Снимка: © Getty Images

На 16 юли (петък) започна опаковането на Триумфалната арка в Париж със сребристо-синя тъкан по проект на покойния Христо Явашев – Кристо.

Той трябваше да се осъществи през 2020 г., но пандемията от Covid-19 го отложи, а роденият в България художник и скулптор почина от естествена смърт през май миналата година. Кристо напусна този свят на 84 години.

Плановете му да опакова Триумфалната арка в края на „Шанз Елизе“ датират още от 60-те години на 20 век, когато наема апартамент в близост заедно със съпругата си Жан-Клод (починала през 2009 г.). Проектът обаче така и не се реализира, докато той беше жив, и сега обновяването на арката ще е в негова чест.

Завършекът на плановете на Кристо и Жан-Клод ще бъде материализиран от племенника на художника Владимир Явашев, съобщава AFP. Той ще бъде подкрепен от Музея „Помпиду“ и от френските власти. Проектът е финансиран и чрез продажба на проучванията, рисунките и колажите на Кристо.

Паметникът ще бъде обвит в над 25 хил. кв. м полипропиленов плат, а проектът ще се реализира благодарение на дълги 3000 м червени въжета, които могат да се рециклират.

Дейностите започнаха с подготовка на скелето и защитното покритие за скулптурите и каменните резби. В неделя ще има кратка пауза, тъй като покрай Триумфалната арка ще премине последният етап на колоездачната обиколка „Тур дьо Франс“. След това опаковането ще продължи през юли и август, за да може паметникът да бъде открит в новия си вид на 18 септември. "Новите дрехи" на монумента ще могат да се видят до 3 октомври 2021.

„Ще бъде като жив обект, който ще отразява светлината. Гънките ще се движат и повърхността на арката ще стане чувствителна“ – така описваше преди време идеята си Кристо. Той остави след себе си скици и фотомонтажи на бъдещия проект. „Хората ще искат да докоснат Триумфалната арка“.

Паметникът, открит през 1836 в чест на убитите войници на Наполеон Бонапарт, беше възобновен наскоро, след като протестиращите срещу правителството „жълти жилетки“ го бяха осквернили през декември 2018 г.

„Три екипа ще работят денонощно, за да завършат проекта“, казва Владимир Явашев. Изложбата на арката в този ѝ вид ще продължи 16 дни.

Роден на 13 юни 1935 г. в Габрово, Кристо напуска България през 1957 и заживява в Прага, Виена, Женева, а после и в Париж, където се запознава с Жан-Клод. В продължение на 56 години той живее в Ню Йорк.

Произведенията на Христо Явашев и съпругата му илизат извън традиционните граници на живописта, скулптурата и архитектурата. Една от първите им големи творби е "Опакованият бряг", Литъл Бей в Сидни, Австралия (1968–69), смятан и до днес за най-мащабния проект на изкуството, осъществен в Австралия.

Двамата са автори още на Завесата в долината (Колорадо), Бягащата ограда в Калифорния, Обградените острови в Маями. Завършили са опаковането на най-стария мост на река Сена в Париж – Пон Ньоф (1975-85).

Чадърите в Япония и Калифорния (1984–91), Опаковането на Райхстага в Берлин (1972–95), Портите в Централния парк на Ню Йорк (1979–2005), Плаващите кейове на италианското езеро Изео (2014–16) и Мастаба на езерото Сърпентайн в Хайд парк в Лондон през 2018 са сред другите им емблематични творби.Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Даниел Лорер: Варненският кмет е като Елвис Пресли - мислят го за жив, но никой не го е виждал

"Българите в чужбина ще се върнат последни, едва след като оправим държавата"

"Медиана" вдигна ГЕРБ за 10 дни с почти 4%

Резултатите са при избирателна активност от около 35%