Орбан пак блокира обща позиция на ЕС срещу Русия Снимка: © Getty Images

Унгария отново използва правото си на вето, за да провали общата външнополитическа позиция на Европейския съюз. Този път Виктор Орбан блокира публикуването на съвместно изявление, в което се осъжда решението на Кремъл да забрани 81 европейски медии в Русия, включително българските "24 часа" и "Медиапул".

В списъка е включен един унгарски сайт - новинарският портал "444" - независима медия, която не е в орбитата на подкрепящите властта в Будапеща.

На всички 81 медии Москва наложи забрана да излъчват и да присъстват в онлайн пространството в Русия.

Кремъл заяви, че ограниченията ще бъдат отменени само в случай, че ЕС премахне санкциите, наложени миналия месец на руските РИА Новости, Известия и Российская газета. Тези медии са смятани за освен източник на руска пропаганда и дезинформация.

Санкциите на ЕС засегнаха и "Гласът на Европа" - базирания в Прага сайт, който преди месеци беше разобличен от разузнавателните служби в Чехия като финансирана от Москва мрежа за антиевропейско влияние.

В сряда Брюксел опита да отвърне на руската медийна забрана с критично изявление, одобрено от всички 27 държави членки. По въпроси, свързани с външната политика, се изисква единодушие. Това обаче не се получи.

Унгарският премиер Виктор Орбан наложи вето на колективната позиция, принуждавайки Жозеп Борел, ръководител на външната политика на ЕС, да публикува самостоятелно изявление.

В него Борел подчертава, че "напълно необоснованата" забрана "допълнително ограничава достъпа до свободна и независима информация и разширява и без това тежката медийна цензура в Русия".

"Руските медии за дезинформация и пропаганда, срещу които ЕС е въвел ограничителни мерки, не представляват свободни и независими медии. Тяхната дейност по излъчване в ЕС беше преустановена, тъй като те са под контрола на руските власти и допринасят за подкрепата на агресивната война срещу Украйна", заяви той, като даде ясно да се разбере, че премахването на ограниченията не стои на дневен ред.

Това не е първият път, в който Орбан си служи с правото на вето, за да блокира ключови европейски решения - въпреки многократните молби, Будапеща все още възпрепятства отпускането на 6,6 млрд. евро военна помощ за Украйна.

Действието му от днес обаче се случва във важен момент, отбелязва Euronews. На 1 юли Унгария ще поеме ротационното председателство на Съвета на ЕС - това е привилегирована позиция, която ще позволи на страната да определя политическия дневен ред и да модерира дискусиите между държавите членки.


Русия забрани "Медиапул", "24 часа" и още 79 европейски медии


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Всички очакват... новата книга на Малкълм Гладуел

Първата му книга "Повратна точка" се превърна в абсолютна сензация

18:37 - 28.09.2024
Важно днес

Има арестуван за стрелбата в бар в Халкидики

Смята се, че арестуваният е изиграл ключова роля в събитията от 16 август.

15:16 - 28.09.2024
Важно днес

Назарян обяви готовност да свика извънредно заседание, ако депутатите имат желание

Последното заседание на 50-ото Народно събрание приключи позорно

14:52 - 28.09.2024
Важно днес

Русия удари два пъти за минути болница в Суми. Има загинали и ранени

По време на атаката в болницата е имало 38 души медицински персонал и 86 пациенти

10:46 - 28.09.2024
Важно днес

Лидерът на "Хизбула" Хасан Насрала е ликвидиран (Обновена)

Израелските военни съобщават за ликвидирани двама високопоставени командири на "Хизбула"

09:54 - 28.09.2024