Орбан поиска "трансатлантическа коалиция" за край на войната в Украйна след изборите в ЕС и САЩ Снимка: © Screenshot

Унгарският премиер Виктор Орбан лансира идеята за създаването на "транслатлантическа мирна коалиция", която да сложи край на войната в Украйна. Той смята, че тя би била възможно при едни "добри европейски избори" и победа на Доналд Тръмп на президентския вот в САЩ по-късно през годината.

Орбан говори пред общественото радио Kossuth Rádió два дни преди изборите в страната. Унгарците ще гласуват както за местно управление, така и за членове на Европейския парламент.

В интервюто държавният лидер за пореден път очерта мрачен сценарий за Европа, ако войната в Украйна продължи. Според него сега само трябва "да преживеем" лятото и първата половина на есента без ескалация. След това можело да се появи възможност за "трансалтическа мирна коалиция", която по думите му ще намери най-прекия път към мира. Премиерът не даде повече подробности за идеята си.

"В историята на всички войни винаги е имало точка, която е била последната възможност за връщане назад, и мисля, че ние сме много близо до нея", заяви той.

Орбан се превърна в икона за някои консервативни популисти, тъй като се стреми да превърне Унгария в това, което той нарича "нелиберална държава". Той се противопоставя на разширяването на НАТО и на допълнителната военна помощ за Украйна, и все още поддържа близки връзки с руския президент Владимир Путин.

През март по време на визита в САЩ той проведе "приятелска" среща с кандидата за президент на републиканците Доналд Тръмп. Впоследствие двамата позираха за общи снимки, написаха добри думи един за друг в публикации в социалните мрежи, а според източници са отишли и заедно на концерт.

Унгария ще проведе своите европейски избори на 9 юни. Според ново проучване на агенция Medián управляващата партия "Фидес" на Орбан" е категоричният водач във вота и се очаква да събере близо 50% подкрепа. Втора е партия "Тиса" на Петер Магяр с 27%.

Резултатите от социологическото проучване означават, че Фидес-КДНП може да вземе най-малко 11 места в нояит Европарламент, Тиса - 6, а съюзът на социалдемократите, воден от Демократичната коалиция - 2 места. Фидес може да вземе дори повече места, ако някои по-малки партии изобщо не влязат в Европарламента.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Супертайфун отне живота на поне двама в Китай. Ранени са над 90 души

"Яги" е вторият най-мощен тропически циклон в света през 2024 г. досега

09:37 - 07.09.2024