Снимка: © europa.eu

Унгарският премиер Виктор Орбан обвини нидерландския си колега Марк Рюте, че го „мрази“ и иска да накаже страната му, като настоява за обвързване на европейските помощи за справяне с корона-кризата с върховенството на закона.

Това се случи в контекста на Бюджетът на ЕС: Пестеливите, мълчаливите и Ангела Меркел които продължават вече трети ден и имат за цел да гласуват многогодишната финансова рамка на ЕС до 2027 г. и фонда за възстановяване след пандемията.

„Не знам по каква причина нидерландският премиер мрази лично мен или Унгария, но отправя груби нападки“, каза Орбан, цитиран от AFP. „Той изтъква, че Унгария не зачита върховенството на закона и затова трябва да бъде наказана финансово“.

„Това е неговото искане, което е неприемливо, тъй като няма официално решение относно ситуацията с върховенството на закона в Унгария“, каза още Орбан.

Страната е обект на предприета от Европейския парламент процедура по „член 7“ по Договора за ЕС – това е механизмът, при който ЕС може да се намеси при риск от нарушаване на европейските ценности като свобода, демокрация, равенство, зачитане на човешкото достойнство и правата на човека, както и върховенство на закона, в дадена страна членка.

Депутатите от ЕП подчертават редица проблеми относно функционирането на институции в Унгария, в това число във връзка с избирателната система, независимостта на съдебната власт и зачитането на правата и свободите на гражданите. Механизмът за налагане на санкции е съвсем отделен етап от процедурата, по която още не е взето решение за страната. Самият Орбан е помолил Германия, която е ротационен председател, да „гарантира, че Съветът на ЕС ще преговаря и ще вземе решение“.

„Направете го – вместо да създавате нов механизъм, довършете това, което вече имаме и което е започнато. Вземете решение за Унгария веднага, когато е възможно“, призова унгарският премиер.

Българският министър-председател Борисов подкрепя върховенството на закона и "внезапната спирачка" на ЕС що се отнася до обвързването му с отпускането на помощи за отделните държави. Притеснения обаче изразяват Орбан и представителите на Полша и Словения.


Прочетете още:

Бюджетът на ЕС: Пестеливите, мълчаливите и Ангела Меркел

Шпигел за Бойко Борисов: Корупция, злоупотреба с власт ... и онова видео

Борисов нападнал Рюте, че е "полицаят на Европа", Шпигел му припомня, че е каратист


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Ивайло Христов: Ще има български филм с "Оскар", когато има пари

Режисьорът на "Страх" определи като "буря в чаша вода" критиките на Теодор Ушев към избора на българското предложение за наградите

2,4 млрд. лв. от Плана за възстановяване са само за въглищните региони

Перник, Стара Загора и Кюстендил ще получат целева подкрепа

Весела Казакова, Мина Милева и "наказателният вот" срещу филмите им в България

"Това е наказание срещу успеха на всички, които светът призна - и то западният свят"

Изследване от Швеция: Covid-19 засяга по-малко хора, ако близките им са ваксинирани

Ваксините играят ключова роля не само за индивидуалната, но и за колективната защита във високорискова среда

Вирусолозите предлагат по-строги мерки: "Ние сме в извънредна ситуация"

"Излизането от тази вълна зависи от нашето разумно поведение като общество"