От 40 наказани полицаи - само Симона Радева и приятелят ѝ са уволнени заради Семерджиев Снимка: © Булевард България

Вътрешното разследване за полицейски чадър над Георги Семерджиев, подсъдим за убийството на две момичета при катастрофата на "Черни връх", е завършило с две дисциплинарни уволнения от общо 40 наказани полицаи.

Симона Радева, която е помогнала на Семерджиев да се укрие след убийството, е отстранена от служба. Заедно с нея е освободен и приятелят ѝ - служител на 4 РПУ, който се е оказал сред първите униформени на мястото на катастрофата на 5 юли 2022 г.

Мирослав Якимов е допуснал нарушение във връзка с катастрофата, според данните на министъра на вътрешните работи Иван Демерджиев.

Останалите 38 души са санкционирани заради различни други нарушения, свързани с прикриването на престъпленията на Георги Семерджиев. Всички са служители на СДВР от различни подразделения - вкл. Пътна и Охранителна полиция.

Разкритията след фаталната катастрофа показаха, че Семерджиев е шофирал с фалшива книжка и фалшиви регистрационни номера, докато е носил в колата си стоп-палка на МВР и сини светлини за автомобили със специален режим.

Въпреки многократните спирания за проверка - включително с положителен наркотест месец преди сблъсъка на "Черни връх", той не е арестуван за системните си нарушения. Вместо това полицайката Радева е посещавала редовно автомивката му е и действала като неин "управител", според показанията на служители на Семерджиев пред съда.

Демерджиев обяви, че правителството ще предложи промени в Закона за движение по пътищата заради случаите на тежки катастрофи, извърешни от "хора с висок социален статус".

"Очевидно в тези случаи съдебната система подхожда снизходително. Затова ще поискаме промени в Закона за движение по пътищата, защото се оказва, че част от тези шофьори имат много нарушения през годините, включително и след като им е отнета правоспособността", казва още той.

Симона Радева и военен прокурор се явиха пред съда по делото срещу Георги Семерджиев


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Джордж Клуни снима адаптация на френския шпионски сериал "Le Bureau des légendes"

Един от най-добрите френски сериали започва нов живот

17:07 - 07.02.2023

Джон Малкович като Мерелин Монро и Салвадор Дали в "Квадрат 500"

„Малкович, Малкович, Малкович: Почит към майсторите на фотографията“ ще краси софийската галерия съвсем скоро

16:45 - 07.02.2023

Украйна назначи нов вътрешен министър и нов ръководител на СБУ

Кадровите смени в правителството на Украйна продължават

16:00 - 07.02.2023

Властта се изненада, че храните поскъпват с до 30% между склада и витрината

Служебният кабинет ще наблюдава, но няма да се меси в ценообразуването

15:43 - 07.02.2023

8 подаръка за Свети Валентин

Облечени в любов. Към себе си.

15:14 - 07.02.2023

Руска пропаганда във варненско училище? По следите на "научна" конференция с Митрофанова

Ученици е трябвало да присъстват на конференция с участието на Митрофанова. Малко след което събитието потъва в мистерия.

14:40 - 07.02.2023