Вълната от студентски протести срещу войната в Газа достигна университетите в Европа Снимка: © Getty Images

Студенти от европейски университети се присъединяват към протестите срещу войната в Газа. Учащи в Белгия, Нидерландия и Великобритания разпънаха палаткови лагери в кампусите на няколко учебни заведения по примера на демонстрациите, започнали в САЩ.

В кампуса на Амстердамския университет (UvA) в центъра на нидерландската столица беше разположен лагер с десетки палатки. Участниците в акцията преградиха достъпа с дървени палети. Те настояват UvA и Vrije Universiteit Amsterdam (VU) да прекратят икономическите и академичните си партньорства с Израел.

Говорител на Амстердамския университет посочва пред Reuters, че макар да няма нищо против студентите да протестират през деня, няма да се толерира оставането им през нощта.

"Ако студентите решат да нощуват там, ще съобщим за това на полицията", каза той.

В съседна Белгия около 100 студенти окупираха част от университета в Гент. На кадри, разпространени в социалните медии, се вижда как скандират: "Хей, хей, окупацията трябва да приключи".

Демонстрацията им беше подкрепена и от някои професори и служители на висшето учебно заведение. В отворено писмо те изразяват подкрепата си за протеста, който ще продължи до сряда, и осъждат решението на университета да продължи научното си сътрудничество с Израел.

Студентската протестна вълна достигна и до Великобритания, където палаткови лагери се появиха в пет кампуса, включително в престижните университети Оксофрд и Кеймбридж.

Лагерите, наречени "Освободена зона", бяха създадени в понеделник пред музея "Питс Ривърс" в Оксфорд и пред Кралския колеж в Кеймбридж.
Протестиращите тук също призовават учебните заведения да прекъснат финансовите си връзки с Израел.

Говорител на Оксфордския университет заяви: "Ние уважаваме правото на нашите студенти и служители на свобода на изразяване под формата на мирни протести. Молим всички, които участват в тях, да го правят с уважение, учтивост и съпричастност".

Тези нови протести са част от студентски бунт срещу войната в Газа, който се очаква да се разрасне през следващата седмица в европейските кампуси. Досега такива демонстрации предприеха учащи в някои университети в Лондон, Манчестър, Нюкасъл, Шефилд, Лийдс, Уоруик, Суонзи, Голдсмитс и Бристол, както и студентите от Sciences Po във Франция, Тринити Колидж в Дъблин, Лозанския университет в Швейцария, Виенският университет и Копенхагенския университет в Дания.

Акциите се разрастват, след като такива започнаха във висши учебни заведения в САЩ. Сред тях са два от най-престижните университети в страната - Колумбийския и Калифорнийския, където се стигна до напрежение, полицейски щурм и арести. Студентски протести имаше и в други страни по света като Канада, Австралия и Мексико.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Киев обвинява Русия, че атакува цивилни в Харковска област

Русия включи евтини, но смъртоносни планиращи бомби във войната в Украйна

11:46 - 19.05.2024
Живот

Адв. Мария Шаркова и спортът, който ѝ спаси живота

Move Her Mind, или защо жените трябва да спортуват

11:11 - 19.05.2024
Важно днес

ПП-ДБ се обявиха против идеята ББР да отпуска безплатни кредити за държавни служители

Предложението е на служебната власт, но според ПП-ДБ това е опит за купуване на гласове от ГЕРБ на гласове

10:39 - 19.05.2024
Технологии

Apple разработва по-тънък iPhone

Очаква се моделът да бъде пуснат до 2025 година

09:55 - 19.05.2024
Спорт

Усик с историческа победа срещу Фюри: Украинецът стана абсолютен световен шампион по бокс

"Украинците удариха здраво", написа Зеленски в Telegram

09:26 - 19.05.2024