Опит за кражба на графит на Банкси в Украйна: Хора се опитаха да отмъкнат творбата от разрушена сграда Снимка: © Twitter/Kyiv Independent

Група хора са се опитали да откраднат графит на известния художник Банкси от разрушена от войната сграда в Украйна, съобщава BBC. Става въпрос за творбата на жена с противогаз и пожарогасител, която той нарисува в Киев преди седмици.

Извършителите са отрязали част от стената, на която е произведението. Полицията обаче своевременно е уведомена и пристига на мястото на инцидента в селищет Гостомел. Няколко души са били арестувани, а графитът остава непокътнат.

Графитът е върнат обратно на стената, а полицията го охранява, съобщи губернаторът на Киевска област Олексий Кулеба в своя канал в Telegram.

"В крайна сметка тези изображения са символи на нашата борба срещу врага. Това са истории за подкрепата и солидарността на целия цивилизован свят с Украйна. Ще направим всичко, за да запазим тези произведения на уличното изкуство като символ на нашата победа", каза Кулеба.

Полицията публикува снимки от стената в Гостомел, на която се вижда голямо петно, прорязано върху тухлената постройка.

Миналия месец Банкси пусна видеоматериал с негови произведения на изкуството в Украйна, показвайки творби, на които са изобразени хора, изпълняващи ежедневни задачи върху сгради, разрушени от руския обстрел. Градовете, в които се появиха творбите, бяха сред най-засегнатите в началото на войната.

Един от стенописите в Бородянка показва гимнастичка, която прави стойка на ръце сред отломки. На друг е изобразен двойник на Владимир Путин, който е хвърлен на пода от дете по време на джудо мач.

Банкси е един от най-известните художници в света, който се прочува с рисунките си в началото на 90-те години на миналия век. Въпреки че има последователи по целия свят, самоличността на художника остава неизвестна.

Това не е първият случай, в който негово произведение е обект на посегателство. През 2019 г. неизвестна група открадна творба на Банкси от аварийната врата на музикалната зала "Батаклан" в Париж, която по-късно беше намерена в Италия.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Джордж Клуни снима адаптация на френския шпионски сериал "Le Bureau des légendes"

Един от най-добрите френски сериали започва нов живот

17:07 - 07.02.2023

Джон Малкович като Мерелин Монро и Салвадор Дали в "Квадрат 500"

„Малкович, Малкович, Малкович: Почит към майсторите на фотографията“ ще краси софийската галерия съвсем скоро

16:45 - 07.02.2023

Украйна назначи нов вътрешен министър и нов ръководител на СБУ

Кадровите смени в правителството на Украйна продължават

16:00 - 07.02.2023

Властта се изненада, че храните поскъпват с до 30% между склада и витрината

Служебният кабинет ще наблюдава, но няма да се меси в ценообразуването

15:43 - 07.02.2023

8 подаръка за Свети Валентин

Облечени в любов. Към себе си.

15:14 - 07.02.2023

Руска пропаганда във варненско училище? По следите на "научна" конференция с Митрофанова

Ученици е трябвало да присъстват на конференция с участието на Митрофанова. Малко след което събитието потъва в мистерия.

14:40 - 07.02.2023