Пет страни спряха парите към Агенцията на ООН за палестинските бежанци заради разследване (Обновена) Снимка: © Getty

Новината е обновена в 18:29 ч. на 27 януари 2024 г.


Великобритания, САЩ, Канада, Италия и Австралия спират временно финансирането за Агенцията на ООН за палестинските бежанци (UNRWA). Причината е започнало вътрешно разследване срещу няколко служители на Агенцията, които са заподозрени в участие в нападенията на "Хамас" срещу Израел от 7 октомври.

Израелските власти са предоставили информация за предполагаемото участие на служителите в ужасяващите атаки. Ръководителят на UNRWA Филип Лазарини заяви, че договорът на заподозрени работници е прекратен, а разследването цели да "установи истината незабавно".

Лазарини не разкри броя на служителите, за които се твърди, че са участвали в нападенията на 7 октомври, нито в както точно се изразява предполагаемото им участие. Той обаче заяви, че "всеки служител на UNRWA, който е участвал в терористични актове", ще бъде подведен под отговорност, включително чрез наказателно преследване.

Говорителят на израелското правителство Ейлон Леви обвини UNRWA, че съобщава новината в деня, в който Световният съд (орган на ООН) заяви, че Израел трябва да предприеме мерки за предотвратяване на геноцид в Газа.

"Във всеки друг ден това щеше да бъде голямо заглавие: Израел представя доказателства за съучастие на служители на ООН с Хамас", написа Леви в X.

Смята се, че информацията, довела до разследването, е събрана от израелските разузнавателни служби. Според доклади те са открили доказателства, че автомобили и съоръжения на агенцията на ООН за палестинските бежанци може да са били използвани по време на нападението от 7 октомври.

UNRWA е подложена на натиск от началото на конфликта, като израелски служители твърдят, че е съучастник на "Хамас". Израелският премиер Бенямин Нетаняху и други обвиняват агенцията, че подклажда антиизраелски настроения, но тя отрича тези твърдения.

Според данни от 2022 г. най-големите донори на Агенцията, която се занимава с това да оказва хуманитарна помощ на хората в Газа, са САЩ, Германия и Европейският съюз.

Държавният департамент на САЩ реагира на новината за разследването, като заяви, че е изключително обезпокоен от обвиненията. Той заяви, че няма да предоставя допълнително финансиране на Агенцията, докато проверката не приключи.

"Държавният департамент временно спира допълнителното финансиране за UNRWA, докато разгледаме тези твърдения и стъпките, които ООН предприема за тяхното отстраняване", заяви говорителят Матю Милър.

По-късно през деня същото решение взеха Великобритания, Канада, Австралия и Италия.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Руска атака в Харковска област, ранени са най-малко 8 деца

Ударите са били срещу град Дергачи, поразени са жилищни сгради

19:43 - 02.05.2024
Важно днес

Байдън след безредиците: Всеки има право да протестира, но не и да сее хаос

Президентът на САЩ заяви, че няма промяна на позицията му за войната в Близкия Изток

18:27 - 02.05.2024
Живот

Войната между TikTok и UMG приключи. Музиката на Адел, Дрейк и други артисти се връща в платформата

Музиката на най-големите изпълнители в света се завръщат в TikTok

17:35 - 02.05.2024
Важно днес

Макрон не изключи изпращане на войски в Украйна, ако Русия пробие фронтовите линии

Пред изданието "Economist" френският президент отново подкрепя идеята, че трябва да се обмисли изпращането на сухопътни войски в Украйна

15:10 - 02.05.2024
Важно днес

Без възражения и въпроси е било взето спорното решение за строеж на частна детска болница

Решението на кабинета беше оттеглено след обществен натиск

14:50 - 02.05.2024
Живот

Елиникон: проектът за най-голям "умен" град в Европа, който набира все по-голяма скорост в Гърция

Амбициозният проект цели да превърне бившето летище в най-големия "умен" град в Европа

13:56 - 02.05.2024