Официалната причина за смъртта на алпиниста Атанас Скатов е скъсано въже. Това е записано в смъртния акт на 42-годишния българин, който загина по време на експедиция към осемхилядника K2 в планината Каракорум.

БНР съобщава, че е получило смъртния акт на Скатов от Министерството на външните работи, а „24 часа“ потвърждава информацията, че причината за смъртта е скъсано въже – позовавайки се на същите документи, получени от неназовани източници.

Атанас Скатов загина на 5 февруари. След неуспешна нощна експедиция към вр. К2 (8611 м), той е слизал от Лагер 3 към базовия лагер, но е пропаднал в пропаст, висока около 220 м. Същия ден тялото му бе открито и откарано в болницата в гр. Скарду. Бил е с травма на главата, придружена от много фрактури и загуба на кръв.

И в документа от лечебното заведение, и в официалния смъртен акт, издаден от правителството на автономната област Гилгит Балтистан, пише, че инцидентът е станал след скъсано въже.

Атанас Скатов: Самоук алпинист, мечтател и почти проповедник

Веднага след изчезването на Скатов фирмата организатор на експедицията Seven Summit Treks посочи, че българинът е направил грешка при прехвърлянето от едно въже на друго, изпуснал го е и е пропаднал. Тази версия бе повторена от няколко експерти у нас, които посочиха, че Скатов е самоук алпинист без нужния опит. Късането на предпазното средство е възможно заради ниските минусови температури на височина над 7000 м.

Един от най-известните и успешни български алпинисти Николай Петков обаче смята, че самото иницииране на подобно изкачване през зимата е обречено на провал и че комерсиални интереси на организаторите стоят зад експедицията.

"При положение, че имаше толкова неуспешни опити за зимно изкачване на К2, организирането на голяма комерсиална експедиция там звучеше от самото начало абсурдно и още тогава споделих, че очаквам отново една голяма трагедия. Естествено, надявах се да мине поне без жертви" - казва Петков в интервю за БНР.

“Освен клиентите на тази експедиция, които не бяха никак малко, се появиха и желаещи да се съревновават, просто подтикнати от това, че бидейки една голяма експедиция в района, много по-лесно е, когато има опънати парапети. (Бел. р. става дума за наготово направени парапети, обилно снабдени с кислород, чиято цялостна инфраструктура се изгражда от помощния персонал.)

Самото обявяване на тази експедиция се породи от факта, че шерпите са били вече “изгладнели”, поради проваления летен сезон. Те нямаха доходи и най-вероятно са решили - независимо какъв ще бъде изходът от експедицията - за тях е било важно да има приходи”, обяснява Петков.

В момента се прави всичко възможно тялото на Атанас Скатов да бъде върнато в България. Той е пътувал със застраховка от Германия, което бави процедурата, пише „24 часа“.

Скатов не познава планината до 2010 г. По професия е агроном, природозащитник и отявлен веган, който опитваше чрез постиженията си да покаже на хората, че ако намалят консумацията на животински храни с 50%, животът им няма да се промени.

Българинът 11 пъти е изкачвал осемхилядници, включително два пъти Еверест. Той е първият наш сънародник, завършил предизвикателството Seven Summits – покоряване на най-високите върхове на всеки един континент.


Трети неуспешен опит да открият изчезналите алпинисти под К2


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Украйна се прицели в руските сили, които стрелят по и от АЕЦ "Запорожие"

Зеленски определи тези войници като "специална цел"

Салман Рушди вече не е на командно дишане и може да говори

Писателят бе нападнат по време на своя лекция

Почина поетесата Екатерина Йосифова

Българската писателка си отиде на 81 години

Консерваторите в САЩ пускат свое приложение за запознанства за "хора с правилно разбиране за света"

Потребителите от женски пол ще могат да получат безплатни премиум акаунти, но мъжете ще трябва да си платят за него