От полунощ не може да се пътува от и за Турция Снимка: © bTV

От полунощ се въвежда временна забрана за влизането в България на хора и превозни средства от Република Турция. Заповед за това издаде министърът на здравеопазването Кирил Ананиев. Изключение се допуска за тежкотоварни автомобили, транспортни средства със специален режим на движение или превозващи хора, които се нуждаят от лечение, както и автомобили, изпълняващи хуманитарни мисии. Днес на сутрешния брифинг ген. Мутафчийски изрази притеснения, че заради настъпващите мюсюлмански празници могат да се очакват масови пътувания от Република Турция към България.

Забраната е в сила от 00:00 ч. на 24 април до 23:59 ч. на 26 април


17:20 - 23.04.2020

16 НОВИ СЛУЧАЯ НА COVID-19 У НАС: НАЙ-ГОЛЕМИЯТ ДНЕВЕН РЪСТ ДОСЕГА

По данни на Националния оперативен щаб броят на потвърдените проби на коронавирус у нас вече е 1097. До 17:00 ч. на днешния ден са открити нови 16 положителни проби - най-големият дневен ръст, който е бил отбелязван досега в България.

Това се случва, след като сутринта бе съобщено, че 22.04 е денонощието с рекорден брой нови случаи досега - 66.

От новите болни осем са в област Видин, 5 в област Кюстендил, 1 в област Благоевград, 1 в област Ямбол и един в област Враца.

Настанените в болница са 270, като 37 от тях се намират в интензивни отделения и клиники. От всички случаи в страната 551 са на мъже, а 546 на жени.

Засегнатите медицински служители са 95. Професорът по медицина, епидемиология и обществено здраве в "Станфорд" д-р Джон Йоанидис обръща внимание на това, че замърсяването на болничната среда е един от най-големите причинители на масовото разпространение на Covid-19.

"Би трябвало да се опитваме да държим далеч от болниците хората, които проявяват симптоми на Covid-19, освен ако симптомите им не са толкова сериозни, че да се нуждаят от медицинска помощ. Мисля, че в много от най-тежко ударените градове хората са се събирали в болниците от страх и паника. Затова болничната среда се е замърсила сериозно, което е довело до болнично предаване на инфекцията", казва той.

Починалите от коронавирус за деня са двама. В "Александровска" мъж на 71 години е станал жертва на болестта, като е страдал още от остра бъречна недостатъчност, исхемична болест на сърцето и двустранна пневмония. Другият смъртен случай е на 85-годишна жена в "Пирогов", която е имала като придружаващи заболявания хронична обструктивна белодробна болест и диабет, била е с пневмония.

Ръстът в броя на заразените във видинска област днес се дължи и на това, че вирусът е засегнал дом за възрастни хора в село Гара Орешец. На официалния сайт на Министерството на здравеопазването бе съобщено по-рано през деня, той е поставен под карантина.

Случаите там към момента са 4, като епидемиологичното проучване показва, че разпространението на заразата най-вероятно е тръгнало от бивш пациент в неврологичното отделение на видинската болница. Той се е завърнал в дома след дехоспитализация, а впоследствие отново е бил приет в лечебното заведение и е дал положителен резултат на PCR тест за Covid-19. Впоследствие са проведени още тестове, които са довели и до откриването на другите трима болни.

В дома са настанени общо 26 възрастни хора, а персоналът, който ги обслужва, се състои от 16 човека. Утре се очаква да излязат резултатите на контактните лица.

Световната здравна организация съобщи днес, че близо половината от смъртните случаи в Европа са дошли именно в такива домове.


08:02 - 23.04.2020

БЪЛГАРИЯ ОТЧЕТЕ НАЙ-ГОЛЯМ БРОЙ ЗАРАЗЕНИ С COVID-19 ЗА ЕДНО ДЕНОНОЩИЕ

Новите случаи на Covid-19 в България за изминалото денонощие са 66 - най-големият брой на дневна база към момента от началото на пандемията.

Общо регистрираните с коронавирус у нас са 1081, а спрямо вчера бележим ръст от 6,5% на заболелите. Активните случаи към момента са 841, обяви началникът на Националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски.

В София има 22 нови, 16 от които са амбулаторни, в Инфекциозна болница и във ВМА са регистрирани по двама пациенти, а по един е хоспитализиран в „Софиямед“ и „Пирогов“.

В Плевен новите случаи са 13, като 9 от тях са контактни лица на заразените от завод „Мизия“. Един от тях е от село „Буково“, като в селото вече са пет заразени.

В Сливен и Велико Търново има по петима нови заразени, в Пловдив, Пазарджик и Кюстендил – по 4, в Ловеч има трима, във Видин са двама, а по един е отчетен във Варна, Бургас, Силистра и Перник.

Заразените лица до 18 години са общо 39, а тези под 10 години са 22. Сред тази възрастова група са открити пет нови случаи – два в Плевен, два в Кюстендил и един в Пазарджик, където заболялото лице е момче на 2 години. Ген. Мутафчийски допълни още, че при децата вирусът обикновено минава леко и те показват леки признаци, а доста често нямат симптоми.

Сред медицинския персонал има 12 нови заразени, като двама от тях са в „Пирогов“, двама са в „Иван Рилски“, един – в „Софиямед“, както и един във ВМА. В Сливен има двама, а във Велико Търново – четирима.

Излекуваните у нас вече са 190 души. Отбелязваме 16 нови случаи на хора с отрицателни проби – петима във ВМА, четирима в „Пирогов“, също толкова в „Света Анна“, четири в Кюстендил и двама в Сливен.

За последните 24 часа има трима нови починали. Сред тя има една жена на 87 години от ВМА, мъж на 53 години от Смолян и жена на 71 от „Пирогов“. Общият брой на починалите вследствие на Covid-19 е 50 души, или 4,6% от броя на заразените.

В болница се намират 262 души, а от тях 37 са в интензивни отделения.

„Следващата седмица предстоят мюсюлманските празници и Главното мюфтийство издаде заповед към всички празнуващи. Затварят се храмовете, а молитвите ще се предават по интернет. При събирането по големи вечери на фамилии се препоръчва да се спазват мерките, а храната, която се раздава – ифтар, трябва да е пакетирана и да е само на най-нуждаещите се“, каза ген. Мутафчийски.

„От МВР съобщиха, че се планират пътувания към Турция с редовни линии, но ние ще призовем това да не се случва, защото Турция е в много тежко състояние“, каза още той.

Що се отнася до полетите в Европа –към гранична полиция са издадени предписания за мерене на температурата и поставяне под карантина на пътници. Продължава да важи забраната за влизане на чужди граждани в България по въздушен път.

Продължава тестването на жителите на кв. Факултета, стана ясно от брифинга. Направени са 700 теста на случаен принцип. Вчера са били проведени 200 във „Филиповци“, където са взети PCR проби. От тях има положителни и щабът се обедини около тезата, че мерките трябва да продължат.

„Вчера се проведе видеоконферентна връзка с корейски колеги и с част от щаба. Един от въпросите беше за вида на тестовете. Южна Корея са производители на най-надеждните тестове. Изрично е упоменато – бързите тестове могат да бъдат ползвани само за проучване, а не за откриване на заболяването“, съобщи ген. Мутафчийски.

Той бе попитан дали български екип работи върху разработване на ваксина: „Работят два екипа в БАН. Единият е по отношение на лекарствена терапия, а другият - за ваксина. В начален етап са“.

Д-р Ангел Кунчев от щаба допълни: „По отношение на кръвната плазма, работим с изпълнителна агенция по лекарствата. Ще направим всичко възможно да дадем указания на болниците как да се ползва това лечение. За да го направим, имаме нужда най-малко от 2000-2500 дарители, а най-добре ще е да са 5000. Към момента ги нямаме у нас и е много трудно. Но са предприети такива планове“-

Ген. Мутафчийски съобщи, че лекарствата хидроксихлорохин и азитромицин оказват странични ефекти на сърцето, които могат да доведат дори до смърт.

„Тези лекарства е абсолютно недопустимо да се използват в домашна обстановка. Тези пациенти трябва да са под лекарско наблюдение, под кардиологичен мониторинг. Ако в други държави се репликира подобно лечение, ще преосмислим тактиката си“.


17:24 - 22.04.2020

ДВА НОВИ СМЪРТНИ СЛУЧАЯ НА COVID-19 ДНЕС В БЪЛГАРИЯ

По данни на Националния оперативен щаб случаите на коронавирус в България вече са 1024. През деня са открити още девет, от които 3 са в софийска област, 2 в пловдивска, 2 в кюстендилска, 1 в пазарджишка и един в пернишка.

Има двама нови починали, с което общият им брой става 49. Във ВМА е починала 87-годишна жена, която е страдала още от остра бъбречна недостатъчност, остра дихателна недостатъчност и артериална хипертония. Другият нов смъртен случай е на мъж на 53 години в областната болница в Смолян, който е имал заболяване на дихателната система.

Настанените в болница са 262, от които 37 се намират в интензивни отделения и клиники. Засегнатите медицински служители са 83.

Според справка, предоставена от Националния оперативен щаб, болните са разпределени по области по следния начин. София остава най-силно засегната с 575 случая, след което са Плевен с 54, Бургас с 41, Пловдив с 40, Смолян с 33 и Стара Загора с 32.

В Кюстендил заразените са 28, във Видин 27, във Варна и Сливен 25, а в Благоевград 22. В областите Пазарджик и Монтана има по 18 случая, в Хасково 15, в Добрич и Кърджали 13, в Търново 11, Перник - 9, Русе - 7, Шумен, Габрово и Ямбол по 4 и Силистра и Ловеч с 2.

В световен мащаб случаите са 2 576 861, от които 704 647 са излекувани, а 178 863 - починали.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

ПП-ДБ предлагат на ГЕРБ да подпишат меморандум или да се отиде на избори "две в едно"

В документа са записани предложения за реформи в няколко области

19:44 - 20.02.2024
Важно днес

ТЕЦ "Контур Глобал Марица-изток" 3 спира работа в полунощ

Договорът на централата с НЕК изтича, работници няма да се съкращават

19:29 - 20.02.2024
Важно днес

Два билборда под прозорците на Митрофанова ще напомнят за Навални

ДСБ постави паната на метри от резиденцията на Елеонора Митрофанова

18:11 - 20.02.2024
Важно днес

Четири години по-късно: тунелът "Железница" най-после е отворен

Съоръжението на АМ "Струма" е пуснато близо 2 г. след края на строителството

17:32 - 20.02.2024
Бизнес

КЗК одобри нова ключова сделка: Арабски оператор придобива контрола над Yettel

Решението на антимонополната комисия е взето на 15 февруари

15:31 - 20.02.2024
Кино и сериали

Дългата и мъчителна история на филмите за "Фантастичната четворка"

Може ли филм за Фантастичната четворка най-накрая да има безусловен успех?

15:30 - 20.02.2024
Важно днес

ПП-ДБ иска ревизия на медицинските стандарти заради случая "Даная"

И след ротацията ПП-ДБ ще следи отблизо болниците заради случая "Даная"

15:15 - 20.02.2024