Олимпийски шампион по плуване е наказан заради подкрепа към Путин Снимка: © Getty Images

Руският златен медалист Евгений Рилоя е отстранен от Международната федерация по плувни спортове (FINA) за период от 9 месеца. Причината е негово участие на митинг в подкрепа на руската военна инвазия в Украйна, съобщиха от федерацията.

Рилов спечели златен медал по плуване на 100 и 200 метра гръб на миналогодишните Олимпийски игри в Токио. Миналият месец той беше сред присъстващите на масов митинг на московския стадион "Лужник" в Москва. Домакин на събитието беше руският президент Владимир Путин.

Тогава Рилов беше забелязан да носи буквата "Z" върху дрехите си - символ, изразяващ подкрепа към руските военни действия в Украйна, които Русия нарича "специална военна операция".

Буквата "Z" - символът на руската пропаганда за войната на Путин Буквата "Z" - символът на руската пропаганда за войната на Путин

От FINA казаха, че неговото отстравяване е дошло "след присъствието и поведението на г-н Рилов на събитие, проведено на стадион "Лужники" в Москва". По-рано спортистът загуби и договора си за спонсорство със Speedo, производител на бански костюми, заради участието му в шествието.

Кремъл заяви, че решението на федерацията показва "политизирането в спорта".

"Смятаме, че това е абсолютно в противоречие с идеите на спорта. Когато най-силните състезатели загубят възможността да участват, това в крайна сметка вреди на международните федерации и международни състезания", каза говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.

FINA отмени всички свои събития, които трябваше да се проведат в Русия, и забрани на руски и беларуски спортисти да участват в състезания на организацията до края на годината.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Модните тайни на Gen Z

Новата кампания на Fashion Days е посветена на The Gatekeepers

11:43 - 18.04.2024
Важно днес

Даниел Митов: Изборът ми в МВнР ще е тест за геополитическата ориентация на Радев

Митов заяви, че е готов да приеме поста, но не му е "самоцел".

10:54 - 18.04.2024