От 40 наказани полицаи - само Симона Радева и приятелят ѝ са уволнени заради Семерджиев Снимка: © Булевард България

Вътрешното разследване за полицейски чадър над Георги Семерджиев, подсъдим за убийството на две момичета при катастрофата на "Черни връх", е завършило с две дисциплинарни уволнения от общо 40 наказани полицаи.

Симона Радева, която е помогнала на Семерджиев да се укрие след убийството, е отстранена от служба. Заедно с нея е освободен и приятелят ѝ - служител на 4 РПУ, който се е оказал сред първите униформени на мястото на катастрофата на 5 юли 2022 г.

Мирослав Якимов е допуснал нарушение във връзка с катастрофата, според данните на министъра на вътрешните работи Иван Демерджиев.

Останалите 38 души са санкционирани заради различни други нарушения, свързани с прикриването на престъпленията на Георги Семерджиев. Всички са служители на СДВР от различни подразделения - вкл. Пътна и Охранителна полиция.

Разкритията след фаталната катастрофа показаха, че Семерджиев е шофирал с фалшива книжка и фалшиви регистрационни номера, докато е носил в колата си стоп-палка на МВР и сини светлини за автомобили със специален режим.

Въпреки многократните спирания за проверка - включително с положителен наркотест месец преди сблъсъка на "Черни връх", той не е арестуван за системните си нарушения. Вместо това полицайката Радева е посещавала редовно автомивката му е и действала като неин "управител", според показанията на служители на Семерджиев пред съда.

Демерджиев обяви, че правителството ще предложи промени в Закона за движение по пътищата заради случаите на тежки катастрофи, извърешни от "хора с висок социален статус".

"Очевидно в тези случаи съдебната система подхожда снизходително. Затова ще поискаме промени в Закона за движение по пътищата, защото се оказва, че част от тези шофьори имат много нарушения през годините, включително и след като им е отнета правоспособността", казва още той.

Симона Радева и военен прокурор се явиха пред съда по делото срещу Георги Семерджиев


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Без да са го прочели, депутати от комисията "Митници" пратиха доклада си в прокуратурата

Но какво пише в документа така и не стана ясно

17:17 - 25.04.2024
Важно днес

Присъдата на Харви Уайнстийн за изнасилване е отменена от съда в Ню Йорк

72-годишният холивудски магнат все пак ще остане в затвора

17:15 - 25.04.2024
Важно днес

"Има риск нашата Европа да умре". Речта на Макрон за рисковете пред ЕС, ако няма реформи

Френският президент призова ЕС да се обедини срещу предизвикателствата

15:08 - 25.04.2024
Важно днес

Общинските съветници на БСП в София не послушаха Нинова и отказаха да сменят лидера си

Иван Таков ще продължи да е председател на групата на БСП в СОС

14:12 - 25.04.2024