От олимпийския връх до затвора: Гълъбин Боевски отново е осъден за наркотрафик Снимка: © Screenshot/YouTube

Пътят на олимпийския шампион по вдигане на тежести Гълъбин Боевски отново го отведе до затвора. Спортистът се оказа зад решетките за втори път, след като е бил осъден в Португалия на 6 години и половина затвор за наркотрафик.

Щангистът е заловен при опит да пренесе над 1 тон кокаин на стойност $50 млн., а до ареста му се стига след сериозна операция с тайни агенти на португалските специални части.

Това се случва само 7 години след като Боевски беше пуснат на свобода от затвора в Бразилия, където изтърпяваше наказание за сходно престъпление.

Случаят беше разкрит от спортния журналист и автор на YouTube канала "Спортната джунгла" Огнян Георгиев, който е провел няколкомесечно разследване. В интервю пред Nova той разказа цялата хронология около операцията на специалните части, наречена "Твърда земя", и как точно се е стигнало до задържането на Боевски.

Българският медалист от Олимпиадата в Сидни 2020 е бил задържан още през октомври 2020 г. при опит да пренесе над 1 тон кокаин, а две години по-късно, през април 2022 г., е осъден на 6 години и половина затвор, които в момента излежава в Португалия. Боевски отрича вина и твърди, че е действал само като преводач. Съдът не е доказал, че той е организатор на цялата схема, но Боевски е човекът, който дава указания на един от тайните агенти в операцията къде и кога ще бъде прекаран кокаинът в морето.

Месец преди ареста Боевски и още един от трафикантите са имали среща с таен агент, с когото са договорили сделката да се случи в открито море.

Тон кокаин, разпределен в 50 пакета, и 3,6 тона марихуана, е трябвало да бъдат прехвърлени от един плавателен съд в друг, след което да бъдат транспортирани по суша до неизвестна локация.

Знае се, че кокаинът тръгва от Бразилия, минава през Кабо Верде, а след това отива до бреговете на Португалия, за да бъде натоварен и пренасочен към друга локация.

Цялата "операция" е била под наблюдението на португалските спецчасти, които са разполагали с тайни агенти в групата и свидетели. Подслушвани са и мобилни телефони.

В схемата има и други замесени - черногорец и македонец, които са осъдени на по 5 години и 6 месеца затвор. Присъдата на Боевски е втората по големина след тази на капитана, който е управлявал плавателния съд с наркотиците.

Как Боевски влиза в схемата?

По информация на Георгиев олимпийският шампион живее в Португалия от близо 7-8 години със съпругата си Красимира и тяхната 15-годишна дъщеря. Работил е като треньор във фитнес в градчето Виламура.

Влиза в престъпната схема чрез негов бивш клиент във фитнеса. Човекът, който е направил контакт с Боевски, е сърбин на име Сава.

Той дава на Боевски телефон, който впоследствие се оказва едно от ключовите доказателства в процеса. На него властите откриват много съобщения, от които става ясно, че бившият медалист е съучастник в престъпната схема.

Това не е първият случай, в който Боевски попада в затвора, нито е първото му провинение за наркотрафик.

Преди 13 години е арестуван за трафик на наркотици на летището в Сао Пауло, Бразилия. Тогава в неговия багаж и този на дъщеря му са открити 9 кг. кокаин. Пред съда Боевски твърдеше, че не е знаел как дрогата е попаднала в багажа му, като изтъква, че е купил куфарите ден преди пътуването си.

В Бразилия го осъдиха на 9 години и 4 месеца затвор, но щангистът бе освободен през 2013 година. Той се е възползвал от т.нар. законодателна процедура "експулсао", която позволява предсрочно освобождаване на осъдени чуждестранни престъпници.

"Съгласно нея, когато престъпник с чуждестранно гражданство излежи един минимален период от присъдата си, той може да кандидатства по тази процедура. Идеята е, че бразилското правителство не иска да плаща разходи за затворници, които са чуждестранни граждани", обясни спортният журналист.

През 2012 година тогавашният вътрешен министър Цветан Цветанов казва, че наркотикът, с който Боевски е задържан, е част от наркоканала на Евелин Банев-Брендо. В момента Брендо се намира в Централния софийски затвор, след като се предаде доброволно на властите през юни.

Огнян Георгиев коментира евентуалната връзка между Боевски и Брендо, като посочи, че "ключовият човек в ситуацията е Матей Боев".

"Той беше част от разследването на италианската прокуратура срещу Брендо и е считан за финансиста на Брендо. Италианските медии го наричан един от кокаиновите крале", каза спортният журналист.

Той отрече Боев и Боевски да са първи братовчеди, но призна, че между тях има общи връзки, включително общите им корени в Кнежа, както и че семействата им са били близки.

"Връзката между двамата е съпругата на Матей - Милена. Тя е бивша съдружничка с Боевски във фирма, която преди време държеше фитнес на Цариградско шосе. Когато Гълъбин влиза в затвора в Бразилия, Милена го изкарва от дружеството и получава собственост върху целия фитнес комплекс", обясни журналистът.

Преди да бъде осветен като наркотрафикант, Гълъбин Боевски беше опитал да направи кариера в политиката като общински съветник в София от ГЕРБ.

През 2008 г. обаче той беше принуден да подаде оставка, след като 15-годишният му син Пол Боевски се беше появил в училище с газов пистолет и това доведе до сериозен скандал.

На въпрос защо олимпийският шампион би се подал на участие в подземния престъпен свят, Георгиев посочи две възможности - нужда от пари или психологическа настройка за усещането на тръпката от извършване на престъплението.

"Възможно е да влязъл в тази психологическа настройка да търси тръпката от престъплението. Много престъпници казват, че им липсва това усещане за опасност, въпреки че при Боевски е странно, тъй като има хубаво семейство и е голямо име".


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Политика

FT: Проруските партии в България са все по-популярни

Прозападните партии още са мнозинство, но хората са разочаровани от основните партии

15:39 - 25.10.2024