Осъдиха главния юрист на Ружа Игнатова на четири години затвор Снимка: © Фейсбук, Ружа Игнатова

Бившата ръководителка на правния отдел на OneCoin Ирина Дилкинска е осъдена на четири години затвор за ролята си в измамната схема за криптовалута на стойност 4 млрд. долара.

Окръжният съдия на САЩ Едгардо Рамос също така разпореди 42-годишната Дилкинска да плати повече от 111 млн. долара глоба.

През ноември тя се призна за виновна по две обвинения - за извършване на финансова измама и пране на пари.

"Вместо да спазва закона и да изпълнява длъжността си на ръководител на отдел "Правен" и "Съответствие", тя улеснява и извършва пране на пари, като подпомага експлоатацията на милиони жертви", каза прокурорът на Манхатън Дамиан Уилямс, цитиран от агенция "Ройтерс".

Джон Бъза, партньорът в нюйоркската кантора Konta Georges & Buza, който представлява Дилкинска, заяви, че клиентката му "с голямо нетърпение очаква да остави тази трагична сага в живота си зад гърба си, за да може да се върне при семейството си".

Дилкинска е отговаряла за ежедневните операции на OneCoin - дружеството, базирано в България, което всъщност представлява финансова пирамида.

Българската адвокатка, която е учила право в Русия и Обединеното кралство, е изпирала пари за OneCoin, като е организирала прехвърлянето на 110 млн. долара неправомерни приходи към юридическо лице на Каймановите острови, твърдят американските прокурори.

Тя не е единствената участничка в измамата за милиони, която получа присъда.

През януари Марк Скот, бивш съдружник в американската адвокатска кантора Locke Lord, беше осъден на 10 години зад решетките за изпиране на близо 400 млн. долара приходи от OneCoin.

През септември м. г. съоснователят на схемата OneCoin Карл Себастиан Грийнууд беше осъден на 20 години затвор и му беше наредено да заплати 300 милиона долара, след като се призна за виновен.

А само преди няколко седмици братът на Ружа Игнатова беше освободен след прекарани 34 месеца в американски затвор.

Константин Игнатов беше арестуван през март 2019 г. на международното летище в Лос Анджелис, след като беше заподозрян, че е участвал в измамата и е поел ръководството на OneCoin след изчезването на Ружа през 2017 г.

Игнатов се призна за виновен по обвинения в заговорничество, пране на пари и измама и беше осъден на 2 години и 8 месеца. С решение на съдия в Манхатътн той е освободен, след като излежава присъдата си.

Самата Игнатова става лице на пирамидата, чрез която успява да измъкне близо 4 млрд. долара от нищо неподозиращи жертви чрез сложна схема с фалшивата криптовалута OneCoin. Срещу нея са повдигнати обвинения за съучастие във финансова измама в големи размери и пране на пари.

От юни 2022 г. тя е в списъка на ФБР с 10-те най-издирвани престъпници. Обявена е и награда от 100 000 долара за информация, която може да доведе до ареста на Игнатова.


Освободиха брата на Ружа Игнатова след 34 месеца в затвора

Съоснователят на пирамидата OneCoin на Ружа Игнатова е осъден на 20 г. затвор


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

За първи път Делян Пеевски ще води листата на ДПС в Кърджали

Джевдет Чакъров може да води листата за евродепутати на Движението

12:04 - 06.05.2024