Опит за кражба на графит на Банкси в Украйна: Хора се опитаха да отмъкнат творбата от разрушена сграда Снимка: © Twitter/Kyiv Independent

Група хора са се опитали да откраднат графит на известния художник Банкси от разрушена от войната сграда в Украйна, съобщава BBC. Става въпрос за творбата на жена с противогаз и пожарогасител, която той нарисува в Киев преди седмици.

Извършителите са отрязали част от стената, на която е произведението. Полицията обаче своевременно е уведомена и пристига на мястото на инцидента в селищет Гостомел. Няколко души са били арестувани, а графитът остава непокътнат.

Графитът е върнат обратно на стената, а полицията го охранява, съобщи губернаторът на Киевска област Олексий Кулеба в своя канал в Telegram.

"В крайна сметка тези изображения са символи на нашата борба срещу врага. Това са истории за подкрепата и солидарността на целия цивилизован свят с Украйна. Ще направим всичко, за да запазим тези произведения на уличното изкуство като символ на нашата победа", каза Кулеба.

Полицията публикува снимки от стената в Гостомел, на която се вижда голямо петно, прорязано върху тухлената постройка.

Миналия месец Банкси пусна видеоматериал с негови произведения на изкуството в Украйна, показвайки творби, на които са изобразени хора, изпълняващи ежедневни задачи върху сгради, разрушени от руския обстрел. Градовете, в които се появиха творбите, бяха сред най-засегнатите в началото на войната.

Един от стенописите в Бородянка показва гимнастичка, която прави стойка на ръце сред отломки. На друг е изобразен двойник на Владимир Путин, който е хвърлен на пода от дете по време на джудо мач.

Банкси е един от най-известните художници в света, който се прочува с рисунките си в началото на 90-те години на миналия век. Въпреки че има последователи по целия свят, самоличността на художника остава неизвестна.

Това не е първият случай, в който негово произведение е обект на посегателство. През 2019 г. неизвестна група открадна творба на Банкси от аварийната врата на музикалната зала "Батаклан" в Париж, която по-късно беше намерена в Италия.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

GEN Z дневници

Vol. 23: Ким Чен Ун > Дуа Липа, "Totally Spies" се завърна, Мая да върне паролите за TikTok

5 новини от седмицата, направили впечатление на Gen Z в редакцията на "Булевард България"

09:30 - 25.05.2024
Важно днес

Нацистко парти в скъп курортен бар шокира Германия

"Германия на германците. Чужденците - вън" и хитлеристки поздрави провокираха разследване на службите за сигурност

17:36 - 24.05.2024