Олаф Шолц отговори на Радев и поиска дa не се поставят нови условия за европреговорите на Скопие Снимка: © Getty Images

Германският канцлер Олаф Шолц заяви подкрепата си за членството на Северна Македония в ЕС и призова да не бъдат поставяни нови условия за преговорите на страната към блока.

Позицията му идва в отговор на думите на българския президент Румен Раде, които наскоро намекна, че конституционните промени в Скопие са само предварително условие за началото на преговорите за бъдещо еврочленство.

"Това е нормален интеграционен процес, в който всички условия са записани ясно и към тях не могат да бъдат прибавяни нови, отнасящи се до двустранните отношения", заяви Шолц след среща с македонския премиер Димитър Ковачевски.

Канцлерът на Германия за пореден път изрази подкрепата си към членството на Северна Македония в ЕС и посочи, че сега страната трябва да изпълни обещаната конституционна реформа, с която да отпаднат всички пречки по пътя ѝ към блока.

От своя страна, Ковачевски даде знак, че очаква подобрения на отношенията между София и Скопие и изтъкна, че двете държави вече са провели срещи между своите министри на земеделието и тези на труда и социалната политика. Предстоят срещи и между външните министри.

Преди дни върховният представител на ЕС по външната политика Жозеп Борел коментира пред БНР, че няма пречки за присъединяването на Северна Македония към блока.

Радев обаче не беше особено съгласен с това твърдение и написа писмо до европейските институции и лидери, за да им се оплаче от Скопие и да го обвини в лобизъм.

Лидерите на ЕС дадоха одобрението си за бъдещо присъединяване на РСМ и Албания още през 2020 г. България обаче блокира старта на преговорите с аргумента, че Скопие не е спазила части от Споразумението за добросъседство и приятелство от 2017 г., подписано между двете страни.

Впоследствие София се съгласи да даде зелена светлина за преговорите, но при определени условия - промени в макоднската конституцията, които да признаят българското малцинство в страната. Най-голямата опозиционна партия ВМРО-ДПМНЕ обаче се противопоставя на тази идея и към момента промените все още не са одобрени.

Премиерът на страната обаче очаква и това предизвикателство да бъде преодоляно и македонските депутати "да покажат държавническо отношение" и да приемат реформата.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Без възражения и въпроси е било взето спорното решение за строеж на частна детска болница

Решението на кабинета беше оттеглено след обществен натиск

14:50 - 02.05.2024
Живот

Елиникон: проектът за най-голям "умен" град в Европа, който набира все по-голяма скорост в Гърция

Амбициозният проект цели да превърне бившето летище в най-големия "умен" град в Европа

13:56 - 02.05.2024
Важно днес

След пауза от няколко месеца в ИСУЛ отново се правят костно-мозъчни трансплантации на деца

5-годишно дете е било оперирано и вече е изписано от болницата

13:17 - 02.05.2024
Важно днес

"Хамас" не хареса предложението за прекратяване на огъня, но преговорите продължават

"Хамас" е скептична към израелското предложение

10:36 - 02.05.2024