Open AI готви конкурент на търсачката на Google Снимка: © Getty Images

Създателят на ChatGPT - OpenAI - е готов да обяви своя собствена търсачка, която да влезе в пряка конкуренция с Google.

Датата, на която това ще се случи, не е оповестена, но според два източника на Ройтерс това ще се случи следващия понеделник, 13 май.

Новата търсачка е е продължение на ChatGPT и ще позволява извличането директно на информация от интернет, включително цитати. В момента чатботът на ChatGPT използва генерирани от изкуствен интелект модели, за да отговаря на предварително зададени текстове.

Досега ChatGPT беше определян като алтернативен начин за намиране на информация, но с уговорката, че това не се случва в реално време и понякога отговорите не са съвсем точни.

При старта си в края на 2022 г. ChatGPT успява да достигне до 100 млн. активни потребители месечно, но след това периодично отчита сериозни спадове и се връща към ръст едва през май 2023 г.

Това е и причината създателите на чатбота да търсят нови потребители.

Преди да реши да създаде собствена търсачка OpenAI предлагаше вариант платен вариант на търсене, интегриран в търсачката на Microsoft - Bing. Междувременно Google обяви, че ще вкара елементи на изкуствен интелект в собствената си търсачка.

Сред конкурентите им в последно време и една сравнително нова алтернатива: Perplexity на стартъпа със същото име. Създаден от бивш изследовател на OpenAI, момента тя е с пазарна оценка около 1 млрд. долара. Месечно се ползва от около 10 млн. активни потребители, които като информация получават не само отговори в текст, но в снимки.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Култура

Новият албум на Били Айлиш и еволюцията на един аутсайдер в поп музиката

Ако в музикалната индустрия има някакви популярни течения, то Били Айлиш прави всичко възможно, за да ги избегне

11:54 - 18.05.2024
Важно днес

Откриха 6.5 млн. къса нелегални цигари, скрити в ел. табла на ГКПП "Кулата"

Агенция „Митници“ съобщава, че това е най-голямото количество нелегални цигари, задържани на "Кулата" за последните две години.

10:56 - 18.05.2024