Още туристи последваха "примера" на българина Иван и надраскаха Колизеума в Рим Снимка: © Getty Images

Още двама туристи са хванати да драскат върху Колизеума в Рим, след като миналия месец подобна вандалска проява извърши и българин с британско гражданство, съобщава CNN.

17-годишно момиче от Швейцария е било забелязано от туристически гид да издълбава инициалите си в стена от сградата. Екскурзоводът се обадил на охраната на обекта, която след това предупредила местната полиция. На следващия ден друг 17-годишен ученик от Германия е хванат да прави подобно нещо.

И двамата тийнейджъри могат да бъдат наказани с глоба в размер до 15 хил. евро и до 5 години затвор. Същото наказание грози и 27-годишният българин с британско гражданство Иван Димитров, който издълба имената "Ivan+Hayley" върху Колизеума. Това стана в края на юни, докато той и приятелката му Хейли са били на почивка в Рим и са посетили историческата забележителност.

Впоследствие Иван се извини на полицията, като изпрати писмо до местната прокуратура, в което пише: "С огромен срам признавам, че едва след случилото се научих за древността на паметника".

Проявата му беше заснета на видео, разпространено в социалните мрежи. То беше видяно и от италианския министър на културата Дженаро Сангиулиано, който призова в профила си в Twitter виновникът да бъде "санкциониран според закона". По информация на bTV прокуратурата в Рим ще повдигне обвинение срещу 27-годишния турист.

Това не е първият път, в който Колизеумът е бил оскверняван. През 2020 г. охраната е забелязала ирландски турист, който се е опитал да издълбае инициалите си в древната стена.

Защо туристите се държат зле в Италия? С Maserati по стълбите в Рим и сърфиране по Канале Гранде: какво прихваща туристите в Италия?


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Русия удари строителен хипермаркет в Харков, пълен с хора

Най-малко 24 души са ранени, а двама са загинали, много от хората са в неизвестност

17:36 - 25.05.2024