От "Бояна" до Регентската къща: къде живее главният прокурор Снимка: © Google Street View

Точно 597 810 лв. без ДДС или малко над 717 000 лв., като се добави и начисленият данък - "текущ ремонт" на тази стойност е направен в периода 2020 - 2021 г. на т.нар. Регентска къща в Боровец, 4 бунгала, още една постройка и огромния двор към нея. Държавният имот, който се състои от терен от близо 18 000 кв. м и описаните постройки, в момента е най-дискутираният имот в страната - след като зам.-главният прокурор Борислав Сарафов заяви в понеделник, че главният прокурор Иван Гешев е "приватизирал" къщата за собствено ползване. Последният отрича обвинението и твърди, че има доказателства. Начинът на стопанисване на вилата вече е обект и на прокурорска проверка, защото е едно от три обвинения срещу Гешев, описани в сигнал на Сарафов срещу него.

Чия е Регентската къща и защо я стопанисва прокуратурата

Историческата вила в Боровец и прилежашият към нея терен от близо 18 000 кв. м са частна държавна собственост. Това се потвърждава и от справка в кадастъра. Самата вила е построена през 1941 г. и са я обитавали министър-председателят Богдан Филов и регентите на престолонаследника и цар Симеон Сакскобургготски след смъртта на цар Борис III през 1943 г. В нея са снимани и кадри от филма "Тютюн", ползвана е от върхушката на БКП преди 1989 г.

Тя е със застроена площ от 237 кв. м. По кадастър се води "административна, делова сграда", по описание в регистри на прокуратурата - почивна база (ПБ) или учебна база (УБ). Държавата е правила опити да я отдаде под наем за туризъм - неуспешно. Ремонтирана е по поръчение на Министерския съвет през 2011 г.

През 2017 г. - когато главен прокурор е още Сотир Цацаров, Висшият съдебен съвет взима решение да отдаде къщата на прокуратурата - в лицето на административния ѝ ръководител по закон - за стопанисване. Това е видно и от публичните протоколи от заседанията на ВСС. Тогава съставът му е различен от настоящия, който е избран през 2019 г. В края на ноември 2019 г. окончателно за главен прокурор е избран Иван Гешев.

Ремонтът на базата

На 28 февруари 2020 г. прокуратурата обявява обществена поръчка за "извършване на строително – монтажни работи (текущ ремонт) в УБ „Боровец“ – к.к. Боровец“, община Самоков“. Прогнозната цена е малко над 500 000 лв., а срокът за завършване на реконструкциите - 140 дни.

След като няколко компании подават оферти, прокуратурата се спира на офертата на "НСК София" ЕООД и на 15 юли подписва с нея договор на стойност малко над 463 000 лв. без ДДС. В края на годината сумата набъбва с допълнително споразумение и анекс, с над 134 000 лв. без ДДС, част от които са "непредвидени строително-монтажни работи".

От документацията по обществената поръчка става ясно, че в общата сума за ремонта влиза обновлението и на Регентската къща, и на втора постройка от 103 кв. м. на територията на имота, и на 4 бунгала, като петото, което се е намирало там, е порутено в предишен период. Обновява се и външното пространство между сградите - тоест теренът от почти 18 000 кв. м., а от разбивката на допълнителните дейности става ясно, че голяма част от сумата е за техника, в това число охранителна - оборудване, окабеляване, агрегати, камери... В цялата поръчка не са предвидени суми за обзавеждане, с изключение на ремонт на бани и съществуваща и преди това сауна.

Ремонтът приключва официално по документи на 25 октомври 2021 г. - това е денят, в който в регистъра на обществените поръчки е публикувано обявлението за приключване на договора с избрания изпълнител.

Къде живее главният прокурор?

Темата "къде живее главният прокурор" - която в годините преди на поста да застане Гешев сякаш не съществуваше, се появява за втори път. Първият беше през лятото на 2020 г. - по време на протестите срещу Гешев и тогавашния премиер Бойко Борисов. От т.нар. Отровно трио - Николай Хаджигенов, Арман Бабикян и Велислав Минеков, които бяха сред организаторите на протестите, зададоха серия от въпроси за местожителството на главния прокурор, в това число дали живее в "правителствена резиденция". В София това е комплексът от вили "Бояна", където имат право да живеят премиерът и президентът по време на мандат.

Малко по-късно самият Гешев потвърди, че обитава държавен имот "по препоръка на всички служби", без да уточнява кой е той. Но обяви, че плаща наем по пазарни цени. През септември същата година от триото извадиха информация, че преди да не нанесе във вила Дом № 5 на резиденция "Бояна", правителството (тогава на Бойко Борисов - б.р.) е направило ремонт на вилата за малко под 300 000 лв. - по обявена обществена поръчка.

Около самата поръчка се появиха съмнения, че са правени опити за прикриването ѝ в регистъра. Тази история поотшумя с времето. "Къде живее главният прокурор - мисля, че не е най-важното в държавата", казва в края на септември 2021 г. самият Гешев, цитиран от bTV, когато става ясно, че вече напуска дома в "Бояна".

Сега темата с местоживеенето му пак е на дневен ред, но вече е и обект на сигнал - подаден от Сарафов до Софийската градска прокуратура, срещу Гешев. В сряда стана ясно, че случаят е разпределен на прокурор и тече проверка по три обвинения, отправени от началника на Националната следствена служба (НСлС) към главния прокурор. Едно от тях е за използването на къщата от обвинител №1. Имотът бе "на мушка" и по време на заседанието на Пленума на Висшия съдебен съвет (ВСС) в четвъртък, в което участва и Гешев. Той отрича да живее там и да ползва вилата като своя, твърди, че може да докаже това с документи и че я е посещавал според правилата за целта. Други членове на ВСС казаха, че също са отсядали там, откакто къщата е предоставена на прокуратурата с решение на Висшия съдебен съвет - например за празненства като рождени дни.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Текстове от партньори

Работното време на Kaufland по време на празниците

Магазините ще бъдат с намалено работно време на Великден и Гергьовден

18:03 - 30.04.2024
Важно днес

Нетаняху обяви, че Израел ще нахлуе в Рафах - със или без сделка за заложниците

В Кайро се проведе нов кръг преговори за прекратяване на огъня

16:55 - 30.04.2024
Важно днес

Мъж с меч уби 13-годишно момче и рани други четирима в Лондон

Предполагаемият 36-годишен извършител е арестуван. Засега разследващите не определят атаката като терористична.

15:39 - 30.04.2024
галерия

Сериалите, които ще гледаме през май 2024 г.

Няколко дългоочаквани завръщания, нов Доктор Кой и още

15:23 - 30.04.2024
Важно днес

Герой от разследване на АКФ за злоупотреби влиза в управата на пътната агенция

Случаят е стигнал до прокуратурата, след това се губят следите

15:04 - 30.04.2024
Култура

"Аскеер 2024": Актьорът Руси Чанев ще получи награда за цялостен принос към театъра

Драматичният театър в Благоевград е с най-много номинации в различни категории

15:02 - 30.04.2024