В партньорство с:

През известната с проклетията си 2020 г. въпросът „колко е важно да си здрав“ стана особено сериозен.

Покрай пандемията леко досадните въпроси за здравето станаха актуални с нова сила и, съвсем естествено, много хора се поинтересуваха от мерките против вируса отвъд „трите Д-та“.

А именно: повишаване на имунитета, поддържане на добро общо здравословно състояние, акцент върху сърдечно-съдовата грижа, допълнителен прием на витамини и пр.

И след като вече ви разказахме подробно за почти чудодейното въздействие на куркумата, връзката между джинджифила и морала, историята на витамин С и важността на магнезия, идва ред на Омега 3-6-9: мастните киселини, без които не можем.

Кои са тези?

Мастните киселини са основните съставки на мазнините, които се делят на две групи: неесенциални мастни киселини (които организмът си създава сам) и есенциални, които трябва да приемаме с храната или с хранителни добавки, тъй като тялото може само да ги складира, но не и да ги произвежда.

3-6-9: декодиране

Числото, прикрепено към омегата, се отнася до това как молекулите се насищат. От химическа гледна точка, разликите между киселините е в състава на молекулата и в реда на двойната въглеродна връзка, която е на 3-та, 6-та или 9-та позиция във веригата.

По отношение на молекулната структура има различни видове Омега 3, 6 и 9. Най-често срещаните Омега-3 са алфа-линоленовата киселина (ALA), ейкозапентаеновата (EPA) и докозахексаеновата (DHA). Най-често срещаният тип Омега-6 е линоленовата киселина (LA).

Всичко, което трябва да знаем за приема на витамин C

Зави ли се свят? Изчакайте, защото има и още.

Омега и храната

Омега-3 може да си набавите, като консумирате мазна риба (сьомга, риба тон, херинга, сардина), зелени листни зеленчуци (спанак и зеле), авокадо, ленено масло, конопено масло, орехово масло, чиа. И докато конопеното масло не е най-характерната съставка на традиционната българска трапеза, то авокадото вече стана топ любима храна и у нас, а сезонът на зелето тепърва започва, така че действайте.

Омега-6 е малко по-сложна за набавяне с храна. Може да я консумирате през ленено и конопено масло, масло от гроздови семена, растителни масла, соя, фъстъци и шафран. Да, същият, най-скъпата подправка в света. За събирането на 1 грам сух шафран са необходими приблизително 150 цвята на шафранов минзухар. А количеството, което ви трябва, за да си набавите достатъчно Омега-6 в организма, е доста по-голямо.

Омега-9 пристига при вас с екстра върджин зехтина, авокадото, рапичното олио, гроздовото семе, макадамията, маслините и бадемите.

Куркумата - не подозирате колко полезна може да е

Защо омега мастните киселини са важни?

Омега-3 намалява риска от коронарни сърдечни заболявания и подобрява сърдечно-съдовото и метаболитното здраве. Омега 3 увеличава мозъчните нива на фосфолипидите и удължава живота на невроните, което оказва цялостен благоприятен ефект върху мозъчната дейност. „Тройката“ също така намалява високото кръвно налягане и облекчава ставните болки, придружени с отоци, обичаен симптом на пациентите с ревматоиден артрит. Освен това, 3 намалява сърбежа и лющенето по кожата, причинени от екземи и псориазис.

От своя страна, Омега-6 насърчава растежа на косата, подпомага поддържането на здрави кости и ускорява възстановяването след тренировки и усилена физическа дейност. Тя също облекчава симптомите на ревматоидния артрит.

Омега-9 е може би най-подценяваната мастна киселина, или поне най-рядко споменаваната. Това не е особено валидно, тъй като именно „деветката“ понижава „лошия“ (LDL) холестерол и понижава триглицеридите, с което намалява сърдечно-съдовия риск. Омега-9 действа противовъзпалително, което снема от тежестта на симптоматиката при заболявания като лупус, ревматоиден артрит и ендометриоза.

Проблемът

Човешкото тяло може да създаде единствено Омега-9 мастни киселини. „Тройка“ и „шестица“ можем да си набавяме само чрез храна или хранителни добавки. Организмът не е способен сам да синтезира киселините LA и ALA, но от тях може да създаде EPA и DHA. Доста е предизвикателно да се ориентираме в този хаос, тъй като всяка от киселините се набавя от различен хранителен продукт, но само комбинацията от всички осигурява достатъчно ниво на мастни киселини.

Решението

Признавам, че въпреки привлекателната възможност да избирам вечерята си, изчислявайки индекси, витамини, мазнини т.н., предпочитам да ям малко по-спокойно, да се занимавам с математика в абсолютния минимум и да приемам хранителни добавки.

Не се налага да правя многочасов рисърч и да се колебая мъчително в избора на продукт с Омега 3-6-9. Jamieson е марка със 100-годишна история и е едно от най-авторитетните имена в сферата на естествените продукти за здравето.

Омега 3-6-9 на Jamieson е извлечен от пресни, чисти, студено пресовани масла от био лен, пореч и риба. Съдържа витамин Е под формата на естествени токофероли за предпазване от окисляване и поддържане свежестта на маслата.

Не можете да спите? Изморените сте? Дали не страдате от липса на магнезий

Рибеното масло, използвана в капсулите, е пречистено чрез фин процес на молекулярна дестилация за отстраняване на всякакви следи от живак и други микро замърсители.

Капсулите не съдържат изкуствени оцветители, овкусители и консерванти.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Технологии

Защо Apple слуша руската цензура и спира достъпа до медии

Гигантът трие приложения от App Store за руските потребители

18:06 - 22.11.2024
Бизнес

Това ли е краят на Northvolt - най-голямата компания за батерии в ЕС?

Някогашната надежда на ЕС за пазара на електромобили обяви неплатежоспособност

16:08 - 22.11.2024
Живот

Испания глоби Ryanair и други нискотарифни компании заради допълнителни такси

Доплащането за багаж и място нарушава права на потребителите, смята Мадрид

15:29 - 22.11.2024
Важно днес

Генералният секретар на НАТО ще разговаря с Тръмп за Украйна

Срещата идва на фона на новата ескалация във войната, която Русия води

13:43 - 22.11.2024