7 904 218 лв. - това е сумата, която партиите и коалициите, участвали на парламентарните избори на 14 ноември, са успели да привлекат и използват за предизборната си кампания. 

Това показва анализът на Института за развитие на публичната среда, който редовно систематизира данните от задължителните отчети на партиите пред Сметната палата. 

Общо 20 партии се явиха самостоятелно на парламентарния вот на 14 ноември - само ДПС, "Има такъв народ" и "Възраждане" прескочиха 4%-овата бариера. Седем бяха коалициите, които се бореха за парламентарно представителство - четири от тях успяха да влязат в 47 Народно събрание със свои групи, вкл. "Продължаваме промяната", ГЕРБ-СДС, БСП за България и Демократична България. 

Участниците, които нямат право на държавна субсидия, могат да ползват медиен пакет в размер до 40 000 лв. Тези средства са за сметка на държавния бюджет и се използват за заплащане на платени медийни участия или репортажи. Ако в коалиция участва партия със субсидия, то размерът на медийния пакет се намалява пропорционално. 

"Продължаваме промяната" са получили 1 323 504 лв. под формата на дарения

Разпределението на средствата показва, че значително по-голяма част от приходите са отчетени от коалициите, а не от самостоятелно явилите се партии. 

20-те партии извън коалициите са привлекли общо 1 754 727 лв., като 52% от тях са собствени средства. Медийните пакети са вторият най-голям дял от структурата на приходите им - над 625 000 лв. Тази особеност при приходите на партиите се дължи на факта, че голяма част от тях нямаха право на държавна субсидия и се възползваха от възможността за медийно отразяване за сметка на пакетите, посочват от Института за развитие на публичната среда.

Приходите на 7-те коалиции в кампанията за парламентарните избори през ноември са общо 6 149 491 лв. Публикуваните данни обаче не ни дават информация за вида на тези средства – дали са от държавна субсидия, членски внос, стопанска дейност или банкови заеми, например. 

Сред коалициите са много от формациите, участвали в 46-тото Народно събрание – ГЕРБ-СДС, БСП за България, Демократична България и Изправи се, БГ! Ние идваме!, които са получавали държавна субсидия. 

"Продължаваме промяната", които се явиха за първи път на избори, са получили 1 323 504 лв. под формата на дарения - това е малко над 74% от сумарната стойност на даренията за всички коалиции на тези избори.

ПП получи право на малко над 5,3 млн. лв. държавна субсидия като първа политическа сила, но се оказа, че 90% от нея ще се изплаща на партия, която няма нито един депутат в 47 НС - "Социалдемократи". 

Единствената самостоятелно явила се партия, която е получила дарения, е ВМРО-БНД със сумата от 35800 лв. 

Основният източник на приходите на ВМРО обаче са отчетени като "средства на кандидатите" - над 140 000 лв. Малко над 39 хиляди лв. са използвани по линия на възможността за помощ за платено медийно отразяване на ВМРО.

Това, което прави впечатление от данните, е, че 549 984 лв. са платени от държавата под формата на медийни пакети за отразяване на по-малките партии по време на кампанията за изборите на 14 ноември.

Нито една от тези формации не е успяла да прескочи бариерата от 4% за влизане в 47 Народно събрание. Това е внушителната сума на фона на нулевата ефективност.

Метли на рояци и бели престилки: Бисерите от предизборните дебати

Същото се отнася и за малко над 90 000 лв., дадени за медийни пакети на коалициите, кандидатстващи за 47 НС - дори "Изправи се! Ние идваме" не успя да запази мандатите си в парламента. 

Данните показват още, че "Демократична България" е отчела най-голяма сума на приходите от различни източници - общо 1 870 696  лв. 

Следва "Продължаваме промяната" с  1 829 838 лв. и ГЕРБ-СДС с 1 164 423 лв.

Според данните в Сметната палата основната част от сумата е за сметка на партия ГЕРБ – 1 132 518 лв., а около половината от тях – 519 130 лв., са от „непарични средства”. Не се разбира какъв е техният характер и дали това са дарения привлечени преди предизборната кампания, посочват от Института за развитие на публичната среда. 

Те обръщат внимание и на факта, че до парламентарните избори през 2021 г. ГЕРБ се явяваше винаги като самостоятелна партия

Сумата, с която те са финансирали последната си кампания, е почти двойно по-ниска от държавната субсидия (2 315 933 лв.), която ГЕРБ е похарчил за кампанията си на парламентарните избори през 2021 г. 

Кандидатите на "Продължаваме промяната" са били и най-щедрите като са отделили най-много средства, за да финансират кампанията на своята коалиция – 506 334 лв. Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Ивайло Дончев - фотографът на "летящите" хора

Срещаме се с Ивайло, за да си поговорим за силата на предизвикателствата в личната еволюция, какво му помага да си организира ежедневието, какво го държи продуктивен

"Отровата винаги оставя следа": Документалният филм "Навални" ще е достъпен в HBO Max

"Отровата винаги оставя следа" казват създателите на продукцията

Папа Франциск към Петков: Корупцията е болест, а младите политици са единственият начин тя да бъде изкоренена

Министър-председателят е в Рим и Ватикана за традиционно по повод 24 май посещение

Животът в Русия след инвазията: зловещи затворени витрини и масов страх от мобилизация

Войната в Украйна застигна и Русия - не с крилати ракети, а под формата на санкции, които промениха животът в страната

Зеленски пред Давос: Украйна се нуждае от поне 5 млрд. долара месечно и още оръжия

Украинският президент се включи онлайн в Световния икономически форум

Байдън: САЩ са готови да защитят Тайван с военна сила

Според Байдън няма опасност подобно събитие скоро да се случи

Кирил Петков ще търси подкрепа и от опозицията по въпроса за Северна Македония

"Бъдещето на нашата съседка е толкова важен въпрос, че дори коалицията няма право сама да го направи", каза Петков

Доживотен затвор: Украински съд осъди първи руски войник за убийство на цивилен гражданин

Присъдата е по първото дело за военни престъпления, извършени от руски бойци от началото на войната на Русия в Украйна

Радев иска да чуе какво мисли Петков за Северна Македония преди да свика КСНС

Държавният глава се обърна към хората в Северна Македония и ги призова "по-бързо да се освободят от идеологическите окови на тоталитарното югославско минало"