Оставката на Александър Тодоров от НС заради тотото предизвика скандал в парламента

Гласуването на оставката на депутата от ИТН Александър Тодоров, който бе избран от спортния министър Радостин Василев за нов изпълнителен директор на Българския спортен тотализатор, предизвика скандал между управляващи и опозиция в Народното събрание.

Дебатът беше заради това дали Тодоров е подал правомерно декларацията си, че към момента на вписването в Търговския регистър не заема длъжността народен представител.

Вчера Софийски градски съд (СГС) спря вписването на новото ръководство на БСТ след жалба на досегашните членове на Управителния съвет Христо Йовов и Гошо Гинчев. Определението на съда не подлежи на обжалване.

Спортният министър, който е принципал на БСТ, заяви, че смяната на ръководството ще продължи и освен Тодоров в него ще влязат още Росен Иванов и Георгий Султанов.

Дебатът в Народното събрание беше иницииран от Дани Каназирева от ГЕРБ, която заяви, че в декларацията си Александър Тодоров е декларирал, че не заема висша публична длъжност по Закона за противодействие на корупцията. "Александър Тодоров е подал невярна декларация. Това е престъпление“, обяви Джейхан Ибрямов от ДПС.

Ива Митева от ИТН обаче обясни, че в петък той е подал искане за освобождаване от Народното събрание и е внесъл декларация за наличие на несъвместимост, спазвайки закона.

„Има Закон за противодействие на корупцията, според който директор на БСТ е лице, заемащо висша публична длъжност. Съгласно чл. 36, приет от НС по предложение на ГЕРБ, има едномесечен срок, в който лицата, които декларират несъвместимост, трябва да ликвидират тази несъвместимост. В декларацията си изрично Тодоров е посочил пред КПКОНПИ, че е народен представител и че до вписването му в Търговския регистър ще преустанови това свое пълномощие. Спазил е закона. Нали не предполагаме, че всички, които назначаваме някъде, ще останат безработни за определено време?“, попита тя от трибуната.

От ГЕРБ попитаха „защо тогава СГС спря вписването на новото ръководство на тотото“. „То е незаконно, има нарушение на НК – чл. 313, редно е прокуратурата да се самосезира и да се вземат мерки. Това ли е промяната?“, заяви Николина Ангелкова.

Самият Тодоров обяви, че нарушение на закона няма. „В това може да бъдете сигурни. Има компетентни органи, които ще кажат има ли нарушение или не", заяви той.

В крайна сметка той беше освободен като депутат след дългия спор.

Александър Тодоров е на 32 години и е депутат в 47-ото Народно събрание, избран от МИР-Плевен. По професия е юрист, а в момента е член на парламентарната комисия по въпросите на децата, младежта и спорта.

Миналия понеделник изпълнителният директор на БСТ Любомир Петров обяви, че няма да обжалва, ако бъде сменен от Радостин Василев. Това обаче направиха други двама от петчленния УС - Йовов и Гинчев. След решението на СГС министърът обаче заяви, че двамата бивши футболисти не могат да спрат промяната в ръководството на тотализатора.

"Актовете ми като министър на младежта и спорта се издават в изпълнение на законовите ми правомощия, а отношенията между мен, в качеството ми на упражняващ правата на държавата, и членовете на Управителния съвет се уреждат въз основа на договор за възлагане на управлението, който е облигационен по своя характер и не се регламентира от нормите на дружественото право, поради което заповедта ми поражда правните си последици във вътрешните отношения между страните незабавно", гласи съобщението му.

"Христо Йовов и Гошо Гинчев не са от кръга лица, които биха могли да влияят на вземането на решения от министъра на младежта и спорта като упражняващ правата на държавата в Българския спортен тотализатор, тъй като не са собственици на Българския спортен тотализатор и законът не допуска да предявят искове за незаконосъобразност на заповедта, която съм издал за освобождаването им", заяви Радостин Василев.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Самолет на "Газпром" се разби в Русия, загинали са трима души от екипажа

На борда не е имало представители на компанията и други пътници

17:52 - 12.07.2024
Важно днес

Съдът остави в ареста полицая, който счупи челюстта на момче в "Кайт бар"

21-годишният обвиняем отказа коментар на влизане в съдебната зала

17:47 - 12.07.2024
Важно днес

Русия е опитала да убие директор на германска фирма, която доставя оръжия на Украйна

Заговорът за убийството на Армин Папергер е бил един от поредицата планове на Кремъл за убийство на ръководители на отбранителната индустрия в Европа.

13:44 - 12.07.2024
Важно днес

България все още не е подкрепила пакта за помощ на Украйна, договорен във Вашингтон

Документът на НАТО урежда подкрепа за Украйна в отбраната

13:40 - 12.07.2024
Технологии

LED устройство с размер на ориз унищожава ракови клетки в дълбочина

Изследователи от университета “Нотр Дам” в Индиана, САЩ създадоха безжично имплантируемо LED устройство за лечение на „дълбоко вкоренени ракови заболявания“, пише сайтът за иновации Interesting Engineering.

13:40 - 12.07.2024