Олаф Шолц отговори на Радев и поиска дa не се поставят нови условия за европреговорите на Скопие Снимка: © Getty Images

Германският канцлер Олаф Шолц заяви подкрепата си за членството на Северна Македония в ЕС и призова да не бъдат поставяни нови условия за преговорите на страната към блока.

Позицията му идва в отговор на думите на българския президент Румен Раде, които наскоро намекна, че конституционните промени в Скопие са само предварително условие за началото на преговорите за бъдещо еврочленство.

"Това е нормален интеграционен процес, в който всички условия са записани ясно и към тях не могат да бъдат прибавяни нови, отнасящи се до двустранните отношения", заяви Шолц след среща с македонския премиер Димитър Ковачевски.

Канцлерът на Германия за пореден път изрази подкрепата си към членството на Северна Македония в ЕС и посочи, че сега страната трябва да изпълни обещаната конституционна реформа, с която да отпаднат всички пречки по пътя ѝ към блока.

От своя страна, Ковачевски даде знак, че очаква подобрения на отношенията между София и Скопие и изтъкна, че двете държави вече са провели срещи между своите министри на земеделието и тези на труда и социалната политика. Предстоят срещи и между външните министри.

Преди дни върховният представител на ЕС по външната политика Жозеп Борел коментира пред БНР, че няма пречки за присъединяването на Северна Македония към блока.

Радев обаче не беше особено съгласен с това твърдение и написа писмо до европейските институции и лидери, за да им се оплаче от Скопие и да го обвини в лобизъм.

Лидерите на ЕС дадоха одобрението си за бъдещо присъединяване на РСМ и Албания още през 2020 г. България обаче блокира старта на преговорите с аргумента, че Скопие не е спазила части от Споразумението за добросъседство и приятелство от 2017 г., подписано между двете страни.

Впоследствие София се съгласи да даде зелена светлина за преговорите, но при определени условия - промени в макоднската конституцията, които да признаят българското малцинство в страната. Най-голямата опозиционна партия ВМРО-ДПМНЕ обаче се противопоставя на тази идея и към момента промените все още не са одобрени.

Премиерът на страната обаче очаква и това предизвикателство да бъде преодоляно и македонските депутати "да покажат държавническо отношение" и да приемат реформата.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Безпрецедентно фиаско за председателя на долната камара на Конгреса

Лобито на Тръмп в Камарата на представителите свали ръководителя ѝ

07:37 - 04.10.2023

21 души загинаха при тежка автобусна катастрофа в Италия

Пътниците са били туристи, има и непълнолетни

07:13 - 04.10.2023

70-годишен мъж е прострелян при заложническа криза в с. Вълково

Похитителят е освободил заложниците си след часове на блокада

00:39 - 04.10.2023

Флоренция забрани нови апартаменти за Airbnb в центъра на града

Местните власти се опитват да освободят повече жилища за местните жители в града

18:00 - 03.10.2023

Прегръдка между две лекоатлетки се оказа обект на цензура в Китай

Снимка с две спортистки беше цензурирана, но не заради трогателния момент на жените - а заради номерата върху техните екипи

17:04 - 03.10.2023