Нито дума за "Навални", или защо руските телевизии не отразиха "Оскарите" Снимка: © Getty Images

Докато цял свят говори за "Оскарите" на 13 март - най-големите руски телевизионни канали не споменават нито дума за филмовите награди.

Това разказва руският сайт "Агентство", който проследява сутрешните новини и блокове на "Първи канал", "Россия 1" и НТВ.

Пълното игнориране на наградите се случва на фона на факта, че Академията даде награда за най-добър документален филм на разследването на Христо Грозев и Bellingcat за отравянето на Алексей Навални с новичок от руски агенти на службите за сигурност.

Водещите новини за "Първи канал" и "Россия 1" се оказват поредният обстрел в Донецк, протестите в Израел и Молдова, наводнение в Саратовската област, снеговалеж в крайния източноазиатски руски район Приморие, връщане на руски деца от Сирия и разследване за саботажа на "Северен поток 1 и 2".

НТВ прави свои новини за шоу бизнеса, но в тях споменава само за 65-годишнината на Шарън Стоун на 10 март, а не за току-що връчените награди на Филмовата академия.

Поведението на телевизионните канали е странно на фона на по-свободното отразяване на "Оскарите" в онлайн медиите.

  • Дори "РИА Новости" и ТАСС обсъждат наградите и споменават за статуетката за филма "Навални", макар и в самия край на статиите си - при "РИА" новината не присъства на челно място в home page.
  • Икономически ориентирани медии като РБК и "Коммерсант", за сметка на това, публикуват отделни статии, в които обръщат специално внимание, че филмът за руския опозиционер е награден за най-добра документалистика.
  • "Любимият вестник на Путин" - "Комсомолская правда" - също се самоцензурира, като в отразяването на новините от "Оскарите" не се споменава нищо за проблемната за Кремъл категория.
  • Същото важи и за "Российская газета", която отразява церемонията съвсем накратко, без да споменава за Алексей Навални към 9 ч. сутринта.

Цялото семейство на Навални присъства на церемонията, като съпругата му Юлия изнесе кратко слово с послание до него:

"Моят съпруг е в затвора само заради това, че говори истината. Моят мъж е в затвора само защото защитава демокрацията. Алексей, мечтая за деня, в който ще бъдеш свободен и нашата страна ще бъде свободна. Остани силен, любов моя".

Официална Москва все пак реагира на наградата - в типичния си стил.

Говорителят на Путин Дмитрий Песков твърди, че не е гледал "Навални", затова не можел да съди за качествата на филма, но "смее да предположи, че тук има определен елемент на политизиране на темата".


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

По спешност НС отваря "врата" за ръководителите на БНБ и Сметната палата да станат служебни премиери

Аварийни промени в 3 закона по предложение на ГЕРБ и ДПС

15:20 - 29.03.2024
Важно днес

Експлозия избухна в най-голямата рафинерия в Румъния

В района на рафинерията се издигат гъсти облаци черен дим

11:37 - 29.03.2024
Важно днес

Анкетна комисия за "Турски поток" поискаха ПП-ДБ

Министерството на енергетиката не може да отговори къде е картата

11:34 - 29.03.2024
Живот

Терапевтът ви не помага? Опитайте с кон

Конете помагат не само на нас, но и ние на тях

11:00 - 29.03.2024