телефото, като всеки един от тях е по 50 MP. Основната камера съчетава обектив с бленда f/1,6 със сезор в размери 1/1,31", който Xiaomi нарича Light Fusion 900. Това е голям ъпгрейд спрямо миналогодишния Xiaomi 13, който беше с f/1,8 и 1/1,49". Оптичните лещи са с увеличен диаметър, за да улавят максимално много светлина и осигуряват отлични цветове и контраст.

За да разбера по-добре какво може Xiaomi 14 го взимам с мен на разходка из (полу)пролетна София. Още с първите няколко снимки разбирам, че камерата на смартфона наистина е способна на много.

Първото нещо, което прави впечатление при снимане, е, че снимките с Xiaomi улавят много добре цветовете. Изображенията са ярки при настройките, зададени по подразбиране, и акцентират върху нюансите около заснетия обект. Това е благодарение на оптичния обектив с голяма бленда, което прави снимките по-светли и по-ясни.

Ако има нещо, което може да направи една снимка невероятна или да я развали напълно, това със сигурност е светлината. Смартфонът, който тествам създава чудеса с нюансите на пролетна София, особено в часовете малко преди залез слънце или т.нар. "Златен час". Във фотографията той се смята за "магическото време" - частта от деня, в който светлината е най-подходяща за снимки.

Златният час няма точен тайминг, продължилнителността му варира в зависимост от географската ширина и времето от годината. В местата близо до екватора като Еквадор той трае само около 50 минути. Докато в Исландия особено през летните месеци златният час може да продължи до 7 ча̀са.

С Xiaomi 14 няма нужда да се теглят допълнителни приложения за обработка като Lightroom или Picsart, тъй като получените кадри са достатъчно ефектни и в "суровия" им вариант. Ако все пак искате някаква добавена стойност, имате избор от доста филтри при самото заснемане, което е в два основни стила - Leica Vibrant и Authentic.

Смартфонът улавя детайлите с помощта на тройната 50MP камера. Броят на мегапикселите определя разделителната способност на изображенията, заснети с основната камера. По-големият брой мегапиксели означава, че камерата е способна да улавя повече детайли.

Това е изключително полезно за тези, които имат амбиции и желание да пробват късмета си с макрофотографията. Телемакро опцията на камерата позволява на потребителите да заснемат различни неща отблизо в големи детайли.

По-рано споменах и важността от адекватен зуум на камерата, който да показва нещата от далеч в добро качество вместо "на снежинки". 3.2-кратният зуум с оптична стабилизация може би звучи по-скоро семпло, но резултатите, които постига, са големи. Дори от разстояние на около 50-100 м. с него могат да се хванат отдалечени части от архитектурата на сграда, движещи се обекти и хора.

Изключителното усещане за пространство лесно създава визуален ефект на силен контраст между близо и далеч - като дори надписите излизат във високо качество.

При по-слабо осветление или за снимки в часовете след "златния час", когато светлината започне да намалява, Xiaomi 14 отново се справя умело с цветовете и контраста, без да размива цялото изображение. Благодарение на блендата f/1,6 и сензора Light Fusion 900 светлите моменти не "угасват", а сенките са тъмни - точно както трябва да са. За тези случаи има и нощен режим, който не преескпонирана цветовете.

Освен аматьор-фотограф, се опитах да бъда и аматьор-режисьор. Смартфонът дава възможност за видеозаснемане с резолюция до 8К при 24 кадъра в секунда за главния сезор, както и до 4К при 60 кадъра с HDR и Dolby Vision. Има и специален филмов режим, който снима в съотношение 2.39:1, което се използва във филмовата индустрия. Видеоклиповете съдържат много детайли и текстура, балансът на бялото е неутрален и автофокусът е сравнително стабилен.

Xiaomi 14 е достатъчно бърз, за да съвместява всички други неща, които трябва да върши на телефона си - от забавление до работа.

Смарфонът разполага с Dolby Atmos, който създава плътна чистота на звука и по-богато преживяване при гледането на сериали в стрийминг платформите. Той е дълъг и тънък (71.5 x 152.8 mm), а дисплеят е 6,36 инчов с разделителна способност 1200 x 2670 px, което дава високо качество на картината. Заради издължената форма, телефонът е удобен и се държи лесно особено с една ръка. Усещането е за доста качествен продукт в сравнение с някои конкуренти от същия висок клас телефони. Алуминиевата му рамка му придава един особен чар.

Батерията е 4610 mAh. Издръжливостта зависи от това колко често използвате смартфона, но според тестове на инструмента за технологии PCMark смартфонът може да издържа точно 12 часа и 43 минути. При моя личен тест батерията издържа около ден при интензивно снимане и ползване на социални мрежи.

Падането на заряда не е толкова голяма драма, тъй като има свръхбързо зареждане, което осигуряват дълготрайна мощност. С включеното в комплекта зарядно от 90W устройството може да се зареди от 0 до 100% за малко повече от половин час в режим Boost*.

Xiaomi 14 определено е смартфон, който може не само да помогне да се улови изживяване в снимка, но го прави и по най-добрия начин с минимални усилия.

Не знам дали снимките ми ще влязат в следващия брой на "National Geographic" или ще спечелят фотоконкурс, но благодарение на Xiaomi вече правя все по-успешни снимки, а приятелската ми група е повече от доволна от отличното качество на моментите, уловени в кадър.


*Данните за зареждане са тествани във вътрешни лаборатории на Xiaomi, действителните резултати може да варират


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

НС направи важни крачки към приемане на еврото и взе решение за ускоряване на процеса

Парламентът постави като цел 1 юли 2025 г. за приемане на еврото у нас

17:56 - 26.07.2024
Технологии

Vivacom навлиза ударно в света на гейминга с турнира „Game ON“

Популярни геймъри, техните фенове и специални гост-звезди влизат заедно в епичен сблъсък за награда от 15 000 лева

17:46 - 26.07.2024
Важно днес

Русия арестува бивш зам.-министър на отбраната и го обвини в корупция

Офицерът е един от най-дълго служилите служители в областта на руската отбраната.

17:25 - 26.07.2024
Важно днес

МОН предлага две по-дълги ваканции за учениците

МОН с предложение за ваканциите и неучебните дни през учебната 2024/25 г.

15:28 - 26.07.2024