Охраната на бразилския президент Болсонаро нападна журналисти по улиците на Рим Снимка: © Getty Images

Бразилският президент Жаир Болсонаро дълго време поддържа враждебни взаимоотношения с медиите и често ги обвинява, че публикуват фалшиви новини и се отнасят към него „нечестно“.

Това се видя и по улиците на Рим, където охраната му атакува няколко журналисти, отразяващи визитата му в италианската столица. Там Болсонаро трябваше да е част от срещата на Г-20 за климата.

В неделя вечер 66-годишният президент се срещна с бразилци, облечени с фланелки на националния отбор по футбол, и се снима с тях. Той беше обграден от няколко охранители, които започнаха да бутат снимащите журналисти.

Един от тях е Жамил Чаде от UOL, който качи видео от сблъсъците в профила си в Twitter. Той е снимал как охраната на Болсонаро обижда репортерите, а един от тях избутва телефона от ръката му на земята. Пред EFE Чаде казва, че се е легитимирал като журналист, това се чува и в клипа.

Леонардо Монтейро от TV Globo е бил ударен в корема и избутан от един от бодигардите, след като попитал Болсонаро защо не е присъствал на нито едно от събитията на срещата на Г-20 в неделя. Бразилската телевизия осъди „агресията срещу кореспондента и други негови колеги в Рим“.

От кадрите не стана ясно дали охранителите, облечени в цивилни дрехи, са бразилци или италианци.

Кореспондентът за Европа на бразилския ежедневник Folha de Sao Paulo – Ана Естела Де Соуса – също е засегната от нападението. Тя е била избутана от бодигардите, които се отнесли с нея „брутално“, пише AFP. „Това е неприемливо, ще подам жалба“, казва тя пред агенцията.

„В продължение на 20 години отразявам визити на президенти и събития от този тип, но нищо такова не ми се е случвало преди“, добавя Де Соуса.

Болсонаро липсваше на снимката на лидерите от Г-20 пред фонтана „Ди Треви“ в италианската столица. Той е един от скептиците по темата за климата и мерките срещу климатичните промени, като няма да присъства и на годишната среща COP26 в Глазгоу.

В последните дни Болсонаро е изправен пред огромно предизвикателство в Бразилия. Сенаторите гласуваха срещу него да започне процес и да бъде обвинен в престъпления срещу човечеството заради реакцията му за справяне с Covid-пандемията. 66-годишният политик е един от малкото световни лидери, които са против ваксините, маските и локдауните за спиране разпространението на заразата.

Жаир Болсонаро - първият президент, който рискува да бъде обвинен заради провала с Covid

Комисия в Сената одобри преди по-малко от седмица доклад, с който се препоръчва президентът да получи общо 12 обвинения. Сред тях са подбуждане към престъпления, шарлатанство, злоупотреба с публични средства, фалшифициране на документи, разпространяване на фалшиви новини за Covid-19.

Сега на ход е главният прокурор Аугусто Арас, но не е сигурно, че вотът на сенаторите ще доведе до повдигане на обвинения срещу президента. Причината е, че Арас е негово назначение и се очаква да защити държавния глава.Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Задържан е Червения пират, заплашвал съдия Цариградска и Мария Габриел

Той е разследван за заплахи срещу магистрати

21:05 - 29.02.2024
Живот

Как създатели на подкаст успяха да открият терористка, която от 30 години се укрива в Германия

Тя е бивша терористка, която от 30 години живее в нелегалност, но преди дни е заловена и арестувана благодарение на изследовател от сайта Bellingcat и двама.. създатели на подкаст.

19:25 - 29.02.2024
Важно днес

Бившето руско консулство във Варна ще бъде детска градина или общински офис

Дипломатите, които го обитаваха, бяха изгонени от България през 2022 г.

17:31 - 29.02.2024
Бизнес

Безос, Microsoft и Nvidia инвестират 675 млн. долара в стартъп за роботи с изкуствен интелект

Хуманоидните роботи ще бъдат използвани при недостиг на работна ръка

16:17 - 29.02.2024
Важно днес

Агенцията за закрила на детето откри "пропуски" в училището, от което изчезна Ивана

Според началник отдел в Главна дирекция "Контрол по правата на детето" в Агенцията Мариана Илиева в училищната среда има установени пропуски, а проблемите на Ивана са били силно подценявани.

15:02 - 29.02.2024