7 324 079 лв. - това е общата декларирана сума, която 20-те партии и 7-те коалиции са похарчили в кампанията за парламентарните избори на 14 ноември 2021 г.

Победителите "Продължаваме промяната" са инвестирали най-много средства за агитация във вота - 1 860 970 лв.

Сходна сума е вложена от "Демократична България" - 1 815 566 лв, но за сметка на доста по-слаб резултат от едва 16 депутатски места.

С три пъти по-малко разходи са се отчели от ГЕРБ-СДС (645 293 лв.), които останаха втора по големина парламентарна група с 59 народни представители.

Това показват обобщените данни от сайта "Отворен парламент" на Института за развитие на публичната среда. Ето как изглеждат разходите на партиите за кампанията на 14 ноември в подробности:

Разходите за медийни услуги представляват близо 70% от всички похарчени пари. Онлайн медиите и социалните мрежи са основният получател на средства за тази кампания.

Масовите прояви, за сметка на това, са стрували по-малко от 10 на сто от средствата на политическите партии.

Средствата за интернет реклама вече значително надминават тези, отделени за частни телевизии - 1 353 592 лв.

Как изглежда подредбата на партиите, ако се пресметнат получените от тях гласове спрямо похарчените пари за медийно покритие?

Ако стойността за получен глас е признак за ефективност на кампанията, то с висока могат да се похвалят от ДПС и Има такъв народ, посочват от "Отворен парламент".

Двете партии са отделили съответно 39 стотинки и 76 стотинки за медийно отразяване, за да получат 1 глас. Партията на Слави Трифонов провеждаше медийната си кампания основно в свързаната с нея 7/8 ТВ.

Най-скъпите гласове са подадени за формациите, разчитащи основно на медийни пакети, за да финансират своите кампании - Български национален съюз-НД, Бригада, Пряка демокрация и други. “Цената на глас” на тези партии достига до 36 лв. В повечето случаи тя е платена от държавата заради възможността да се ползват медийните пакети до 40 000 лв.


Инфографика: Какви приходи отчетоха партиите за изборите за 47 Народно събрание Инфографика: Какви приходи отчетоха партиите за изборите за 47 Народно събрание


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Хърватският президент скочи в собствения си капан. Получи забрана да е премиер

Зоран Миланович отказа да напусне поста си, за да участва в кампанията

16:47 - 19.04.2024